Homoliittopäätös jakaa Norjan kirkkoa

Luterilainen Norjan kirkko päätti viime viikolla, että se alkaa vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkolliskokouksen selvällä enemmistöllä tekemä ratkaisu uhkaa johtaa monien pappien virasta eroamisiin.

Päätöksen mukaan papeilla on halutessaan mahdollisuus kieltäytyä toimittamasta samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä ja siviiliavioliittojen siunaamisia. Lisäksi työntekijöiden sallitaan opettavan perinteisen avioliittonäkemyksen mukaisesti, uutisoi Dagen.

Silti pappisvirasta luopumisestaan on kertonut jo ainakin perinteistä avioliittonäkemystä kannattavan Carissimi-verkoston perustaja Dag Öivind Östereng. Österengin mukaan monet Carissimiverkostoon kuuluvista papeista harkitsevat virastaan luopumista.

Uuden käytännön on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna.

– Pettymys, suru ja epävarmuus ovat suurta. Pettymys ja suru, koska tänään me olemme ottamassa käyttöön oppia, jonka piispainkokous vuonna 1997 totesi harhaopiksi. Tämä on vastoin Raamattua sekä avioliittoa koskevia Jeesuksen sanoja, kirkolliskokouksen maallikkojäsen Rolf Magne Haukalid totesi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan.

Samaa sukupuolta olevien parien siviiliavioliitto hyväksyttiin Norjassa vuonna 2009.

Yli 70 prosenttia norjalaisista kuuluu Norjan kirkkoon, mutta tuoreessa gallupissa vain 37 prosenttia sanoi uskovansa Jumalaan. Reilu 20 prosenttia oli asiasta epävarma. ”Jumalaa” ei kyselyssä määritelty tarkemmin.

Homoparien vihkiminen on jo aiemmin hyväksytty muun muassa Ruotsin luterilaisessa kirkossa.


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja