Juhannuskonferenssi: Perjantaina nostettiin esiin uusia yhteisöjä ja juhlittiin 100-vuotiasta seurakuntamusiikkia - ”Se, mitä teemme nyt, vaikuttaa tulevina vuosina”

Tampester United -kuoro ja orkesteri kävi läpi satavuotiasta seurakuntamusiikkia. (Jarkko Laamanen / tapahtumatiedotus)
Tampester United -kuoro ja orkesteri kävi läpi satavuotiasta seurakuntamusiikkia. (Jarkko Laamanen / tapahtumatiedotus)

RV Uutiset

Helluntaiseurakuntien kesätapahtuma Juhannuskonferenssi lähestyy juhannusviikonloppua. Perjantaina ihmisiä alkoi tulla Ison Kirjan alueelle yhä enemmän ja osallistujamäärä lähestyy lakipistettään, noin 20 000 ihmistä.
Torstai-iltana vietetiin Missioiltaa, jossa vastuussa oli helluntaiseurakuntien romanien yhteisö Elämä ja Valo. Mukana illassa oli satoja romanivähemmistön edustajia. Herätyshenkisen puheen juhlassa piti lähetystyöntekijä ja pastori Janne Harjukoski.
– Ihmiset hakevat tänä päivänä uskontojen supermarketista sellaista, mikä miellyttää.
– Ei ole mitään suurempaa kuin ottaa vastaan Jumalan rakkaus Kristuksessa Jeesuksessa. Sinut lunastetaan kuolemasta. Hinta sinun synneistäsi on maksettu Golgatan keskimmäisellä ristillä.
Tilaisuuden musiikista vastasi kymmenistä romanimuusikoista ja -laulajista koottu kuoro.

Strategia tarkastelussa

Helluntailiikkeen tulevaisuutta hahmotteleva liikkeen ensimmäinen strategia Valloittava seurakunta – Suomen helluntaiseurakunnat 2035 oli esillä konferenssissa.

Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen sanoi, että vajaa vuosi sitten julkaistu strategia auttaa samaan suuntaan menemisessä. IK-opiston oppilaitospastori Timo Raassina nosti esiin yhden konkreettisen tavoitteen: että nyt vaisuna näyttäytyvä nuorisotyö virkistyisi 15 vuoden kuluessa, kun panostetaan lasten ja nuorten osallisuuden kokemiseen.

– Se, mitä teemme nyt, vaikuttaa tulevina vuosina, Raassina totesi.

Lähetyspastori Ari Kattainen ja IK-opettaja Tanja Närhi Helsingistä ja pastori Juan Castillo Oulusta korostivat, että ollakseen valloittava on oltava sitä ulospäin, ja että valloittavuuteen liittyy sekä uusien ihmisten tavoittaminen Pyhän Hengen voimassa että hänestä lähtevä puoleensavetävä vaikutus, joka seurakunnasta heijastuu ulospäin.

 

"Muukalaisrakkaudessa pienestä voi tulla suurta"

Kun keväällä Sastamalassa helluntaiseurakunta käynnisti avun Ukrainasta paenneille, se sai kaupungilta tilat ja mukaan eri seurakuntia ja yhteisöjä. Nyt Sydämellä Sastamalasta -hanke vie merkittävää apua Ukrainaan.

– Koko kaupunki tietää, että työtä johdetaan helluntaiseurakunnasta. Kun teemme pientä paikallisesti, siitä voi kasvaa suurta, Pirjo Raunio sanoi Rakasta muukalaista -tilaisuudessa torstaina.

Käytännön rakkaus on alkanut vetää Sastamalaan tulleita ukrainalaisia seurakuntaan. Heillä ja muilla eri maista Suomeen tulleilla on paljon tarinoita. Tilaisuudessa kongolainen Salima kertoi, miten mummon rukoukset säästivät hänet lapsiavioliitolta, ja kun perhe pyrki Tansanian kautta Suomeen, odotus olisi voinut kestää jopa 20 vuotta. Mutta kun Salima seurueineen paastosi ja rukoili, tapahtui ihme.

– Viisumi tuli kolmessa kuukaudessa. Silloin päätin palvella koko elämäni Jumalaa. Aina kun meinaan luovuttaa Jumalan suhteen, muistan tuota päivää. Hän ei ole ikinä jättänyt minua yksin.

 

 

Raamatun punainen lanka löytyi

Juhannuskonferenssin lasten ohjelma avattiin torstaina musiikkinäytelmällä, jossa etsittiin Raamatun punaista lankaa yhdessä lavalla seikkailevien Ellan ja Ainon kanssa. Matkalla törmättiin muun muassa Aadamiin ja Eevaan, Daavidiin sekä Pietariin.

Musiikkinäytelmä tarjosi innokkaalle yleisölle läpileikkauksen Kirjojen kirjasta. Kadoksissa ollut punainen lankakin löytyi lopulta.

– Onpa ollut mielenkiintoinen seikkailu. Taisin olla ihan väärässä, että Raamattu olisi muka tylsä kirja, Ella totesi.

– Raamattu on suuri rakkauskertomus, josta ilmenee, kuinka paljon Jumala rakastaa juuri sinua. Jumalan rakkaus on juoni, joka kulkee läpi Raamatun, järjestämisvastuussa olleen Jyväskylän helluntaiseurakunnan lapsi- ja perhetyön pastori Hanna-Mari Ahvenus selitti.

Tilaisuuden musiikista vastasivat Säihke- ja Loistavat tähdet -kuoro sekä Säihke-bändi.

 

”Raamattua opiskellaan elämää varten”

IK-opiston opettajat Tommi Lenho ja Sara Saarela puhuivat raamatunopiskelun puolesta perjantaiaamuna. He korostivat, että Raamatun lukeminen ja tutkiminen opiskellen tapahtuu elämää varten, ja että molempien soisi lisääntyvän helluntailiikkeessä.

– Raamatun opiskelu ei ole uskoa vastaan oleva juttu. Raamatun kauttahan Jumala puhuu. Luetaan Raamattua ja paneudutaan siihen. Me tarvitsemme liikkeenä molempia, Lenho sanoi.

Saarela mainitsi Raamatun opiskelun olleen hänelle hyvin kokonaisvaltainen muuttava kokemus. Rankan taustansa vuoksi hänellä oli haasteita itsensä kanssa ja vääränlainen jumalakuva, jota opiskelu on oikaissut.

– IK:ssa minussa nähtiin jotakin, mitä en nähnyt itsessäni, ja se rohkaisi eteenpäin.

IK-opistolla on kampukset Keuruulla ja Helsingissä. Syksyllä opistolla alkaa muun muassa uusi, sielunhoitopainotteinen seurakuntatyön tutkinto.

 

"Uusia seurakuntia tarvitaan"

Perjantaina aamupäivällä juhlateltan jumalanpalveluksessa vastuuryhmänä olivat uudet seurakunnat Station Tuusulasta ja Credo Vantaalta.

– Saksassa helluntaiherätys on perustanut viime vuosina 40 uutta seurakuntaa, koronan aikana siis, pastori Daniel Hug toi terveisiä Keski-Euroopasta, jossa seurakunnanistutus on lyönyt läpi viime vuosikymmeninä.

– Kerronko tämän siksi, että Saksassa kaikki on paremmin, Hug satirisoi.

– Kerron tämän siksi, että haluan rohkaista: Jumala on liikkeellä.

 

Veera Hug kertasi syitä siihen, miksi uusia seurakuntia tarvitaan olemassa olevien lisäksi.

– Tarvitaan uusia seurakuntia, joissa on kulttuuri, jonka avulla voidaan saavuttaa uusia ihmisiä.

– Rukoillaan sen puolesta, että seurakuntamme olisivat sellaisia, joissa on terveitä ihmissuhteita. Ollaan valmiita lähettämään meidän parhaat ihmisemme perustamaan kampuksia ja seurakuntia. Että voisimme olla kaikille kaikkea, että voisimme pelastaa edes muutamia. Tarvitsemme rukousta ja kestävyyttä, Veera Hug haastoi.

 

Seurakunta voi olla musiikillisesti rikas


Perjantaina iltapäivällä neljältä vietetyssä Laulujuhlassa musiikkikattauksen oli valmistanut viime vuonna satavuotisjuhlia viettänyt Tampereen helluntaiseurakunta. Juhlateltan lava täyttyi kaikenikäisistä seurakuntalaisista koottu Tampester United -orkesterista, johon rytmiryhmän lisäksi kuului jousia, puhaltajia ja kuoro.

Orkesteria johti kapellimestari Juha Törmä. Sovitukset tapahtumaa varten oli tehnyt säveltäjä Lasse Heikkilä, jonka lauluja kuultiin osana monipuolista kattausta.


Juhannuskonferenssia voi seurata livenä (maksullinen).

 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita