Israelin puolustajat vastaavat kysymykseen, onko puolustaminen henkisesti haastavampaa, kun uhriluvut Gazassa nousevat

Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamisesta, Varpu Haavisto sanoo. Kuvituskuvassa räjähdys Gazassa. (Mohammed Ibrahim / Unsplash)
Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamisesta, Varpu Haavisto sanoo. Kuvituskuvassa räjähdys Gazassa. (Mohammed Ibrahim / Unsplash)

22.12.2023 | Anssi Tiittanen 

Kristittynä on oleellista ymmärtää, ettei Israelin raamatullinen asema ole riippuvainen mistään kriisistä, joka sitä kohtaa, vaan Jumalan valinta on ja pysyy, Risto Huvila kiteyttää kertoessaan keskusteluista, joita Israelissa ja Gazassa syttyneen uuden sodan myötä on muodostunut. 

– Raamattu ilmoittaa selvästi, että Israel ja Jerusalem tulevat olemaan sekä naapurikansojen että kansainvälisen yhteisön vihan ja hyökkäysten kohteena, Huvila sanoo viitaten Psalmiin 83 ja Sakarjan kirjaan. 

Risto Huvila on Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:n puheenjohtaja ja Lähi-idän aiheisiin keskittyvä kolumnisti ja kirjailija. 

 

 

     "Yksi muodikas tapa kyseenalaistaa juutalaisvaltion koko olemassaolo on esittää uudenlaista yhden valtion mallia."

 

Onko Israelin puolustajien piirissä syntynyt uusia teesejä muuttuneessa tilanteessa? 

Koordinaattori Varpu Haaviston mukaan puolustamisen raamatulliset perusteet säilyvän samoina, mutta maalliset perusteet voivat muuttua. 

– Vastauksia täytyy kehittää sen mukaan, minkälaisia valheita levitetään.  

– Jo keskiajalla on levitetty uskonnollisia ja taikauskoisia valheita. Valistuksen aikakaudella kehiteltiin pseudotieteelliset, rasistiset rotuopit, ja meidän aikakautemme on kehittänyt tämän päivän hyveistä – antirasismista ja ihmisoikeuksista – uudet Israelin hävittämiseen tähtäävät valheet. 

– Tällaisten valheellisten väittämien kumoaminen vaatii opiskelua ja vaivannäköä. 

Varpu Haavisto toimii Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East -yhdistyksessä, joka on osa European Coalition for Israel -yhteenliittymän toimintaa. 

Hän on toiminut myös muun muassa Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön ICEJ:n erityisavustajana. 

Risto Huvila kertoo nostavansa nykyisin esiin kysymyksen alkuperäisasukkuudesta. 

– Kun kaikkia muita etnisiä vähemmistöjä, esimerkiksi saamelaisia, intiaaneja ja aboriginaaleja, tuetaan heidän paluussaan muinaisille mailleen, niin miksei juutalaisiin suhtauduta samoin liittyen Juudean ja Samarian eli Länsirannan alueisiin?

 

 

       "Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamista."

 

 

Vaikeuttaako Israelin puolustamista henkisesti se, että Hamasin tuhoamiseen tähtäävä operaatio on vaatinut niin paljon kuolonuhreja Gazassa? 

– Kyllä ja ei, Risto Huvila sanoo.  

– Gazan uhriluvut tulevat terroristijärjestö Hamasin määräysvallassa olevalta Gazan terveysministeriöltä ja ovat huomattavalta osalta vääristeltyjä, mutta suomalainen media ottaa ne tosissaan ja uutisoi ne faktoina. 

Varpu Haavisto sanoo sarkastisesti, että Israelin puolustaminen on aina ollut ”henkisesti vaikeaa”. 

– Kyseessä on hengellinen taistelu. Vastustajia on aina, ja valheellisia väitteitä Israelia vastaan kehitetään aina.  

– Jokainen aikakausi kehittää oman muotonsa niin sanotusta oikeudenmukaisesta Israelin vastustamisesta, joka pettää ne ihmiset, jotka eivät ole juurtuneet Jumalan sanaan. 

Haaviston mukaan nykyinen antirasistisuuteen ja ihmisoikeuksiin vetoava Israelin vastustamisen syntyhistoria juontaa juurensa YK:n ensimmäiseen rasisminvastaiseen maailmankonferenssiin, joka pidettiin Etelä-Afrikan Durbanissa vuonna 2001. 

– Ja erityisesti sen yhteydessä pidettyyn kansalaisjärjestöfoorumiin. Sen seurauksena 20 vuodessa on syntynyt kokonainen rintama, noin kolmesataa kansalaisjärjestöä, jotka kierrättävät palestiinalaisilta järjestöiltä – joista monilla on läheiset suhteet terrorijärjestöihin – saatua dataa omissa raporteissaan ja syöttävät sitä YK-raportteihin. 

 

Varpu Haavisto vertaa käsillä olevaa tilannetta islamistisen Isisin vastaiseen taisteluun. 

– Esimerkiksi Mosulin vapauttaminen Isisin vallasta kesti yhdeksän kuukautta, jonka jälkeen 1,2 miljoonaa ihmistä oli paennut kaupungista, 90 prosenttia sen infrastruktuurista oli tuhoutunut ja kurdien arvion mukaan noin 40 000 siviiliä kuollut. 

ICEJ:n Suomen osaston johtajan Jani Salokankaan mukaan ”jokainen viaton siviili on aina surullinen ja traaginen asia”. 

– Kaikki siviilit vuotavat samaa verta. Kuitenkin Hamasin toimintatapaan kuuluu valitettavasti siviilien taakse piiloutuminen ja siviiliuhrien maksimoiminen omien tavoitteidensa edistämiseksi. 

 

Uutena iskulauseena Suomessa on noussut tähän asti harvemmin kuultu ”from the river to the sea, Palestine will be free” (suom. Joelta (Jordanilta) merelle, Palestiina tulee olemaan vapaa), millä viitataan unelmaan nykyisen Israelin valtion hävittämisestä.  

Myös kantava ajatus Israelista nimenomaan juutalaisten valtiona on asetettu kriittiseen valokeilaan. 

– Yksi muodikas tapa kyseenalaistaa juutalaisvaltion koko olemassaolo on esittää sellaista yhden valtion mallia, jossa alueella on yksi demokraattinen valtio, jossa vallitsee samat oikeudet kaikille asukkaille uskonnosta ja etnisestä taustasta riippumatta, ja tämä olisi kaikille oikeudenmukainen ja alueelle rauhan tuova malli.  

– Tämä puree moniin. Joissakin päämedioissa selitetään, että "from the river to the sea” tarkoittaisi juuri tällaisen ratkaisun ajamista. 

Varpu Haaviston mukaan ajatus perustuu Lähi-idän aatemaailman huomiotta jättämiseen. Tavoitteet juutalaisten tuhoamiseksi sivuutetaan. 

 

Myös Risto Huvilan mukaan nyky-Israelin olemassaolon ja legitimiteetin kyseenalaistaminen on lisääntynyt uuden kriisin myötä. 

– Israelin itsenäistymistä pidetään joissakin piireissä vääränä, ja siitä esitetään mitä ihmeellisimpiä salaliittoteorioita. 

Huvila viittaa muun muassa Kansainliiton vuoden 1922 ja YK:n vuoden 1947 päätöslauselmiin, jotka antavat ”tukevan pohjan” Israelin itsenäisyyden puolustamiseen. 

– Sekä yhteensä 163 maan antama valtiollinen tunnustaminen. 

 

 

”Kostonhalu voi hiipiä pintaan” 

ICEJ:n Suomen osaston johtaja Jani Salokangas kertoo viime aikoina teroittaneensa itselleen, ”miten tärkeää on pitää oma sydän pois vihasta tai kostonhalusta”. 

– Ne nimittäin hiipivät hyvin salakavalasti pintaan näinä vaikeina aikoina, jossa antisemitismi ja terrorismi rehottavat.  

– Jumala rakastaa sekä juutalaisia että arabeja. Tämä asia täytyy pitää hyvin kirkkaana itselle. 

Jani Salokankaan mukaan on selvästi nähtävillä, että kriisien täyttämässä maailmassa Israel on ja pysyy polttopisteessä. 

– Kuinka monta mielenosoitusta olemme Suomessa nähneet vaatien tulitaukoa Etiopiaan, jonka levottomuuksissa kuoli 100 000 ihmistä vuonna 2022? Nolla. Herää kysymys, miksi.  

(AT) 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHUTTER 2149140979 

Joulu Betlehemissä on tänä vuonna ”peruttu”, eli alueelle ei voi levottomuuksien vuoksi matkustaa. Nykyisellään palestiinalaisalueella sijaitsevan kaupungin profiilia hallitsevat moskeijat. Kuva joulukuulta 2019. (Shutterstock / Goku_PL) 

 

 

Haastateltujen mukaan Israelia tukevissa kokoontumisissa vastaprotestointi on rajoittunut satunnaiseen huuteluun. Kuva mielenilmauksesta marraskuulta Helsingistä. (RV) 

 

Pieni kuva yhdelle palstalle.Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan