Juhannuskonferenssi: Avauspäivän teemana rakkaus ja erilaisuuden kohtaaminen – "talkoolaisia riittävästi, kaikki toiminnot voidaan käynnistää"

Helluntaiseurakuntien kesäjuhla Juhannuskonferenssi on alkanut Keuruun IK-opistolla. Tapahtuma järjestetään nyt kahden kesän tauon jälkeen. Pandemiakesinä Keuruulta toimitettiin Nettikonffa-verkkotapahtuma.

– Uskon, että tapahtuma on jopa puoleensavetävämpi kuin ennen, tapahtuman kansliapäällikkö Markus Taina arvioi.

– Verkkotapahtumaakin seurasi noin 20 000 ihmistä. Nyt olemme täällä ja meillä on paikalla olevan yleisön lisäksi paljon nettikatsojia.

Tapahtuman verkkonäkyvyyttä on kehitetty pandemia-ajan oppien varassa. Tapahtumaa voi seurata maksullisen uskotv.fi-palvelun kautta.

 

Tapahtuman totutusta 1800 talkoolaisesta on Markus Tainan mukaan saatu melko suuri osa mukaan tänäkin vuonna, vaikka juuri talkoot olivat edeltävinä viikkoina järjestäjälle suuri kysymysmerkki.

– Olemme voineet käynnistää kaikki toiminnot, Markus Taina kuvaili.

 

Avajaispäivä torstai 23. kesäkuuta 2022 käynnistyi aamupäivän avajaisjuhlilla, jossa puhui pastori Esa Hyvönen aiheesta Kristityn tunnusmerkit.

– Keskeisin tunnusmerkeistä on rakkaus. Meistä jokainen tietää kokemuksesta sen, että aidon uskon keskeisin haaste ei suinkaan ole sanat, joihin uskomme.

Hyvönen siteerasi Matteuksen evankeliumia ja Jeesuksen mainitsemaa suurinta käskyä, ”rakasta herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärryksellä. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky” sekä ”rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”.

– Uskon, että tämä maailma kaipaa rakkautta täynnä olevia kristittyjä, koska se on niin rikki vihasta, väkivallasta, toisten alistamisesta ja paljon muusta, Hyvönen haastoi puheen lopussa.

– Usko Jumalaan on parhaimmillaan silloin, kun sinä rakastat Jumalaa ja lähimmäistäsi.

Musiikissa avajaispäivän päätilaisuuksissa kuultiin Jyväskylän helluntaiseurakunnan Hope-lauluyhtyettä.

 

Evankeliumi kaikenlaisille -raamattutunnilla muun muassa Maahanmuuttovirasto Migrin palveluksessa ylitarkastajana toiminut pastori Tomi Kuosmanen puhui laupiaasta samarialaisesta kertovan vertauksen pohjalta.

– Olemme muodostaneet tietyn kuvan lähimmäisyydesta. Kysymys kuuluu tänään, millaisen systeemin sinä ja minä me olemme rakentaneet, jonka lävitse me arvioimme lähimmäisyyttä, miten me kohtaamme erilaisia ihmisiä ja miten sitä kautta välitämme evankeliumin erilaisille ihmisille.

– Uskon, että vertauksen lainoppineen profiili sopii paremmin kuin hyvin moneen meistä. Meidän historiamme ja taustamme vaikuttaa siihen, miten me suhtaudumme toisiin ihmisiin.

Toinen opetuksessa esiin nostettu henkilö oli Pietari.

– Jumalan tahto oli, että Pietari omaksui aivan uudenlaisen ajattelutavan suhtautua toisiin ihmisiin. Itse asiassa tarvittiin hyvin järeitä toimia, että hän ymmärsi Jeesuksen maan päälle tuoman Jumalan valtakunnan periaatteet ja niiden arvot.

– Pietarin esimerkistä näemme, mikä on hyvin lohdullista, että uuden oppiminen ei ole aina helppoa eikä se tapahdu sormia napsauttamalla. Voisi äkkiä ajatella, että eikö Pietari nyt ainakin ollut sellaiset opetukset saanut, ettei ukko olisi ollut valmis palvelutyöhön.

Pietarin ansioluettelo ei kuitenkaan merkinnyt mitään. Apostolin oli opittava kohtaamaan erilaisia ihmisiä, kuten Korneliuksen perheen, jonka kotiin hän ei olisi lain mukaan juutalaisena miehenä saanut mennä.

– Pietari paljastaa tervehdyksessään, minkälaista järkyttävää kielenkäyttöä hänellä oli ollut vielä muutamia päiviä aiemmin lähimmäisistä, toisista ihmisistä.

– Kuinka paljon meidänkin täytyy puhdistaa suutamme. Kuinka paljon määrätietoisesti meidän täytyy poistaa sanavarastostamme sanoja, jotka eivät oikeasti kuulu Jeesuksen seuraajalle, Kuosmanen haastoi.

– Pietari oli käsittänyt sen, ettei Jumala katso henkilöön.

Kuosmanen sanoi, että ”Raamatun oppi on täysin selkeä”.

– Evankeliumi kuuluu kaikille, kaikenlaisille ihmisille. Syntiinlankeemus rikkoi yhteyden paratiisissa, mutta Kristus tuli korjaamaan sen. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kertoa ilosanomaa kaikille ja kaikenlaisille ihmisille, ja tuon ristin sanoman radikaali voima muuttaa ihmisen, joka ottaa vastaan evankeliumin.

Kuosmasen mukaan ”vaara tänä päivänä piilee myös siinä, että me määritämme reunaehdot pelastukseen”.

– Annetaan Kristuksen määrittää pelastuksen ehdot, Kuosmanen haastoi.

 

Uusien seurakuntien synnyttämiseen tähtäävät prosessit nostettiin esiin Konffa-Areenalla Helluntaikirkon start-up-työryhmän esittelyssä, jossa Riku Turusen haastattelussa olivat seurakunnanistuttaja Veera Hug (kuvassa) ja lähetystyöntekijä Steve Walent.

– Syy siihen, miksi seurakunta voi uudistua myös Suomessa, on se, että Jumala haluaa uudistaa seurakuntaansa kaikkialla maailmassa, jo vuosia Suomessa vaikuttanut Walent tiivisti.

Helluntaikirkko tarjoaa jo olemassa oleville seurakunnille CPI-kehitysohjelmaa, jossa seurakunnan eri osa alueita tarkastellaan ja niitä pyritään kasvattamaan.

Riku Turunen kertoo aluksi olleensa skeptinen ohjelman suhteen, koska se on monien muiden kehitysohjelmien tavoin alun perin luotu Yhdysvalloissa.

– CPI on kuitenkin muokattu Euroopassa. Meillä on hyviä kokemuksia saksankielisistä maista.

Mukana parhaillaan meneillään olevassa ensimmäisessä suomalaisessa CPI-prosessissa on viisi helluntaiseurakuntaa; Turku, Kitee, Hämeenlinna, Helsingin Lähetysseurakunta ja Lähetyskappeli Espoon Leppävaarassa.

 

Juhannuskonferenssi jatkuu sunnuntaihin asti. Tapahtumapaikalle odotetaan noin 20 000 vierasta.
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita