Joulumuistamisten jakaminen pyöräillen tarjosi pastori Petri Melanderille kohtaamisia – Kultalyhteitä ympäri Imatraa

Petri Melander yhdisti liikunnan, säästämisen ja ihmisten ilahduttamisen. Tänä vuonna hän kenties toimii samoin. Vuoden 2021 joululehtiä on jo saatavissa Aikamediasta. (Petri Melanderin arkisto)
Petri Melander yhdisti liikunnan, säästämisen ja ihmisten ilahduttamisen. Tänä vuonna hän kenties toimii samoin. Vuoden 2021 joululehtiä on jo saatavissa Aikamediasta. (Petri Melanderin arkisto)

Koronajoulun 2020 alla Imatran helluntaiseurakunnassa haluttiin muistaa iäkkäitä seurakuntalaisia Kultalyhde-lehdillä. Postikuluissa säästettiin, kun jakelu hoitui seurakunnan pastorin Petri Melanderin lihasvoimin. 

Melander pyöräili parina päivänä ympäri koskistaan tunnettua yli 25 000 asukkaan kaupunkia ja jakoi noin 50 Kultalyhdettä. 

Pyöräilyreitit risteilivät pitkin Imatran melko laajaa keskusta-aluetta. Keli oli loistava varsinkin ensimmäisenä lehtienjakopäivänä. 

– Oli pikkupakkanen ja tyyntä. Puut olivat tavattoman kauniita. Tiet oli pääosin aurattu, eikä lumen alla ollut jäätä. Ylitin muutaman kerran keskustan läpi virtaavan Vuoksen ja sain ihailla myös kuuluisaa koskea, Melander kuvailee. 

Hän näki ajellessaan myös eläimiä: jäniksiä, rusakoita ja pari citykettua. 

 

Petri Melanderin molemmat lehdenjakokierrokset venyivät iltamyöhään, sillä kohdattavana oli puheliaita karjalaisia. Muutama lehti päätyi myös ihmisille, jotka eivät varsinaisesti olleet jakokohteina. 

Melanderin mielestä ihmissuhteet ovat seurakunnan keskiössä, mutta suhteiden kehittyminen vaatii aikaa, jota seurakuntatyössä ei pastorilla aina ole. Pyöräilykierros tarjosi yhden mahdollisuuden heittäytyä kohtaamisiin ihmisten kanssa. 

– Jeesus kehotti seuraajiaan rakastamaan toisiaan samalla tavalla kuin hän rakastaa jokaista luomaansa ihmistä. Keskinäinen rakkaus antaa seurakunnan välittämälle evankeliumille uskottavuuden. Joululehdet ovat yksi tapa osoittaa rakkautta. 

 

Kahden päivän lehtijakokierroksen kokonaispituus oli noin 120 kilometriä. Rupeamaan pastoria oli valmistanut noin puolen vuoden jakso työmatkapyöräilyä. 

Pyöräily toimi myös kuntouttajana rajusta keuhkokuumeesta, jonka Melander sairasti joulun aikaan 2019. 

– Paranin sairaudesta, mutta kuntoni oli ihan pohjalukemissa. Normaalitilanteeseen pääseminen kesti noin yhdeksän kuukautta, hän kertoo. 

Edelleen Melander kulkee työmatkansa useimmiten pyörällä. Suhde talvipyöräilyyn on muuttunut lapsuudesta ja nuoruudesta. 

– Silloin liikkumiseen ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pyöräily, ja kun aikanaan sain auton, sanoin, etten enää ikinä pyöräile talvella. 

Voi silti olla, että Imatran helluntaiseurakunnan joululehdet kulkevat tänäkin vuonna Melanderin pyörälaukuissa määränpäihinsä.

 

 

Anna Vuorinen

 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita