”Ihmisoikeudet perustuvat jumalauskoon”

Oikeustieteen professori Kevät Nousiainen keskusteli David McIlroyn kanssa Helsingissä. Kuva: Lari Launonen
Oikeustieteen professori Kevät Nousiainen keskusteli David McIlroyn kanssa Helsingissä. Kuva: Lari Launonen
Jos ihmisoikeudet eivät ole lähtöisin ihmisen ulkopuolelta, ne ovat vain ihmisten keksintöä, argumentoi englantilainen lakimies ja teologi David McIlroy viime viikon maanantaina Veritas Forum -keskustelutapahtumassa Helsingin yliopistossa.

Veritas Forum on Suomeen muutama vuosi sitten rantautunut kristillinen keskustelutapahtumaformaatti, joka kerää yliopisto-opiskelijoita elämän suurten  kysymysten äärelle. Ihmisoikeusteemaa käsittelevät forumit järjestettiin viime viikolla Helsingin, Turun, Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa.

Kiertueen ulkomaalaisvieraan David McIlroyn pääviesti oli se, että historiallisesti ihmisoikeuksien on nähty pohjautuvan käsitykseen kaikista ihmisistä Jumalan luomina. Myös Jeesuksen esimerkki ihmisten kohtaamisessa vaikutti McIlroyn mukaan ihmisoikeusajatteluun sen kehittyessä 1700-luvun Euroopassa.

Akateemisuus ja ymmärrettävyys tavoitteina

Helsingin forum ei mennyt putkeen. Yleisöä oli paikalla vaatimattomasti pari tusinaa. Mikrofonit reistailivat, ja keskustelu poukkoili liian monen teeman välillä. McIlroyn alustukselle oli varattu vain lyhyt aika, kun taas jotkut yleisökysymykset venyivät useiden minuuttien pituisiksi.

– Helsingissä kokeilimme moderaattorin vetämää keskustelua hyvin lyhyillä alkupuheenvuoroilla. Ei toiminut ainakaan tällä kertaa, toteaa Veritas Forum Finlandin uusi koordinaattori Danielle Miettinen.

Lisäksi keskustelu oli todennäköisesti hankalasti ymmärrettävää niille, jotka eivät tunteneet ihmisoikeuskeskustelua.

– Sisällön on oltava akateemisesti rautaa niille opiskelijoille, joita kyseinen teema kiinnostaa. Samalla Forumin pitäisi olla myös kansantajuinen ja viihdyttäväkin, Miettinen sanoittaa haastavaa asetelmaa.

Onneksi seuraavan päivän forum Turussa sujui Miettisen mukaan jo paljon paremmin.

Suomessa ei osata kommunikoida

Veritas Forum Finland on tuonut angloamerikkalaista väittelykulttuuria Suomeen vuodesta 2012 lähtien. Tapahtumissa on käsitelty erityisesti luonnontieteiden ja kristinuskon suhdetta, mutta myös muun muassa onnellisuutta ja ihmisluontoa.

Helsingin forum toi esiin jälleen kerran suomalaisten akateemikkojen heikot kommunikaatiotaidot. McIlroyn esitys ja argumentointi olivat selkeitä, mutta hänen kanssaan keskustelleen Turun yliopiston oikeustieteen professori Kevät Nousiaisen hyvätkin ajatukset hukkuivat onnettomaan viestintään


Lari Launonen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja