Juhannuskonferenssi: Perjantaissa yhteislaulua ja lähetyshaasteen jakamista – iloiset musiikkileiriläiset säväyttivät

Bayside Worship -ryhmä on ollut toteuttamassa IK-opistolla musiikkileiriä. Leirin hedelmää kuultiin Juhannuskonferenssissa useissa tilaisuuksissa. (Paavo Korpela)
Bayside Worship -ryhmä on ollut toteuttamassa IK-opistolla musiikkileiriä. Leirin hedelmää kuultiin Juhannuskonferenssissa useissa tilaisuuksissa. (Paavo Korpela)

Anssi Tiittanen, Outi Lepistö | 23.6.2023


Torstai-illan Elämä ja valo -missiojuhlassa puhui Kyösti Koivisto, joka kehotti yleisöä yhteiseen uskontunnustukseen.
– Jeesus Kristus on Herra, yleisö lausui voimakkaasti puhujan kanssa.
– Jeesus ei tullut pelastamaan meitä merihädästä, ei tulipalosta, ei auto-onnettomuudesta, ei vararikosta. Mistä Jeesus tuli meidät pelastamaan? Kuolemalta, tuonelalta, kadotuksesta. Tämä on ollut Jeesuksen ensisijainen tehtävä, hän haluaa antaa sinulle iankaikkisen elämän.
Romanikuoro lauloi tilaisuudessa Leif Isbergin johdolla.

Torstain nuortenillassa ylistysbändinä toimi Bayside Worship -ryhmä Floridasta. Ryhmässä on runsaasti amerikansuomalaista väriä Palosen musiikkiperheen vaikuttaessa mukana. Samu Palonen (kuvassa) toimii musiikkijohtajana Bayside Community Church -seurakunnassa, isä Jukka Palonen opettajana Bayside Collegessa.

Puheessa Juha Lehtonen kertoi johdatuksesta omassa ja Raamatun ihmisten elämässä. Demonstraatiossa nuoret pääsivät lavalle esittämään hauskasti Jeesuksen herättämässä Lasaruksen.
– Kansa sai pilven ja tulipatsaan oppaakseen, mutta Jumalasta tuli itsestäänselvyys.
– Suunnittele elämääsi, mutta luota Herraan. Hän pitää sinusta huolen.

Juhannusaatto perjantai avautui hieman sateisen yön jälkeisen seesteisenä.

Korkeimman Suojassa – turva Kristuksessa -raamattutunnilla puhui Samuel Aro-Panula, joka kehotti antamaan ”asumisoikeuden” kuulijan elämään.
– Anna Kristuksen rakkauden ympäröidä sinua. Uskovan turva löytyy Kristuksessa. Anna hänen asua sydämessäsi, vaikuttaa sinussa ja vahvistaa sinua. Mieti, mitkä asiat voivat olla esteenä niin, ettet voi tuntea turvaa hänessä, ja tuo ne hänelle.

Laulamaan! -yhteislaulutilaisuudessa lauluja johdattelivat Heli Ahvenainen-Saariston ja Juha Törmän tuottamat kuoro ja yhtye. Yhteislauluina laulettiin muun muassa Suvivirsi, Niin ihana on ylistää, On elämä Jeesuksen veressä, Matkalla huomiseen ja Kohta, kohta vaan. Tilaisuuden juonsivat Piritta Poutala ja Keijo Leppänen.

Väkimäärä juhlakentällä lisääntyi pitkin päivää. Sää asettui seesteisen lämpimäksi.

Koulupalvelun valtakunnallinen koordinaattori Henna Orava kertoi Konffa-Areenalla vaikuttavia lukuja koulutyöstä: tänä keväänä on tavoitettu noin 30 000 lasta ja nuorta ja 2 000 opettajaa.
Oppitunneilla käsitellään kristillistä maailmankuvaa mutta myös kaveritaitoja, koulukiusaamisen ennaltaehkäisyä ja päihteitä.
– Tarjoamme myös turvallisia, läsnä olevia aikuisia, Orava tarkentaa.
Usein kohtaamiset ovat vaikuttavia. Eräs nuori tyttö herkistyi kyyneliin ja tunnin jälkeen kertoi itsetuhoisuudestaan. Tunti sai hänet näkemään asiat toisin ja hän halusi jakaa löytönsä koko luokalle.

Ajoittain Pyhän Hengen vaikutus on ollut niin voimallinen, että sekä oppilaat että opettajat itkevät.
Tilannekuva lasten ja nuorten pahoinvoinnista on synkkä: 44 % yläkoululaisista kokee, ettei kukaan ole heistä kiinnostunut. Joka neljännellä on psykiatrinen diagnoosi ja joka viides nuori viiltelee itseään. 10-15 % kamppailee itsemurha-ajatusten kanssa. – Tämän näemme kouluissa surullisen selvästi, koulutyöntekijä Marjut Lindholm-Holopainen vahvistaa.
Samaan aikaan seurakuntien lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden määrä on laskenut hälyttävästi. Kuitenkin pienilläkin eväillä saisi paljon aikaan. - Anna Jeesuksen kokeman säälin koskettaa ja lähde rohkeasti liikkeelle, Orava rohkaisee. – Jeesus voi tehdä moninkertaistumisen ihmeen tänäänkin.

Somalian tilanne on monin tavoin erittäin heikko: maassa on sota, terrorismia ja kuivuutta. Ihmisoikeustilanne on katastrofaalinen ja työttömyys huipussaan.
Somalia lukeutuu kaikkein saavuttamattomimpiin kansoihin. Jopa 99,9 % somalialaisista ei ole kuullut evankeliumia. Silti moni suuntaa mieluummin muille lähetyskentille. – Somalia on erittäin haastava ja jopa vaarallinen lähetyskenttä, Fidan diakoniatyön asiantuntija Sami Konttinen valaisee. Sitä pidetään yksinkertaisesti liian vaikeana ja vaarallisena.

Oman lisänsä haasteisiin tuovat toistuvat terrori-iskut.
– Terrori-iskut ovat oireita siitä valtavasta pimeydestä, joka kansan keskellä vallitsee, Konttinen kuvaa.
– Ne ovat oikeastaan hätähuutoja: huomatkaa, että olemme olemassa, hän jatkaa.
Keniassa somalikristittyjen tilanne on erittäin vaikea: heillä on terrorismin takia voimakas stigma ja lisäksi he ovat oman sukunsa hylkäämiä ja jopa vainoamia.
– Heitä pidetään pettureina, Konttinen kuvaa.
– Teimme pari vuotta sitten somalinuorten keskuudessa tarvekyselyn. Suurimmiksi haasteiksi tunnistettiin työttömyys, radikalisoituminen, huumeet ja tyttöjen huono asema, hän avaa.
Fida ja paikallinen, kenialainen kumppani ovat juuri avaamassa koulutuskeskusta vastaamaan näihin haasteisiin. Ensimmäinen työntekijä on jo palkattu.
 – Tarvitsemme nyt runsaasti rukoustukea erityisesti nuorten, keskuksen varojen ja turvallisuuden puolesta, Konttinen haastaa.
– Toivomme, että nuoret kokevat keskuksen paikaksi, jossa Jeesuksen rakkauden teot konkretisoituvat, hän summaa.

Juhannusaattona kentällä koettiin myös lipunnosto puhallinorkesterin säestämänä. Lipunnostoa oli seuraamassa satoja Juhannuskonferenssin osallistujia.

Lisää uutisia Juhannuskonferenssista julkaistaan viikonlopun mittaan.40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa