Jumalanpalvelukset estävät kuolemia

Per Ewertin neuvo kansanterveyden edistämiseen on yksinkertainen: - Menkää kirkkoon. (Shutterstock)
Per Ewertin neuvo kansanterveyden edistämiseen on yksinkertainen: - Menkää kirkkoon. (Shutterstock)

Tuula Pirinen 

Tuoreen tutkimuksen mukaan jumalanpalveluksiin osallistuminen vähentää epätoivon aiheuttamia kuolemia, joihin kuuluvat pääasiassa alkoholi-, huume- ja itsemurhakuolemat. Asiasta kirjoittaa Per Ewert Världen idag -lehdessä. 

Epätoivosta johtuvien kuolemien (deaths of despair) jyrkän kasvun syitä on pohdittu pitkään Yhdysvalloissa. Kuolemilla ei ole havaittu yhteyttä huonoon taloustilanteeseen tai siihen, että yksilö olisi tyytymätön elämäänsä.  

National Bureau of Economic Researchin tutkimus osoittaa selvästi, että kuolemat lisääntyivät noin vuonna 1990 juuri niissä ryhmissä, joissa jumalanpalvelukseen osallistuminen oli muutama vuosi aiemmin alkanut laskea. Kuolemat lisääntyivät myös sen jälkeen, kun kauppojen laajennetut sunnuntaiaukioloajat vähensivät ihmisten kirkossakäyntiä. 

– Sekularistit esittävät uskonnon suurena vaarana yhteiskunnalle, mutta todellisuudessa maallistunut elämä on oopiumia kansalle. Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa positiivisen yhteyden aktiivisen uskonnollisen elämän ja yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvoinnin välillä, toteaa Ewert.  

Tutkimuksen johtopäätös on, että yksityinen uskonto ei kykene vähentämään ennenaikaisia kuolemia vaan avain on yhteydessä muihin uskoviin ja yhteisessä jumalanpalveluselämässä.

 

 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita