"He tuntevat itsensä pikkurikollisiksi" – Mopomiitit ovat uusi mahdollisuus nuorisotyölle

Kumi palaa. Omasta koneesta otetaan kaikki irti. Mopomiiteissä on vapauden ja kapinan tuntua. (CMA Finland)
Kumi palaa. Omasta koneesta otetaan kaikki irti. Mopomiiteissä on vapauden ja kapinan tuntua. (CMA Finland)

Tykkimäen moottoriradalta Kouvolassa nousee savu.  

Pienehkön moottorin ääni on pistävä, kun miehenalku kääntää kaasukahvaa ja antaa mopon perän kiertää ympyrää, samalla kun hän laittaa kropalla vastaan. 

Meneillään on kuminpoltto, aikuisten silmin käsittämätön ja suorastaan vandaalimainen mopokulttuurin riitti, joka toistuu ilta toisensa jälkeen kaikkialla Suomessa. 

– Nuoret on ajettu tänne moottoriradalle, pois kaupungista, kristillisen moottoripyöräkerhon CMA:n Kouvolan ajoryhmän johtaja Aki Iilo kuvailee. 

 

Moottoripyörät edustavat mopoileville nuorille tavoitetta ja aikuisuutta. Kristityillä motoristeilla on luontaista kosketuspintaa teini-ikäisiin poikiin. (CMA)
Moottoripyörät edustavat mopoileville nuorille tavoitetta ja aikuisuutta. Kristityillä motoristeilla on luontaista kosketuspintaa teini-ikäisiin poikiin. (CMA)
Iilon mukaan mopomiiteissä eli nuorten motoristien tapaamisissa nuoret tuntevat itsensä pikkurikollisiksi. 

Joskus satojakin nuoria kokoavat tapaamiset herättävät levottomuutta ja vastustusta aikuisissa, eikä aina aiheetta. Kymmenien pikkumoottorien napakka ääni muodostaa kakofonian, jota kukaan ei halua omille kotinurkilleen – asfalttiin jäävistä kuminpolttojäljistä puhumattakaan. 

Kriminaaliksi itsensä tunteminen voi olla pieni, kutkuttava osa nuoruutta, mutta sillä voi olla myös syrjäyttävä ja väärään suuntaan voimauttava vaikutus. 

– Se, että aikuisia on täällä heidän kanssaan, on otettu hyvin vastaan, Iilo sanoo. 

CMA (Christian Motorcyclists Association) on jalkautunut nuorten pariin kuluneen vuoden aikana Kouvolassa ja Jyväskylässä. 

 

 

      Kovaa ajaminen kuuluu kulttuuriin. 


 

Suomessa on vahva mopokulttuuri, CMA:n Suomen-johtaja Matti Natri toteaa. 

– Melkein jokaisessa kunnassa on näitä mopomiittejä. 

Mukana on yleensä mopojen lisäksi piikkejä eli kevytmoottoripyöriä, mönkijöitä ja jo ajokortin saaneiden nuorten autoja.  

– Täällä näkee, että kyllä joillakin perheillä menee taloudellisesti hyvin. Nuorilla on todella kalliitakin ajopelejä allaan. 

Miitit voivat pienilläkin paikkakunnilla koota kymmeniä nuoria. Kaupungeissa puhutaan useimmiten jo sadoista osallistujista. 

Matti Natri pitää miiteissä tehtävää kohtaamista tärkeänä uutena nuorisotyön mahdollisuutena. CMA:n tyyli on mennä tilanteisiin katoksen ja pöydän kanssa. Nuorille tarjotaan purtavaa, kahvia, luettavaa ja juttuseuraa. 

– Aika monella pojalla riippuu kaulassa risti rippikoulun peruja. Siitä saa monesti keskustelun käyntiin.  

– Usein he toteavat, ettei risti merkitse heille sinänsä mitään. Vastaan siihen, että ei se minullekaan ennemmin mitään merkinnyt, ja kerron istuneeni linnassakin aikanaan risti kaulassa, evankelistanakin tunnettu Natri kertoo.

 

 

      Siellä missä on poikia, on pian myös tyttöjä.

 

Miiteissä tehtävä työ luo mahdollisuuden tavoittaa hankalasti muuten saavutettavan ryhmän, teini-ikäiset pojat. Ja siellä, missä on poikia, on pian myös tyttöjä, motoristit ovat huomanneet. 

Kaikki miiteissä käyvät nuoret eivät itse aja millään ajoneuvolla. Mukaan miitteihin vetää muiden nuorten seura ja kapinan tuntu. Jos menneinä vuosikymmeninä nuoret kokoontuivat viikonloppuiltaisin kaupungilla toreilla, nyt kokoonnutaan yhä useammin miittiin jonnekin syrjäiselle parkkialueelle tai koululle. 

 

Jyväskylässä ja Kouvolassa mopoilijat löytävät tiensä yhä useammin CMA:n kerhotilaan. Kerholla voidaan säätää ja korjata mopoja. 

– Pyrimme luomaan ja syventämään suhteita. Haluamme jatkossakin kutsua nuoria kerhotilaan, Aki Iilo kuvailee. 

Työ nuorten parissa on alkuvaiheessa. Vielä on matkaa siihen, että nuoria laajasti tulisi kerholle tai seurakuntaan. Peli on kuitenkin avattu ja motoristit odottavat miiteissä tehtävän työn kantavan ajan saatossa hedelmää. 

 

Viime marraskuussa koko Suomen mopokansaa . He ajoivat alaikäisinä ja ilman ajolupaa valottomalla motocrossmoottoripyörällä lujaa auton kylkeen. 

– Miiteissä sattuu onnettomuuksia, Matti Natri toteaa mainiten muitakin nuorten vakavia loukkaantumisia ja kuolemantapauksia lähivuosilta. 

Onnettomuudet puhuttelevat nuoria kaikkialla maassa. 

– Mutta emme me saa nuoria rauhoitettua. Kovaa ajaminen kuuluu siihen kulttuuriin. 

Matti Natri ja Aki Iilo rohkaisevat seurakuntia aloittamaan työn miiteissä. 

– Tämä on tätä päivää edustava mahdollisuus saavuttaa paljon nuoria omalla paikkakunnalla.

 

Anssi Tiittanen

 

 

Christian Motorcyclists Association Finland verkossa:

 
38/2021

UutisetTykkimäen moottoriradalta Kouvolassa nousee savu.
Pienehkön moottorin ääni on pistävä, kun miehenalku kääntää kaasukahvaa ja antaa mopon perän kiertää ympyrää, samalla kun hän...
Sinut on valittu.
Ilkan kuulema lause huokui arvokkuutta ja lämpöä.
– Kun tulee se päivä, jolloin sinut kutsutaan mukaan, älä vastaa kieltävästi, Veikko jat...
ArtikkelitVoidaan todeta, että universaalisti kaikki helluntailaiset tunnustavat Raamatun teologiansa perustaksi. Esimerkiksi suomalaisen helluntailiikkeen varsin tuoreessa uskon pääkohtien luettelossa ens...
UutisetHelluntailaisista kehitysjärjestöistä on muodostumassa globaali verkosto.

Fida järjesti kansainvälisen tapaamisen kehitysyhteistyössä ja humanitaarisessa avussa toimiville helluntaij...
Joskus ratkaisu löytyy yllättävän läheltä. Suolahden helluntaiseurakunnassa oltiin reilut viisi vuotta sitten muutostilanteessa, kun pitkäaikainen pastori Heikki...
Levillä kuultiin 8.–11. syyskuuta laaja kattaus hengellistä musiikkia ja evankeliumi tavoitti satoja ihmisiä. Ohjelmassa oli nyt tunturiretkiä, tilaisuus kansakoululla, kotako...
Jos kulkee Jyväskylän keskustan liepeillä Harjun maisemissa, saattaa helluntaiseurakunnan entisen Siiontemppelin nykyinen spraymaalattu ulkoasu hätkähdyttää. Korkean valkolohkotiilisen rakennuksen...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja