Israelin puolustajat vastaavat kysymykseen, onko puolustaminen henkisesti haastavampaa, kun uhriluvut Gazassa nousevat

Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamisesta, Varpu Haavisto sanoo. Kuvituskuvassa räjähdys Gazassa. (Mohammed Ibrahim / Unsplash)
Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamisesta, Varpu Haavisto sanoo. Kuvituskuvassa räjähdys Gazassa. (Mohammed Ibrahim / Unsplash)

22.12.2023 | Anssi Tiittanen 

Kristittynä on oleellista ymmärtää, ettei Israelin raamatullinen asema ole riippuvainen mistään kriisistä, joka sitä kohtaa, vaan Jumalan valinta on ja pysyy, Risto Huvila kiteyttää kertoessaan keskusteluista, joita Israelissa ja Gazassa syttyneen uuden sodan myötä on muodostunut. 

– Raamattu ilmoittaa selvästi, että Israel ja Jerusalem tulevat olemaan sekä naapurikansojen että kansainvälisen yhteisön vihan ja hyökkäysten kohteena, Huvila sanoo viitaten Psalmiin 83 ja Sakarjan kirjaan. 

Risto Huvila on Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja ja Lähi-idän aiheisiin keskittyvä kolumnisti ja kirjailija. 

 

 

     "Yksi muodikas tapa kyseenalaistaa juutalaisvaltion koko olemassaolo on esittää uudenlaista yhden valtion mallia."

 

Onko Israelin puolustajien piirissä syntynyt uusia teesejä muuttuneessa tilanteessa? 

Koordinaattori Varpu Haaviston mukaan puolustamisen raamatulliset perusteet säilyvän samoina, mutta maalliset perusteet voivat muuttua. 

– Vastauksia täytyy kehittää sen mukaan, minkälaisia valheita levitetään.  

– Jo keskiajalla on levitetty uskonnollisia ja taikauskoisia valheita. Valistuksen aikakaudella kehiteltiin pseudotieteelliset, rasistiset rotuopit, ja meidän aikakautemme on kehittänyt tämän päivän hyveistä – antirasismista ja ihmisoikeuksista – uudet Israelin hävittämiseen tähtäävät valheet. 

– Tällaisten valheellisten väittämien kumoaminen vaatii opiskelua ja vaivannäköä. 

Varpu Haavisto toimii Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East -yhdistyksessä, joka on osa European Coalition for Israel -yhteenliittymän toimintaa. 

Hän on toiminut myös muun muassa Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön ICEJ:n erityisavustajana. 

Risto Huvila kertoo nostavansa nykyisin esiin kysymyksen alkuperäisasukkuudesta. 

– Kun kaikkia muita etnisiä vähemmistöjä, esimerkiksi saamelaisia, intiaaneja ja aboriginaaleja, tuetaan heidän paluussaan muinaisille mailleen, niin miksei juutalaisiin suhtauduta samoin liittyen Juudean ja Samarian eli Länsirannan alueisiin?

 

 

       "Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamista."

 

 

Vaikeuttaako Israelin puolustamista henkisesti se, että Hamasin tuhoamiseen tähtäävä operaatio on vaatinut niin paljon kuolonuhreja Gazassa? 

– Kyllä ja ei, Risto Huvila sanoo.  

– Gazan uhriluvut tulevat terroristijärjestö Hamasin määräysvallassa olevalta Gazan terveysministeriöltä ja ovat huomattavalta osalta vääristeltyjä, mutta suomalainen media ottaa ne tosissaan ja uutisoi ne faktoina. 

Varpu Haavisto sanoo sarkastisesti, että Israelin puolustaminen on aina ollut ”henkisesti vaikeaa”. 

– Kyseessä on hengellinen taistelu. Vastustajia on aina, ja valheellisia väitteitä Israelia vastaan kehitetään aina.  

– Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamisesta, joka pettää ne ihmiset, jotka eivät ole juurtuneet Jumalan sanaan. 

Haaviston mukaan nykyinen antirasistisuuteen ja ihmisoikeuksiin vetoava Israelin vastustamisen syntyhistoria juontaa juurensa YK:n ensimmäiseen rasisminvastaiseen maailmankonferenssiin, joka pidettiin Etelä-Afrikan Durbanissa vuonna 2001. 

– Ja erityisesti sen yhteydessä pidettyyn kansalaisjärjestöfoorumiin. Sen seurauksena 20 vuodessa on syntynyt kokonainen rintama, noin kolmesataa kansalaisjärjestöä, jotka kierrättävät palestiinalaisilta järjestöiltä – joista monilla on läheiset suhteet terrorijärjestöihin – saatua dataa omissa raporteissaan ja syöttävät sitä YK-raportteihin. 

 

Varpu Haavisto vertaa käsillä olevaa tilannetta islamistisen Isisin vastaiseen taisteluun. 

– Esimerkiksi Mosulin vapauttaminen Isisin vallasta kesti yhdeksän kuukautta, jonka jälkeen 1,2 miljoonaa ihmistä oli paennut kaupungista, 90 prosenttia sen infrastruktuurista oli tuhoutunut ja kurdien arvion mukaan noin 40 000 siviiliä kuollut. 

ICEJ:n Suomen osaston johtajan Jani Salokankaan mukaan ”jokainen viaton siviili on aina surullinen ja traaginen asia”. 

– Kaikki siviilit vuotavat samaa verta. Kuitenkin Hamasin toimintatapaan kuuluu valitettavasti siviilien taakse piiloutuminen ja siviiliuhrien maksimoiminen omien tavoitteidensa edistämiseksi. 

 

Uutena iskulauseena Suomessa on noussut tähän asti harvemmin kuultu ”from the river to the sea, Palestine will be free” (suom. Joelta (Jordanilta) merelle, Palestiina tulee olemaan vapaa), millä viitataan unelmaan nykyisen Israelin valtion hävittämisestä.  

Myös kantava ajatus Israelista nimenomaan juutalaisten valtiona on asetettu kriittiseen valokeilaan. 

– Yksi muodikas tapa kyseenalaistaa juutalaisvaltion koko olemassaolo on esittää sellaista yhden valtion mallia, jossa alueella on yksi demokraattinen valtio, jossa vallitsee samat oikeudet kaikille asukkaille uskonnosta ja etnisestä taustasta riippumatta, ja tämä olisi kaikille oikeudenmukainen ja alueelle rauhan tuova malli.  

– Tämä puree moniin. Joissakin päämedioissa selitetään, että "from the river to the sea” tarkoittaisi juuri tällaisen ratkaisun ajamista. 

Varpu Haaviston mukaan ajatus perustuu Lähi-idän aatemaailman huomiotta jättämiseen. Tavoitteet juutalaisten tuhoamiseksi sivuutetaan. 

 

Myös Risto Huvilan mukaan nyky-Israelin olemassaolon ja legitimiteetin kyseenalaistaminen on lisääntynyt uuden kriisin myötä. 

– Israelin itsenäistymistä pidetään joissakin piireissä vääränä, ja siitä esitetään mitä ihmeellisimpiä salaliittoteorioita. 

Huvila viittaa muun muassa Kansainliiton vuoden 1922 ja YK:n vuoden 1947 päätöslauselmiin, jotka antavat ”tukevan pohjan” Israelin itsenäisyyden puolustamiseen. 

– Sekä yhteensä 163 maan antama valtiollinen tunnustaminen. 

 

 

”Kostonhalu voi hiipiä pintaan” 

ICEJ:n Suomen osaston johtaja Jani Salokangas kertoo viime aikoina teroittaneensa itselleen, ”miten tärkeää on pitää oma sydän pois vihasta tai kostonhalusta”. 

– Ne nimittäin hiipivät hyvin salakavalasti pintaan näinä vaikeina aikoina, jossa antisemitismi ja terrorismi rehottavat.  

– Jumala rakastaa sekä juutalaisia että arabeja. Tämä asia täytyy pitää hyvin kirkkaana itselle. 

Jani Salokankaan mukaan on selvästi nähtävillä, että kriisien täyttämässä maailmassa Israel on ja pysyy polttopisteessä. 

– Kuinka monta mielenosoitusta olemme Suomessa nähneet vaatien tulitaukoa Etiopiaan, jonka levottomuuksissa kuoli 100 000 ihmistä vuonna 2022? Nolla. Herää kysymys, miksi.  

(AT) 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHUTTER 2149140979 

Joulu Betlehemissä on tänä vuonna ”peruttu”, eli alueelle ei voi levottomuuksien vuoksi matkustaa. Nykyisellään palestiinalaisalueella sijaitsevan kaupungin profiilia hallitsevat moskeijat. Kuva joulukuulta 2019. (Shutterstock / Goku_PL) 

 

 

Haastateltujen mukaan Israelia tukevissa kokoontumisissa vastaprotestointi on rajoittunut satunnaiseen huuteluun. Kuva mielenilmauksesta marraskuulta Helsingistä. (RV) 

 

Pieni kuva yhdelle palstalle.




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja