Keskiviikko 24. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Pertti, Albert, Altti, Albert, Albertina

Kansanedustajan sananvapautta puolustetaan – Tuomas Enbuske: ”Räsäsellä pitäisi olla oikeus vakaumukseensa”

Päivi Räsäsen saama syyte huolestuttaa muitakin kuin kristittyjä. (Wikimedia Commons)
Päivi Räsäsen saama syyte huolestuttaa muitakin kuin kristittyjä. (Wikimedia Commons)

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) sai vapun alla syytteen kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen kiistää syyllisyytensä ja kertoi olevansa yllättynyt valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen päätöksestä nostaa syyte.

Syytteen perusteena ovat Räsäsen kirjoittama ja Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisema pamfletti, Räsäsen sosiaalisen median tileilleen tekemä julkaisu kirkon osallistumisesta Pride-tapahtumaan sekä hänen esittämänsä lausumat Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa.

Myös Luther-säätiön dekaani Juhana Pohjola sai syytteen Räsäsen kirjoituksen julkaisemisesta. Rikosnimike on sama kuin Räsäsellä.

Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma kommentoi Räsäsen syytettä varovaisesti ja totesi Helsingin Sanomissa, että ”ihmisten tulisi käyttää uskonnon- ja sananvapautta hyvin myös suhteessa toinen toisiinsa”.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo kirjoitti puolestaan Twitterissä, että ”uskonnon- ja sananvapauden kannalta tämä [Räsäsen syyte] huolestuttaa”.

Räsäsen rikostutkintoja ja nyt syytettä pidetään sananvapauskysymyksenä laajemminkin kuin kristittyjen keskuudessa. Syytettä ihmetteli muun muassa mediapersoona Tuomas Enbuske. Hän kirjoitti Twitter-tilillään: ”Olen homoasiasta Päivi Räsäsen kanssa täysin päinvastaista mieltä. Mutta ei siitä huolimatta – vaan juuri siksi – hänellä pitäisi olla oikeus vakaumukseensa ja sanoa se myös ääneen.”

 

Anna Vuorinen


Lue myös:



UUTISET