Kansalaisaloite vaatii lievennyksiä aborttilakiin

Kannatusilmoituksia keräävän aloitteen mukaan abortti pitäisi sallia ilman perusteluja 12. raskausviikolle saakka. (Shutterstock)
Kannatusilmoituksia keräävän aloitteen mukaan abortti pitäisi sallia ilman perusteluja 12. raskausviikolle saakka. (Shutterstock)

Kansalaisaloite.fi:ssä kerätään nimiä OmaTahto2020-aloitteeseen, jolla halutaan ”päivittää Suomen raskaudenkeskeytyslainsäädäntö niin, että keskeytyksen saa pyynnöstä 12. raskausviikolle saakka”.

 

Suomen nykyinen aborttia koskeva laki on vuodelta 1970. Sen mukaan abortin voi tehdä yksilöidyin perusteluin ja kahden lääkärin eri lausunnoin alle 12 viikkoa kestäneessä raskaudessa.

 

OmaTahto2020-aloite vaatii, että naisen oma tahto riittää jatkossa abortin tekoon. Aloite ajaa myös mahdollisuutta keskeyttää pidemmällä oleva raskaus tietyin syin.

 

– Esitämme lakiin kirjattavaksi selkeästi, että keskeytys on mahdollinen myös sosiaalisista syistä aina 20. raskausviikolle saakka, aloitteessa todetaan.

 

23. syyskuuta vireille laitettua kansalaisaloitetta hallinnoi feministiseksi ja antirasistiseksi itsensä määrittelevä kansalaisjärjestö Naisasialiitto Unioni. Lisäksi kampanjassa on mukana 25 eri yhdistystä ja järjestöä, kuten Suomen Amnesty, Sexpo-säätiö, Suomen Kätilöliitto, Plan Suomi ja eri poliittisten puolueiden nuoriso- ja naisjärjestöjä. Kampanjalla on Poliisihallituksen myöntämä, maaliskuuhun 2022 ulottuva rahankeräyslupa.

 

OmaTahto2020-aloite keräsi syyskuun loppuun mennessä yli 40 000 kannatusilmoitusta. Kansalaisaloitteet tarvitsevat 50 000 ilmoitusta edetäkseen eduskuntaan.




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja