Järjestöt: Syyrian kansalaisyhteiskunta saatava mukaan

Syyrialaislapsia pakolaisleirillä Libanonissa. Kuva: Lea Pakkanen / Suomen Lähetysseura
Syyrialaislapsia pakolaisleirillä Libanonissa. Kuva: Lea Pakkanen / Suomen Lähetysseura
Syyrialaiset itsensä on saatava nykyistä paremmin mukaan maassa tehtävään rauhantyöhön, humanitaariseen apuun ja jälleenrakennukseen, vetosi joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä yhteisessä kannanotossaan toissa viikolla. Sama viesti oli esillä myös järjestöjen viime viikolla Helsingissä järjestämässä seminaarissa.

Kannanotto ja seminaari liittyivät 24. tammikuuta Helsingissä järjestettyyn kansainväliseen Syyria-kokoukseen, jossa YK julkaisi humanitaarista apua ja Syyrian pakolaisia koskevat suunnitelmansa.

Järjestöt, yhtenä niistä helluntaiseurakuntien Fida, vaativat kannanotossaan YK:ta osallistamaan Syyrian paikallisyhteisöjä, kansalaisyhteiskuntaa ja paikallishallintoa kaikkeen maassa tehtävään työhön.

Yhteenkuuluvuutta tuettava

Tähän asti kansainvälinen yhteisö on järjestöjen mukaan toiminut Syyriassa ilman riittävää koordinaatiota paikallisten toimijoiden kanssa. Jatkossa olisi kuultava myös syyrialaisten omia suunnitelmia.

”[Nämä paikallistahot] ovat niitä, jotka luovat rauhan edellytykset ja rakentavat yhteisöjen selviytymiskykyä konfliktin keskellä”, järjestöt toteavat.

Kansalaisyhteiskuntaan kuuluvat muun muassa kirkot ja muut uskonnolliset organisaatiot.

Seminaaripuheissa puolestaan korostettiin sitä, kuinka kansainvälisen yhteisön tulee kaikessa auttamistyössään kiinnittää huomiota syyrialaisten sosiaalisen yhteenkuuluvuuden vahvistamisen. Se, että on tuettu vain tiettyjä paikallisia toimijoita, on edesauttanut sosiaalisen yhtenäisyyden rikkoutumista.

Fidan lisäksi kannanottoa ja seminaaria organisoimassa olivat muun muassa Suomen Lähetysseura, presidentti Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative, Kirkon Ulkomaanapu ja Pelastakaa Lapset.


Heikki Salmela


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja