Helluntailaiset saamassa työntekijän valtakirjan

Seurakunnassa mietitään, kutsuako puhujavieraaksi ennestään tuntematon julistaja. Suomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto lupaa ongelmaan pian apua pitkään valmistellun työntekijän valtakirjan myötä.

Aiemmin Ristin Voitossakin seurakunnat julkaisivat myönteisiä suosituksia tai varoittavia lausuntoja eri julistajista.
Aiemmin Ristin Voitossakin seurakunnat julkaisivat myönteisiä suosituksia tai varoittavia lausuntoja eri julistajista.
– Suosituskirjeiden antaminen löytyy jo Uudesta testamentista mutta on ollut käytössä myös helluntailiikkeen alkuajoista asti. RV:ssä oli tapana julkaista suosituksia evankelistoista ja saarnaajista, mutta myös kielteisiä lausumia, joissa todettiin, että ”veli NN ei nauti luottamusta emmekä suosittele häntä kutsuttavaksi seurakuntiin julistajana”.

Vastaava lehti-ilmoittelu ei ole Katon mukaan enää mahdollista tai tarpeen. Sen sijaan ”nykyaikaisen suosituskirjeen” tarve on tiedostettu vuosia, ja viime Syyspäivillä päätettiin työntekijän valtakirjan käyttöön ottamisesta.

Vuosi 2017 siirtymäaikaa

Seurakunnat ovat saaneet äskettäin sähköpostia valtakirjahankkeesta. Aiheesta on tulossa myös perehdytyskoulutus 5. lokakuuta 2016 Kotkan Syyspäivien alla.

– Hakemuksia voi alkaa jättää Syyspäivien yhteydessä. Niitä käsitellään loppusyksystä, ja ensimmäisiä valtakirjoja voitaneen myöntää vuoden 2017 alussa, aikatauluttaa neuvoa-antavien vanhinten puheenjohtaja Kauko Vehniäinen.

Hän korostaa, että valtakirjaa hakee aina paikallisseurakunnan vanhimmisto työntekijöilleen.

– Valtakirjat on tarkoitettu pääasiassa seurakuntien palkatuille työntekijöille. Pienillä seurakunnilla palkattua työntekijää ei aina ole, jolloin valtakirja voidaan myöntää myös pastorin tehtävää oman toimen ohella hoitavalle.

Valtakirjat myöntää toimikunta, jossa on edustus Suomen Helluntaikirkosta, neuvoa antavista vanhimmista, Fidasta ja HELP ry:stä.

Erilaisten työnkuvien vuoksi valtakirjojakin on neljää erilaista. Esimerkiksi vihkimisoikeus ei sisälly kaikkiin niistä. Toisaalta seniorityöntekijät säilyttävät sekä valtakirjan että vihkimisoikeuden.

Vuoden 2017 loppuun asti valtakirjan voi saada nykyisten palvelutehtävien perusteella, kun osallistuu päivän perehdytyskoulutukseen.

– Siirtymäajan jälkeen 2018 alusta käyttöön tulevat varsinaiset valtakirjan kriteerit, joihin kuuluu tietty määrä työkokemusta ja osin myös raamattukoulutusta, Vehniäinen kertoo.

Paikallisvapaus säilyy

Helluntaikirkon toiminnanjohtajan Esko Matikaisen mukaan työntekijän valtakirjalla on tarkoitus helpottaa helluntailiikkeen arkea, ei mutkistaa sitä tai uhata maallikkoliikkeen luonnetta.

– Seurakunnat voivat jatkossakin täysin itsenäisesti valita työntekijänsä tai kutsua puhujiksi ketä tahansa valtakirjasta riippumatta. Kuitenkin tarvittaessa valtakirjalla on helppo osoittaa kotiseurakunnan vanhimmiston tuki.

Asiakirjan tarve on pitkälti paikkakuntakohtaista.

– Pienistä maaseutuseurakunnista on viestitty, että käytäntö ei tule koskettamaan heidän elämäänsä paljoakaan, Matikainen sanoo.

– Toisaalta hengellinen kenttä muuttuu jatkuvasti monitahoisemmaksi. Enää ei ole pelkkien kuulopuheiden perusteella mahdollista tietää, ketkä ovat helluntailiikkeen julistajia. Siksi vanha suositusjärjestelmä on syytä ottaa käyttöön uudistettuna valtakirjakäytäntönä.


Ruut Ahonen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja