Irakilaiset kiinnostuivat Alfa-kurssista

Missionskyrkan i Vasa palvelee turvapaikanhakijoita Alfa-kurssilla ja ystävyyskahvilalla.
Missionskyrkan i Vasa palvelee turvapaikanhakijoita Alfa-kurssilla ja ystävyyskahvilalla.
Missionskyrkan i Vasa on noin sadan jäsenen muodostama ruotsinkielinen vapaaseurakunta, joka on viime aikoina kokenut kansainvälistymistä. Yhteisö on helmikuusta alkaen vastannut Alfa-kurssista, johon kokoontuu kymmeniä kristinuskosta kiinnostuneita turvapaikanhakijoita, enimmäkseen irakilaisia.

Missionskyrkan i Vasa on kurssin päävetäjä, mutta seurakunnan johtaja ja Alfa-koordinaattori Roger Andersson kertoo, että vastuunkantajia on useasta eri seurakunnasta Vaasan seudulta.

– Suunnittelimme kurssin alun perin porukalle, joka majoitettiin syksyllä seurakunnan leirialueelle Sundomin saaristoon. Mukaan on tullut lisäksi pakolaisia muun muassa Jepualta ja Oravaisista.

Kävijämääräksi on vakiintunut nelisenkymmentä henkeä.

– On ollut iltoja, jolloin ruokalautasia on mennyt yli 80 kappaletta. Kaikki eivät tosin tule kuuntelemaan opetusta vaan ruoan takia, mutta sekin on hyvä asia, Andersson toteaa.

Opetusta tutulla kielellä

Vaikka kaikki Alfa-kurssin osallistujat ovat miehiä ja kotoisin samasta maailmankolkasta, ryhmä ei ole yhtenäinen. Osallistujat ovat iältään noin 17–50-vuotiaita, ja joukossa on sekä korkeakoulutettuja että lukutaidottomia.

Kurssin kielenä käytetään arabiaa, jota vetäjät Farah Sadak ja Imad Garaisi puhuvat. Opetus ja keskustelut tulkataan englanniksi.

Alussa mukana oli Anderssonin mukaan muutamia sellaisiakin, jotka tulivat paikalle lähinnä kritisoimaan ja häiritsemään. Jäljelle ovat kuitenkin jääneet ne, joita asia kiinnostaa aidosti.

– Miehet uskaltavat yhä enemmän avautua, näyttää tunteitaan ja esittää kysymyksiä. Viimeksi oli tosi hyvä ilta, ja sitä edellisellä kerralla miehet yhtyivät pitkään vapaaseen rukoukseen opettajan johdolla, kaikki käsi kädessä.

Osallistujille ajatus Jumalan olemassaolosta ja ihmisen kaipuusta hänen puoleensa on luonnollinen asia. Sen sijaan esimerkiksi Kristuksen sovitustyö ja kolminaisuus ovat vaikeampia teemoja.

Yksi tai kaksi kurssilaista on käynyt kasteella, ja samaan ratkaisuun on päätynyt muutama edelliseltä Närpiön baptistiseurakunnassa järjestetyltä Alfakurssilta.

– Moni on kysynyt asiasta, mutta emme halua kiirehtiä heitä. Toisaalta ei kannata vitkastellakaan, koska palautuskehotus voi tulla äkkiä. Tasapainon löytäminen on tässä vaikeaa.

Avainhenkilöksi kotiseudulle

Kääntymyksen hinta on monelle muslimitaustaiselle kurssilaiselle kova. Andersson kertoo nuorukaisesta, joka ei halua tuoda julki uskoaan, koska hän tietää, että kotikylästä lähetettäisiin saman tien tappajat hänen peräänsä.

Onneksi on myös toisenlaisia tarinoita.

– Moni on uskoon tultuaan mennyt takaisin kotimaahansa, löytänyt sieltä kristillisen seurakunnan ja saanut perheensäkin mukaan. Nämä ovat tulevaisuuden avainhenkilöitä omissa maissaan. Ne, jotka jäävät Suomeen, ovat puolestaan avainhenkilöitä täkäläisissä piireissään.

Alfa-kurssin lisäksi Missionskyrkan i Vasa pyörittää maahanmuuttajille tarkoitettua ystävyyskahvilaa. Anderssonin mukaan turvapaikanhakijoiden tukeminen on hoidettu Vaasassa kaikkiaan hyvin. Seurakunnat tekevät yhteistyötä, ja SPR koordinoi niiden kanssa ystäväperhetoimintaa.

– Pyrimme huomioimaan toistemme tarjonnan, jotta retket ynnä muut eivät mene päällekkäin.


Säde Loponen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja