Joulukampanja Toivon kipinä keskittyy tänä vuonna Bosnia-Hertsegovinaan

Poljicen kylässä asuu Tuzlan köyhin romaniyhteisö. Ympäristössä on paljon roskaa ja romua. (Arto Karvonen)
Poljicen kylässä asuu Tuzlan köyhin romaniyhteisö. Ympäristössä on paljon roskaa ja romua. (Arto Karvonen)

23.10.2023 | Fida, Milla Löfman 

Fidan ja Elämä ja Valo ry:n vuotuisen Toivon kipinä -joulukampanjan keräysvaroilla tehdään ympärivuotista avustus- ja lähetystyötä Itä-Euroopan romanien parissa 13 maassa.  

Tänä vuonna kampanjan painopiste on Bosnia-Hertsegovinassa, jossa asuu arviolta 15 000–20 000 romania. Heistä kolmasosa elää Tuzlan läänissä, jossa Fida aloitti vuonna 2005 lasten koulunkäyntiä tukevan kummihankkeen. 

– Monelle perheelle ainoa tulonlähde on edelleen kierrätettävän materiaalin kerääminen esimerkiksi kaduilta ja kaatopaikkajätteen seasta. Koulutuksella voidaan vaikuttaa köyhyyden kierteen katkeamiseen, sillä puuttuva koulutus on usein esteenä työpaikan saamiselle, kertoo Fidan varainhankinnan suunnittelija Anna-Liisa Liljefors

 

Kolme vuotta sitten Fida laajensi työtään Tuzlan alueella Poljicen kylään, jossa se toimii ainoana avustusjärjestönä. Puhdasta juomavettä ei ole, ja talot ovat huonokuntoisia. Lisäksi yhteisön asuinpaikan vieressä on laiton kaatopaikka, joka saastuttaa ympäristöä ja vaikuttaa ihmisten terveyteen. 

– Tullessani ensimmäisen kerran Poljiceen tuntui kuin olisin saapunut viidakkoon. Aiemmat romaniyhteisöt, joissa olen työskennellyt, ovat olleet nykyaikaisempia, mutta tämä kylä oli unohdettu, kuvailee paikallisen tiimin työntekijä Eldina Grabovic

Fidan tuella lapset saavat koulukuljetuksen, kouluruoan, vaatteet, tarvikkeet ja kaiken muun koulunkäyntiin tarvittavan. Lisäksi Poljicessa järjestään kokoontumisia naisille. Niiden tarkoituksena on muun muassa auttaa naisia ymmärtämään, kuinka he voivat vaikuttaa koko yhteisön kehitykseen. 

 

Toivon kipinän avustustyö jatkuu yhä myös muun muassa Romaniassa, jonne siellä pitkään avustustyötä tehneet Klaus ja Satu Korhonen jälleen joulun alla suuntaavat. 

– Lapset odottavat innolla lahjapusseja, jotka ostetaan Romaniasta suomalaisten lahjoittamilla varoilla, Korhoset kertovat. 

Joululahjojen lisäksi he välittävät apua myös polttopuiden, elintarvikkeiden ja lääkkeiden ostoon sekä jakavat lentomatkatavaroihin mukaan mahtuvia kevyitä neuleita, kuten sukkia ja lapasia.  

Korhosten mukaan Romanian romaniväestön parissa vallitsee suuri avoimuus hengellisille asioille, ja heidän yhteistyökumppaninsa pitävätkin evankeliumin julistusta ja opetusta tärkeimpänä tehtävänä. 

– Kun kokonaiset perhekunnat tulevat uskoon, toivottomuuden ja kurjuuden kierre katkeaa.




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja