Helluntailaisten ja luterilaisten dialogi alkoi

Jo vuodesta 2004 valmisteilla ollut kansainvälinen dialogi luterilaisten ja helluntailaisten välillä pyörähti käyntiin syyskuussa Filippiineillä pidetyllä ensimmäisellä viikon mittaisella kokoontumisella. Isäntänä toimi Assemblies of God -helluntaiseurakuntien johtava aasialainen raamattukoulu Baguio Cityssä. Raamattukoulun johtaja, malesialainen Tham Wan Yee on yksi helluntailaisen osapuolen jäsenistä ja ollut mukana jo valmisteluprosessissa.

”Hengen voitelu ja identiteettimme Kristuksessa”

Ensimmäisen viisivuotiskauden teemaksi on valittu Jeesuksen ohjelmanjulistus Luukkaan evankeliumin neljännestä luvusta, jossa hänet on lähetetty Hengen voimassa julistamaan hyvää sanomaa, parantamaan sairaita ja vapauttamaan orjuuden alta. Filippiinien kokous keskittyi pohtimaan helluntailaista ja luterilaista identiteettiä tämän yleisteeman pohjalta.

Toisin kuin monissa ekumeenisissa neuvotteluissa, luterilaisten ja helluntailaisten välisessä kanssakäymisessä ei ole tavoitteena opillinen tai rakenteellinen yhteys. Sen tarkoituksena on keskinäisen tuntemuksen syventäminen, ennakkoluulojen poistaminen ja Kristuksen antaman yhteyden tunnistaminen erilaisuuden keskellä.

Helluntailainen osapuoli selvitteli huolella sitä, mitä karismaattisuus, armolahjat ja yltäkylläinen elämä Kristuksessa merkitsevät heille. He pyrkivät myös korjaamaan oikeutettuja ennakkoluuloja, joita muilla kirkkokunnilla on menestysteologiaa ja epätervettä karismaattisuutta kohtaan. Luterilaisilta kuultiin teemoista, jotka ovat tuttuja ja rakkaita myös helluntailaisille: kristuskeskeisyys, Sanan ensisijaisuus ja uskonvanhurskauttamisoppi.

Yhteistä rukousta ja jumalanpalvelusta

Keskeinen osa viikon mittaista yhdessäoloa ovat päivittäiset rukous- ja raamatuntutkisteluhetket aamuisin ja iltaisin sekä vierailut molempien traditioiden jumalanpalveluksissa. Isäntäkaupungin Assemblies of God -seurakunnan nuorekas ja dynaaminen jumalanpalvelus herätti suuren mielenkiinnon luterilaisen delegaation keskuudessa, eritoten kun ylistyksen ja rukouksen ohella siihen liittyi tukeva raamatunopetus. Helluntailaiselle delegaatiolle merkittävää oli paikallisen luterilaisen jumalanpalveluksen suuri osallistujamäärä ja harras sakramentaalinen ilmapiiri.

Viikon aikana järjestyi myös useita tilaisuuksia tavata sekä helluntailaisia että luterilaisia kirkonjohtajia. Istuutuminen yhteisen illallispöydän ääreen ja kokemusten vaihtaminen eri puolilta maailmaa tulleiden veljien ja sisarten kesken auttaa rakentamaan luottamusta ja näkemään Jumalan työn rikkauden.

Erityisen merkillepantavaa oli isäntäraamattukoulun oppilaiden järjestämä ekumeniaa koskeva informaatio- ja kyselytilaisuus. Yli kaksisataajäsenisen, eri puolilta Aasiaa tulevan helluntailaisen opiskelijakunnan taholta tuli lukuisia rakentavia kysymyksiä siitä, mitä kristillisen yhteyden vaaliminen voisi tarkoittaa – ja mitä se ei ole!

Luterilaisen osapuolen jäsenet ovat Luterilaisen Maailmanliiton valitsemia ja edustavat laajasti sekä pohjoisen että etelän kirkkoja. Samoin helluntailainen osapuoli koostuu sekä länsimaiden että kolmannen maailman edustajista, joista toisilla on virallinen oman kirkkokuntansa antama mandaatti edustaa seurakuntaansa ja toisilla liikkeensä hyväksyntä toimia delegaatiossa. Suomalaisina mukana olivat Luterilaisen Maailmanliiton apulaissihteeri Kaisamari Hintikka ja professori Veli-Matti Kärkkäinen, jonka helluntailainen tiimi pyysi mukaan teologisena konsulttina.

Vuoden 2017 dialogi-istunto pidetään reformaation juhlavuoden kunniaksi Saksan Wittenbergissä, ja tarkastelun kohteena on Sanan julistus Pyhän Hengen voimassa.


Veli-Matti Kärkkäinen

Kirjoittaja on systemaattisen teologian professori Fullerin teologisessa seminaarissa Yhdysvalloissa.


40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita