Floridassa tehtiin sovinto

Toissasunnuntaisessa juhlatilaisuudessa oli monta koskettavaa hetkeä. Kuva: Rodney Paavola
Toissasunnuntaisessa juhlatilaisuudessa oli monta koskettavaa hetkeä. Kuva: Rodney Paavola
Suurten vetten takaa kuuluu hyviä uutisia: Lake Worthin Kotikirkolla vietettiin sovinnon juhlaa sunnuntaina 26. helmikuuta.

Tilaisuudessa juhlittiin kahden paikkakunnalla toimivan suomenkielisen helluntaiyhteisön, Kotikirkon ja Suomisolun, välille syntynyttä sopua, jossa keskeisenä teemana on ollut anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen.

Parkkipaikat pullistelivat autoja ja osa autoista jouduttiin ajamaan nurmikolle. Kirkko täyttyi ääriään myöten, ja penkeissä kuiskittiin, että viimeksi näin paljon on väkeä ollut vain Pohjois-Amerikan suomenkielisten helluntaiseurakuntien Talvipäivillä.

Jopa Kanadasta asti oli perhekuntina lähdetty todistamaan suurta ilonaihetta. Käynnissä on monella tapaa rohkaiseva muutosprosessi.

Meneillään olevan muutoksen yhteydessä Kotikirkon (engl. All Nations Church) suomalaistyön vastaavaksi pastoriksi on nimetty Marko Mesiäislehto, joka toimi viime kesästä asti Suomisolun työntekijänä. Tehtävä Kotikirkon pastorina on toistaiseksi määräaikainen.

Esirukoukset on kuultu

Viimeinen Suomisolun tilaisuus pidettiin paikallisen Trinity-kirkon tiloissa 19. helmikuuta. Marko Mesiäislehdon johdolla käytiin taustaneuvotteluja ja ratkottiin ristiriitoja sovinnon aikaansaamiseksi.

Juhlissa ristiriitoihin ei haluttu palata, vaan asiat on selvitetty perinpohjaisissa keskusteluissa jo useamman kuukauden aikana. Toiminta jatkuu nyt Kotikirkolla yhteisön toimivan johdon alaisuudessa.

– Taustalla käydyn neuvotteluprosessin aikana olemme kokeneet Jumalan ihmeellistä apua. Uskon, että monet esirukoukset Suomessa ja ympäri maailmaa on kuultu. Haluamme antaa kaikesta kiitoksen ja kunnian Jumalalle, Mesiäislehto toteaa.

Varsinainen julkilausuma yhdistymisestä ja tulevaisuuden suunnitelmista on tarkoitus julkaista kevään aikana. Mesiäslehdon mukaan olennaisinta neuvotteluille ei ole ollut oikeassa oleminen vaan asioiden johdonmukainen läpikäynti ja anteeksiantamus. Tilanteeseen on liittynyt luonnollisesti kysymyksiä ja pelkoja, mutta rukoilevat ihmiset molemmissa ryhmissä ovat uskaltaneet kaikessa päätöksenteossa laittaa luottamuksensa Jumalan apuun.

– Yhdessä mennään eteenpäin, eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin, Mesiäislehto uskoo.

Tunteikas juhla

Sovinnon juhlan keskeisin viesti oli uskovien yhteyden raamatullinen perusta. Juhlapuheen piti Kotikirkon työntekijätiimiin lukeutuva teologian tohtori Esa Autero. Puheessaan hän painotti, että Jeesuksen opetuksissa sovinto kuuluu kaikista tärkeimpien asioiden joukkoon; se on jopa tärkeämpi kuin rukous, jumalanpalvelus ja henkilahjat.

– Meille on annettu anteeksi, ja siksi meidänkin on annettava anteeksi, Autero muistutti.

Juhlapuhetta edelsivät koskettavat puheenvuorot, joissa molempien yhteisöjen edustajat, Suomisolun Jorma Puranen ja Kotikirkon Esa Autero, esittivät tunteikkaat anteeksipyynnöt ja kertoivat samalla kokemuksiaan taustalla käydystä eheytymisprosessista.

Juhlan koskettavin hetki nähtiin, kun ennen juhlapuhetta yhteisöjen edustajat kättelivät julkisen sovinnon merkiksi.

Yhteyden merkiksi juhlassa oli myös yhdistetty musiikkiryhmä Suomisolusta ja Kotikirkosta. Kanadan veljespiirin tervehdyksen juhlaan toi Paavo Korpela. Tilaisuus päättyi juhlakahveihin, halauksiin ja iloiseen puheensorinaan. Kenelläkään ei ollut kiire kotiin.

Kotikirkko järjestää sekä suomen- että englanninkielistä toimintaa. Omien tilaisuuksien lisäksi suomenkieliset helluntaiuskovat ovat mukana alueen kolmannen suomalaisyhteisön, St. Andrew’n luterilaisen Suomikirkon, tiloissa järjestetyissä yhteiskristillisissä Musiikin ja Sanan illoissa.

Floridassa asuu vakituisesti arviolta noin 10 000 suomalaistaustaista henkilöä, ja lisäksi alueelle muuttaa talvisin tuhansia suomalaisia ”lumilintuja” eripituisiksi ajoiksi. Lake Worth ja naapurikaupunki Lantana muodostavat osavaltion tärkeimmän suomalaiskeskittymän.
Jyrki Palmi


10/2017

UutisetRaamattu kannesta kanteen -ohjelman suosio perustuu Jumalan sanan voimaan. Se on yhtä aikaa vapauttavaa ja nöyryyttävää, sanoo Jukka Norvanto.
PääkirjoitusSeurakunnan tulisi olla useiden sukupolvien koti, joka on hyvä ja turvallinen paikka asua. Täydellinen sen ei tarvitse olla, mutta rakastava ja hyväksyvä koti antaa parhaat lähtökohdat elämälle ja kas...
Miten onIso Kirja -opisto ja australialainen Alphacrucis College (AC) toimivat nykyisin yhteistyössä koulutuksen järjestämisessä Suomessa. Tämä yhteistyö alkoi vuonna 2015.

Alphacrucis Collegen tutkint...
UutisetAlakulttuureihin kuuluvat kristityt välittävät evankeliumia siellä, minne seurakunnat eivät aina osaa mennä.
UutisetIso Kirja lisää avioliittotyöhön käytettäviä resursseja. Toinen toisellemme -työ on jatkossa osa opiston toimintaa.
UutisetAivan pohjoisimmassa Suomessa Enontekiöllä järjestetään Pitkän kirjan kuoropäivät 23.–27. maaliskuuta.

– Erään savolaissisaren Lapinmatka sai uuden käänteen, kun hän näki ilmestyksen kuorosta j...
UutisetKristillisellä Radio Deillä vaikuttava muusikko Meri-Tuuli Elorinne alias Jippu on ehdolla Vuoden radiojuontaja -palkinnon saajaksi.

Radiogaala-tapahtuma järjestetään maaliskuun lopulla. Voitta...
UutisetIson Kirjan valtakunnallinen nuorisotyövaliokunta on nimennyt Youth Celebration -tapahtuman uudeksi tuottajatiimin vetäjäksi Tampereen helluntaiseurakunnan nuorisopastorin Joona Salon. Mukana tiimissä...
UutisetKevään Veritas Forum -tapahtumissa yhtenä aiheena on universumin alkuperä. ”Jos ei ole olemassa muuta kuin se todellisuus, josta voimme lukea fysiikan kirjoista, universumin alkuperä jää selittämättöm...
UutisetMyös Helluntaikirkon puitteissa saatua vihkioikeutta voidaan käyttää omavaltaisesti.
UutisetVapaakristillisten yhteisöjen yhteinen konferenssipäivä on huomioitu myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmassa. Päivä järjestetään juhannusaattona 23. kesäkuuta Keuruulla.

– Va...
UutisetEroa kirkosta.fi -sivuston mukaan kirkosta eroaminen lisääntyi hetkellisesti viime viikolla. Kirkosta erosi palvelun avulla kolmen päivän aikana 523 ihmistä, mikä on jonkin verran enemmän kuin tavalli...
UutisetVastakkainasettelu on taaksejäänyttä historiaa. Uutta yhteistä alkua pohjustettiin perusteellisilla keskusteluilla.
UutisetTuore kyselytutkimus osoittaa, että vain pieni osa kristityiksi tunnustautuvista vaalii Raamatun ohjeita elämässään käytännössä.

The American Culture and Faith Institute esitti 6 000 henkilölle...
UutisetSudanissa vangittu tsekkiläinen avustustustyöntekijä Petr Jasek on päässyt vapaaksi. Hän sai aiemmin 20 vuoden vankeustuomion vakoilusta ja sotimisesta Sudanin valtiota vastaan.

Christianity To...
UutisetKatolisen Hazte Oir -ryhmän mainoslinja-auto sai viime viikolla äkkikiellon liikennöidä Espanjan pääkaupungissa, koska sen katsottiin loukkaavan transsukupuolisia lapsia. Oranssinvärisessä bussissa lu...
MielipideOlin leiriohjaajana Kälviän helluntaiseurakunnan leireillä 1980-luvun loppupuolella. Silloin yhtenä tai kahtena vuonna järjestettiin rukouskokous leirinuotioillan jälkeen, siis vain yksi rukouskokous/...
MielipideOlen ollut helluntaiseurakuntien kesäleireillä 1950-luvun loppupuolelta alkaen. Leirien iltarukouskokoukset ovat minulle varsin tuttuja ihan pikkupojasta saakka.

Koska olen helluntailaisesta k...
Muut”Jokaisessa sukupolvessa tarvitaan niitä, jotka uskaltavat lukea tekstiä uudelleen ja ovat valmiina joko rakentamaan aikaisempien tulkintojen päälle tai tarvittaessa kyseenalaistamaan ne.”

Suur...
KolumniKaksi vuotta sitten syksyllä Ristin Voitossa julkaistiin kirjoittamani juttukokonaisuus Jehovan todistajista. Sain kolmen sivun kokonaisuudesta enemmän lukijapalautetta kuin tähän saakka mistään kirjo...
MuutSosiaalinen media luo riippuvuutta – tutkitusti. Entä mitä pitäisi ajatella tiedonkeruusta, jota meihin mobiilisovellusten kautta kohdistuu?
MuutIlahdun aina, kun markkinoille tulee uusi kävelyaiheinen kirja. Viime vuosina olen saanut ilahtua useasti, sillä meneillään on ollut jonkinlainen vaelluskertomusten buumi. Liisa Seppäseltä olin jo aie...
ArtikkelitKun pastoreiden kanssa keskustelee, usein tulee esille sielunhoidon tarve seurakunnissa. Monet ihmiset ovat haavoittuneita ja tarvitsevat tukea.

Tuen tarpeessa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutt...
MuutTavoitteena on saada jämähtäneet seurakunnat sykkimään taas elämää.
UutisetAlbanian pääkaupungin esikaupunkialueilla on edelleen vain vähän evankelisia uskovia.
MuutEspoolaispastorin elämän kantavana teemana on toteuttaa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä.
MuutLea Halkola, o.s. Pouttu, syntyi 22.3.1947 Eeva ja Matti Poutun perheen toisena tyttärenä, isosisko Ritvan (Marttinen) suureksi iloksi. Näin jatkui kuuluisan nuijasoturin Pentti Poutun suku jo kymmene...
PikavisiittiLukion ensimmäistä luokkaa käyvä Loviisa Köykkä haluaisi oppia puhumaan espanjaa, stressaamaan vähemmän ja elämään täysillä tässä hetkessä.

Pori on hieno kaupunki, koska se on kotikaupunkini. S...
MuutEläkkeelle jäävä, häpeätutkimuksistaan tunnettu professori Paavo Kettunen toi jäähyväisluennolleen muistitikun ja tyhjän tuhkauurnan (Kotimaa 8/17).

– Kaikki minun kirjani ja julkaisuni mahtuva...
MuutVanhurskas – vaiko vain hurskas? Adventistit ovat uskonpuhdistuksen oppilaita reformaation 500-vuotismerkkivuoden vanhurskauttamiskäsitysten viidakossa.
MuutAsko Kariluoto vietti elämänsä ensimmäiset 15 vuotta Voikkaalla. Kotoa hän ei saanut hengellistä taustavaikutusta. Jumalan johdattamana Asko kuitenkin ohjautui hengellisten asioitten pariin ja tuli us...
MuutTänä vuonna isäni Hannes Savolainen viettää kolminkertaisia juhlia. Syksyllä, Aleksis Kiven päivänä, hänellä tulee täyteen 90 vuotta, ja hieman sen jälkeen täyttää Suomemme sata vuotta.

Lisäksi...
MuutMaria Tahvanainen elää elämänsä ruuhkavuosia. Sofian, Olivian ja Onnin äiti tietää, millaista on tasapainoilla kodin, perheen ja opintojen välillä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan