Kääntöpiiri 20 vuotta – Stand up- koomikko “saarnasi” juhlivassa seurakunnassa

Kääntöpiiri-seurakunnan 20-vuotisjuhlissa musisoi Jari Levy (vas.) ja puheen piti stand up -koomikkona tunnettu Mikko Vaismaa. Miesten keskellä Pirkko Seesvaara.
Kääntöpiiri-seurakunnan 20-vuotisjuhlissa musisoi Jari Levy (vas.) ja puheen piti stand up -koomikkona tunnettu Mikko Vaismaa. Miesten keskellä Pirkko Seesvaara.

Reijo Vaurula

Lahdessa toimiva Kääntöpiiri- seurakunta vietti viime viikonloppuna 20-vuotisjuhliansa.

Seurakunta on “sitoutunut helluntaikirkon uskonnäkemukseen ja apostoliseen uskontunnustukseen”.

Vuonna 2002 perustettu seurakunta kokoontui alkuaikoina muutaman vuoden vuokratiloissa kunnes sai hankittua oman toimitilansa, Lahden Wanhan Walimon, keskeltä kaupunkia ja remontoi siihen isolla rahalla modernit toimitilansa, jotka otettiin käyttöön vuonna 2008.

Kääntöpiiri-seurakunnan taival ei ole ollut helppo eikä yksinkertainen. Seurakunnan perustamista ei katsottu helluntaiseurakunnassa hyvällä ja keskusteluyhteyskin katkesi useaksi, lähes kymmeneksi vuodeksi.

– Olivathan ne vuodet aika hurjia kun pastorit väsyivät ja aika moni vastuunkantaja irtisanoutui, jäi puolet seurakuntalaisistakin pois ja lopuille jäi hoidettavaksi iso velkataakka, puntaroi Eero Seesvaara, joka oli vaimonsa Pirkon kanssa perustamassa seurakuntaa ja on alusta lähtien toiminut hallituksen puheenjohtajana.

– Nykyisin yhteys taas toimii, Seesvaara toteaa tyytyväisenä.

 

Aika on parantanut haavat ja seurakunta on saanut myös taloudelliset velvoitteensa hoidettua.

Kääntöpiiri-seurakunnan 20-vuotisjuhlat vietettiin rennossa hengessä, mikä leimaa muutenkin seurakunnan toimintaa.  Perustajajäsenet, Pirkko ja Eero Seesvaara valaisivat seurakunnan historiaa perustamisvaiheista lähtien kuvaesityksen avulla.

Alkuaikoina seurakunnan uudet ideat otettiin varsinkin mediassa vastaan suurinkin otsikoin, joskus vähän provosoidenkin. Etelä-Suomen Sanomat otsikoi näyttävästi, että “helluntaiseurakunnasta erotetut kokoavat uutta seurakuntaa”.

– Paikallislehti on kieltämättä osoittanut meitä kohtaan yllättävää kiinnostusta, Eero Seesvaara sanoo.

 

Kääntöpiirin visiona on ollut alusta alkaen “kulkea Jumalan rakkaudessa sitä jakaen” ja tehdä se nykykulttuurin viestinnän keinoin.

Nämä periaatteet toteutuvat edelleen seurakunnan toiminnassa varsin ennakkoluulottomasti ja Kääntöpiirin parissa seurakuntalaiset ovat saaneet kokea yhteyttä.

Seurakunnan nykyisenä pastorina on toiminut lähes kolmen vuoden ajan Miko Puustelli. Hänen aikanaan seurakunnan työ on mennyt eteenpäin ja seurakunnan jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti.

Jari Levy vastasi juhlan musisoinnista lauluillansa säestäen itseänsä ja juhlapuheen korvasi stand up -koomikkona tunnetun Mikko Vaismaan verbaalinen osuus.

Moni helluntailaissaarnaaja tunnettiin takavuosina saarnansa kevennyksistä pienillä kaskuilla tai arkielämässä sattuneilla koomisilla tilanteilla. Mikko Vaismaan esitys oli jotakin sukua tälle helluntaiperinteelle edustaen lähinnä tilannekomiikkaa, mutta osasi Vaismaa vakavoitua puhumaan asiaakin.

– Meillä on hyvin usein tarve lokeroida Jeesus tietynlaiseen muottiin, mutta hän oli aikansa radikaali, mikä tuli esiin monissa arkielämän tilanteissa.

– Jeesus käytti myös huumoria opetustensa tueksi useassa yhteydessä.

Mikko Vaismaa kannusti juhlivaa seurakuntaa olemaan edelleen ajan hermolla.
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita