”Ilman Trumania ei olisi Israelia”

Truman-kirja perustuu Risto Huvilan laajaan tutkimustyöhön. Vieressä puoliso Jaana Huvila. Kuva: Niina Tuovinen
Truman-kirja perustuu Risto Huvilan laajaan tutkimustyöhön. Vieressä puoliso Jaana Huvila. Kuva: Niina Tuovinen

Risto Huvilan Israelin valtion synnystä kertova kirja Israelin ihme ja presidentti Truman (Aika­media) julkaistiin toissa viikolla Helsingissä.

 

Kirja on selonteko vuonna 1945 Yhdysvaltain presidentiksi päätyneen Harry S. Trumanin hankkeista juutalaisen kansan hyväksi ja tuon ajan poliittisista tapahtumista Raamatun profeti­oiden valossa.

 

Kirjanjulkistamistilaisuudes­sa oli mukana Huvilan ystäviä ja vaikuttajia eri yhteiskunnan aloilta, kuten Israelin Suomen suurlähettiläs Dov Segev-Stein­berg ja Valittujen Palojen päätoi­mittaja Ilkka Virtanen. Illan isäntänä toiminut Guatemalan kunniakonsuli Peter Didrich­sen uskoi, että kirjalla olisi an­nettavaa myös englanninkieli­sessä maailmassa.

 

 

Ymmärretäänkö Israelin merkitys?

Illan ohjelmaan kuului uutisank­kuri Keijo Leppäsen vetämä keskustelupaneeli, johon osallis­tuivat kansanedustaja Sari Es­sayah, toimittaja Rony Smolar ja kirkkoherra Jouni Turtiainen.

 

Julkaisu sattui samoille vii­koille, kun nykyinen Israel viet­tää 70-vuotisitsenäistymisjuhlaansa.

 

Kirja sai alkunsa, kun Huvila Yhdysvaltain matkalla sattumal­ta päätyi Truman-museoon.

 

– Minulle selvisi, kuinka suu­ri merkitys Trumanilla oli ollut Israelin valtion syntymisproses­sissa.

 

 

Huvila totesi olevansa huolis­saan siitä, että kristillisessä kir­kossa puhutaan hyvin vähän Israelin ihmeellisestä tarinasta.

 

– Toiveeni on, että uskonvel­jet ja -sisaret tajuaisivat, kuinka mielenkiintoisia aikoja me eläm­me. Kirjoitin kirjassa, että Israe­lin historia on selvin ei-uskonva­rainen todistus Raamatun luotet­tavuudesta.

 

 

Niina Tuovinen




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja