Helluntailaisille tutut yhdistykset nyt tuensaajina

Yksi sosiaali- ja terveysministeriön tukea saava yhdistys on helluntaiseurakunnan yhteydessä toimiva Korson ruokapalvelu ry. Avuntarvitsijoiden jono on usein pitkä.
Yksi sosiaali- ja terveysministeriön tukea saava yhdistys on helluntaiseurakunnan yhteydessä toimiva Korson ruokapalvelu ry. Avuntarvitsijoiden jono on usein pitkä.
Kyllä tämä on aivan ensimmäinen kerta, toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi Samaria-yhdistyksestä sanoo.

Kysymys on kertaluonteisesta valtiontuesta monille helluntailaistenkin tuntemille ruoka-apujärjestöille. Yhdistykset ovat saaneet joitain avustuksia kotikunniltaan, mutta sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä 765 000 euron tuki on ensimmäinen laatuaan.

Tukea saaneiden 19 järjestön joukossa ovat muun muassa Hyvä Arki, Hämeen Mokia, Joosua Missio, Korson ruokapalvelu, Lähetyskappelin ruoka-apu, Manna-apu, Operaatio ruokakassi, Takaisin elämään, Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö sekä avustushakemusta koordinoinut Samaria.

Sosiaali- ja terveysministeriön tukirahat on käytettävä ruokaja muuhun aineelliseen apuun ja matalan kynnyksen suoraan avunantoon. Yhdistysten on toimitettava myös selvitys tukirahojen käytöstä jälkeenpäin.

Lähes koko avustus menee ruoka-aputyössä tarvittavien kylmäautojen hankkimiseen.

– Monet yhdistykset ovat olleet kylmäketjun suhteen hädin tuskin laillisessa tilassa. Tämä mahdollistaa työn jatkumisen.

Hankittavista kylmäkuljetusautoista tulee Samaria rf:n omaisuutta, kuitenkin niin, että niiden käyttöoikeus on yhteistyöjärjestöllä. Järjestely on myöntäjän tapa pitää yhdistysrypästä kontrollissa avustusvarojen käytössä.

Apua niille, jotka tarvitsevat

Samaria toimi kokoavana yhdistyksenä pitkälti kokonsa ja kokemuksensa vuoksi. Se jakaa itse noin 170 000 ruokakassia vuosittain, pääosin hiljaisesti.

– Olemme pyrkineet kohdentamaan avun tarkasti sitä eniten tarvitseville. Emme esimerkiksi juurikaan enää ilmoittele ruokajaoista. Samarian jakoihin alkoi aikoinaan ilmaantua liikaa keskituloista porukkaa.

– Aika hienoilla autoilla sinne väkeä tuli. Koimme, ettei se ollut meidän tapamme tehdä tätä työtä.

Ruoka-avun jakaminen on päihdekuntoutusjärjestö Samarialle silti strateginen linjaus. Se haluaa päästä lähemmäs 1960-luvun alkuaikojensa vapaaehtoismeininkiä.

– Haluaisimme olla rouhea kansalaisjärjestö. Monet aatteelliset yhdistykset ovat muuttuneet käytännössä palveluntarjoajiksi, jotka kilpailevat kuntien rahoista.

Niikko joutui grilliin

Tukipäätöstä valmistellut kansanedustaja Mika Niikko (ps) harmittelee päätöksen saamaa käsittelyä joissain medioissa.

– On häpeällistä, että kristityt kiistelevät tukirahoista julkisesti.

Niikon epäiltiin Helsingin Sanomien uutisessa (14.10.) ohjanneen varojaan omalle lähipiirilleen, eli yhdistyksille, joissa toimii hänen tuttaviaan. Tukipäätöstä kritisoivat kulisseissa Suomen Vapaakirkon yhteydessä toimiva Via-Dia sekä yleiskristillinen  Sininauhaliitto, jonka hallituksessa myös Niikko on toiminut.

– Tukipäätöksessä tähtäimessä olivat ne toimijat, joilla ei ole mitään taustaorganisaatiota ja joiden työ sitä kautta on suurimmassa riskissä loppua, Niikko sanoi.

Niikko on kertonut tuntevansa laajasti päihde- ja sosiaalialan järjestöissä toimivia henkilöitä. Hän ei hyväksy väittämiä tuttujen henkilöiden vetämien yhdistysten suosimisesta.

Ismo Valkoniemi tähdentää, että Samaria haki tukea pienten yhdistysten joukon pyytämänä, koska pienillä toimijoilla ei aina itsellään ole osaamista tehdä asianmukaisia tukihakemuksia.

– Hakemuksia tukirahoitukselle tuli kaiken kaikkiaan 75. Julkisuudessa on elänyt harhakäsitys, että hakijoita olisi ollut vain kaksi, me ja Sininauhaliitto.


Anssi Tiittanen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja