Iso Kirja satsaa avioliittotyöhön

Toinen toisellemme -avioliittotyö alkoi 1990-luvulla. Tänä vuonna Ison Kirjan avioliittoleiri järjestetään heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Kuva: Shutterstock
Toinen toisellemme -avioliittotyö alkoi 1990-luvulla. Tänä vuonna Ison Kirjan avioliittoleiri järjestetään heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Kuva: Shutterstock
Ison Kirjan opettaja ja nuorisotoimintojen koordinaattori Tero Järventausta on nimetty vakituisen henkilökunnan edustajaksi Toinen toisellemme -avioliittotyön suunnittelutiimiin. Tiimi on tähän asti koostunut pääasiassa vapaaehtoisten joukosta, joka on luonut vahvan ja vakaan pohjan kyseiselle työmuodolle.

– Avioliittotyö ei suinkaan ole uusi työmuoto. Meillä on tehty sitä jo varsin ansiokkaasti. Jatkossa tavoitteenamme on kuitenkin entistä tiiviimpi yhteistyö tähän saakka melko itsenäisesti toimineen Toinen toisellemme -suunnittelutiimin kanssa, Iso Kirja -opiston vs. rehtori Tanja Laulainen kertoo.

Suurehko vapaaehtoisten avioparien joukko on ahkeroinut jo 1990-luvun alkuvuosista lähtien helluntailiikkeen avioliittotyön kehittämiseksi. Sen myötä toiminnalle on syntynyt uskollinen kannattajakunta. Myös Tero Järventaustan on puolisonsa kanssa verrattain helppoa hypätä ”kelkkaan” mukaan. Toiveena on, että tehostuva yhteistyö nostaisi osaltaan Iso Kirjan avioliitto- ja perhetyön profiilia sekä lisäisi ihmisten tietoisuutta tällaisen työmuodon olemassaolosta.

Monipuolista tarjontaa kristilliseltä pohjalta

Toinen toisellemme -avioliittotyön keskeinen periaate on avioliittojen rakentaminen kristilliseltä arvopohjalta. Toimintamuotoja ovat muun muassa kesäisin järjestettävät avioliittoleirit sekä avioliittoviikonloput aviopareille ja Matkalla avioliittoon -viikonloput seurusteleville ja kihlapareille.

Työtä organisoi valtakunnallinen johtotiimi, joka koostuu Tero Järventaustan lisäksi vapaaehtoispariskuntien joukosta.

Vuosittain järjestetään myös TT-avioliittotyön ryhmänjohtajakoulutuksia. Avioliittotyö on osa Iso Kirja -opiston virallista kurssitoimintaa.

– Avioliittotyön ytimessä on muistutus prioriteeteista yksilökeskeisessä maailmassamme. On tärkeää, että huomaamme panostaa parisuhteeseen, Tero Järventausta sanoo.

– Jumala on luonut ihmiseen syvän kaipauksen rakastaa sekä tulla rakastetuksi, ja se toteutuu parhaiten kestävässä ja turvallisessa parisuhteessa.

Avioliitto- ja perhetyölle suuri tarve

Teologisen osaamisen ohella avioliittotyössä on tärkeä vastata puolisoiden arjen tarpeisiin. Toiminnan ensisijaisena pyrkimyksenä on ennaltaehkäistä erilaisten kriisitilanteiden kehittymistä parisuhteessa. Tarpeen tullen pyritään tarjoamaan työkaluja myös syntyneiden konfliktien ratkaisemiseen.

TT-avioliittotyö soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita perheensä ja parisuhteensa hyvinvoinnista, tilanteesta riippumatta. Kahdenkeskisen ajan kaipuu, halu irrottautua hetkeksi arjesta ja keskittyä puolison tai seurustelukumppanin kohtaamiseen, vertaistuen tarve sekä vaikkapa oman kotiseurakunnan perhetyön kehittäminen ovat kaikki varsin varteenotettavia syitä osallistua aviopariviikonloppuun.

Perheiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin satsaamisella voi olla kauaskantoinen positiivinen vaikutus sekä yksilöihin että heidän kauttaan koko yhteiskuntaan.

– Itsekeskeisyys on toimivan parisuhteen suurin vihollinen. Toivomme, että työmme mahdollistaisi kasvua yksilötasolla ja tarjoaisi eväitä parisuhteen tarkasteluun rakkauden kaksoiskäskyn näkökulmasta. Haluamme näin tukea aviopareja ja perheitä arjen keskellä, Tero Järventausta summaa.


Jessika Mäensivu


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja