”Fifteeneistä” tullut helluntainuorten kasteleirejä

Leirikasteen mutkattomuus ja erilaisuus viehättävät, ja kasteopetus saa pohtimaan asiaa. Osa leirillä uskoon tulleista kastetaan raamatulliseen tapaan käytännössä saman tien; jotkut nuoret haluavat kasteen pian leirin jälkeen, kun kavereiden esimerkki on jäänyt puhuttelemaan. Kuva: Siiri Pellinen / Tampereen helluntaiseurakunnan arkisto
Leirikasteen mutkattomuus ja erilaisuus viehättävät, ja kasteopetus saa pohtimaan asiaa. Osa leirillä uskoon tulleista kastetaan raamatulliseen tapaan käytännössä saman tien; jotkut nuoret haluavat kasteen pian leirin jälkeen, kun kavereiden esimerkki on jäänyt puhuttelemaan. Kuva: Siiri Pellinen / Tampereen helluntaiseurakunnan arkisto
Fifteen-leireistä on muodostunut keskeisin yksittäinen helluntailaisperheissä kasvaneiden lasten kasteellemenoympäristö.

Luterilaisen kirkon rippikouluun monin tavoin vertautuvan ”Fifteenin” käy enemmistö helluntailiikkeen piirissä kasvavista nuorista, ja tyypillisesti 30–50 prosenttia osallistujista haluaa tulla kastetuksi leirin aikana.

Ensimmäisillä Fifteen-leireillä vuosituhannen taitteessa kasteita toimitettiin vähän, mutta kun tieto kastemahdollisuudesta levisi, määrä kasvoi nopeasti.

Samaan aikaan alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten kasteet ovat vähentyneet useissa helluntaiseurakunnissa.

– Monet nuoret näyttävät säästävän kasteen Fifteen-leirille, sillä osa kertoo kastetoiveestaan jo ilmoittautumisen yhteydessä, koulutus- ja konferenssikeskus Ison Kirjan nuorisotoimintojen sihteeri Leea Miettinen kertoo.

Iso Kirja järjestää tänä kesänä kolme Fifteen-leiriä, joista yksi pidettiin kesäkuussa Israelissa. Esimerkiksi Israelin-leirillä kasteen halusi 12 eli kaksi kolmasosaa 18 osallistujasta. Seinäjoen helluntaiseurakunnan samaan aikaan Espanjan Fuengirolassa järjestämällä leirillä kasteen otti 40 nuoresta peräti 31.

Suosion syyt: opetus ja tilanteen luontevuus

Myös pääkaupunkiseudun ja Tampereen seudun helluntaiseurakuntien yhteisillä Fifteeneillä kastettavia on parina edellisvuotena ollut yli puolet osallistujista. Tänä vuonna osuus oli noin 30 prosenttia.

Pälkäneellä järjestetyn leirin toisena johtajana toiminut Tampereen helluntaiseurakunnan nuorisopastori Joona Salo arvioi, että viime vuosien osallistujista korkeintaan kolmannes on käynyt kasteella ennen leiriä.

– Osa jää sitten miettimään asiaa vielä leirin jälkeenkin. Kaikki nuorethan eivät ole edes uskossa eivätkä aina ole leiriltä lähtiessäänkään; nuoria tulee leireille kavereiden mukana ja monenlaisista perheistä.

Esimerkiksi Tampereen helluntaiseurakunnassa, joka lukeutuu Suomen eniten kastaviin helluntaiseurakuntiin, on viime vuosina kastettu hyvin vähän alle 15-vuotiaita lapsia. Salo uskoo, että tieto Fifteen-leirikasteiden yleisyydestä voi ruokkia ilmiötä niin, että nuoret tietoisesti siirtävät kastettaan eteenpäin leirikontekstiin. Vähintään yhtä usein kasteen sijoittuminen leirille johtunee hänen mukaansa kuitenkin siitä, että nuoret kohtaavat vahvempaa kasteopetusta vasta siellä.

Eräs ilmeinen tekijä leirikasteiden suosion taustalla on myös toimituksen luontevuus: moni murrosikäinen jännittää ajatusta kastetoimituksesta jumalanpalveluksessa koko kirkkokansan edessä – ja mahdollisesti vieläpä ikäryhmänsä ainoana edustajana.

Esimerkiksi Ison Kirjan ja Pälkäneen Fifteen-leireillä julkinen todistuspuheenvuoro-osio, joka aiheuttaa monille vatsan kipristelyä, on hyvin epämuodollinen.

Isossa Kirjassa kynnystä saattaa madaltaa myös se, että leiriläiset kastetaan heidän omissa vaatteissaan.

Henkilökohtainen valinta

Teineillä kaverit vaikuttavat moniin päätöksiin, ja leiriympäristössä muodostuu erityinen ryhmähenki. Joona Salo ja Leea Miettinen eivät kuitenkaan pidä suurena vaarana sitä, että osallistujat menisivät kasteelle vääristä motiiveista, kuten miellyttämisen halusta tai ryhmäpaineen vaikutuksesta.

– Ison Kirjan leireillä jokaisen kastetta haluavan täytyy itse ilmoittaa siitä, ja mukana on aina monia, jotka eivät kastetta halua. Lisäksi asia edellyttää aina vanhempien suostumusta, Miettinen kertoo.

Salo korostaa tässäkin opetuksen tärkeyttä. Samalla kun opetuksessa painotetaan kasteen kuulumista raamatunmukaiseen kristillisyyteen, korostetaan sitä, että se on jokaisen oma henkilökohtainen valinta.

Leirikasteita on toisinaan kritisoitu siitä, että ne eivät tue henkilön seurakuntayhteyttä samalla tavalla kuin yhteisön keskellä jumalanpalveluksessa toimitettu kaste. Salo ja Miettinen eivät pidä tätäkään isona ongelmana. Erilaisilla leireillä toimitetut kasteet ovat helluntaiseurakunnissa pitkä perinne, ja myönteinen kokemus vain vahvistaa seurakuntasuhdetta.

– Tapahtuipa kaste missä tahansa, seurakunnalle on aina haaste se, että nämä henkilöt tulevat opetuslapseuttamisen piiriin ja heihin säilyy läheinen suhde, Salo toteaa.

Entä mitä pitäisi ajatella siitä, että uskovien kotien lasten kasteet siirtyvät lapsuudesta nuoruuteen – että seurakunnissa on suuri joukko uskovia lapsia ja varhaisnuoria, jotka elävät osana seurakunnan arkea mutta joita ei ole kastettu.

– Ajattelen, että on hyvä, että he menevät kasteelle viimeistään leirillä. Toki asiaa olisi hyvä pitää esillä aiemminkin. Lasten ja nuorten saamalla opetuksella on suuri merkitys siihen, haluavatko he kasteen, Joona Salo pohtii.

Tänä kesänä Fifteen-leirejä järjestetään tiettävästi yhdeksän, ja niille osallistuu yhteensä noin 400 nuorta.


Heikki Salmela


28-29/2016

UutisetOsa nuorista on jo etukäteen suunnitellut menevänsä kasteelle juuri Fifteen-leirillä.
MielipideArvostamamme Ristin Voiton toimituspäällikkö Anssi Tiittanen kirjoitti kolumnissaan (RV 26) Juhannuskonferenssin musiikista ja otti tarkastelun kohteeksi kuorojen tilanteen seurakunn...
MielipideKolmen vauhdikkaan pojan äitinä mielestäni yksi parhaista asioista Juhannuskonferenssissa on lasten puuhateltta. Se on paikka, jossa on lapsille paljon tekemistä ja touhuamista – niin pienille ku...
MielipideRV-lehden numeron 26 mielipidepalstalla Eila Kumpulainen esitti kärkevää kritiikkiä tämän lehden sisällöstä. Tekevälle sattuu, se pitää paikkansa myös lehtikirjoituksissa, mutta ovatko kirjoit...
MielipideRaamatun tulkinnan perusperiaatteita on, ettei siellä vain kerran esiintyvästä asiasta voi tehdä oppia. Juniaksen/Junian tapauksessa on vähintäänkin kiistanalaista, oliko hän nainen. Entä oliko...
MielipideToimitus on saanut runsaasti mielipidekirjoituksia naisten asemaan ja palvelutehtäviin liittyen. Jatkossa tilaa annetaan muillekin aiheille, mutta kooste kirjoituksista julkaistaan lähiviikkoina...
Kolumni”Äänellään se lintukin laulaa”, sanoo sananlasku. Olemme taas kuulleet monenlaista lintujen liverrystä. Ne erottuvat toisistaan omina, tunnistettavina ääninään muodostaen yhdessä eräänlaisen luonnon s...
UutisetVenäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistellyn lakipaketin, jonka yhtenä osana on lähetystyöksi katsottavan uskonnollisen viestinnän tekeminen luvanvaraiseksi.

Asiasta uutiso...
UutisetVenäjän Karjalassa kesäkuussa tapahtunut veneturma on vaikuttanut myös Venäjän Helluntaikirkon alaisuudessa toimivan Karjalan kristillisen keskuksen ohjelmaan: keskus on päättänyt peruuttaa kaikki lei...
UutisetAmerikkalaisevankelista Billy Grahamin taustajärjestö, Billy Graham Evangelistic Association (BGEA), on haastanut kristillisen nettisivun oikeuteen Grahamin, 97, nimen ja kuvien väärinkäytöstä.
...
UutisetYli 200 000 tiibetiläistä on kääntynyt buddhalaisuudesta kristinuskoon vain noin vuoden aikana, kertoo Asian Access -järjestö.


Herätys alkoi, kun eräs buddhalaismunkki kä...
UutisetSuomalaisten uskonnollisuus muuttuu kovaa vauhtia, uutisoi Yle (1.7.)

– Voidaan sanoa, että 5–10:n viime vuoden aikana on tapahtunut isoja muutoksia ––, vahvistaa tutkimuskoordinaattori Jussi S...
UutisetKeski-Suomen laajin leirintäalue Iso Kirja Camping on rauhallinen lomanviettopaikka niin pistäytyjille kuin vuosipaikkalaisillekin.

– Moni näkee alueen juhannuksena täynnä väkeä, mutta heinäkuu...
PääkirjoitusYlen nettikysely kartoitti kesäkuussa ihmisten suhdetta uskonnollisuuteen. Vaikka kyseessä ei ollutkaan varsinainen tutkimusaineisto, vastauksista voi tehdä kiinnostavia huomioita.

Puolet vasta...
MuutMikä minut pitää tällä tiellä? pohtii Maarit Murtomaa Päivämiehen blogissa (30.6.2016).

Nukutin reilu kuukausi sitten lapsiani, kun yksi heistä alkoi itkeä lohduttomasti. –– Jostakin syystä lap...
UutisetToivoisi, että muissakin seurakunnissa toimittaisiin näin, sanoo pastoripariskunta, jonka osallistumista leirille seurakunta oli tukenut taloudellisesti.
MuutMiksi Jumala antaa muille mutta ei meille? Kirsi-Mari ja Sam Hardy ovat käyneet läpi kovia kriisejä.
UutisetKeskellä elämää muuttui koko perheen kesäfestivaaliksi.
UutisetVanhoillislestadiolaiset nostivat Siionin laulut ja virret -sovelluksen myyntihitiksi kesä-heinäkuussa.

Iltalehti kertoi sovelluskaupan tilastoja seuraavan App Annie -palvelun tietojen pohjalta...
UutisetKansanlähetysopistolla tanssitaan ja näytellään koko kesä.
MuutKristitty aivotutkija Caroline Leaf kuvaa riippuvuutta aivojen luontaiseksitoiminnaksi. Jos ihminen ei ole riippuvainen Jumalasta, hänon riippuvainen jostain muusta.

Mikään riippuvuus ei synny...
MuutMaisema on vuosien saatossa muovautunut takkuisesta hakkuuaukeasta viihtyisäksi pihapiiriksi. Rantavesien kivijärkäleet on vieritelty kosteikkojen täytteeksi. Paljain käsin.
PikavisiittiAvioliittoleirit ja oman puutarhapalstan hoito täyttävät Hanna Ranssi-Matikaisen
kesän.
MuutStanislav Sirel on itäisessä Virossa toimiva sananjulistaja, avustustyöntekijä ja kristillisten
kirjojen kustantaja. Neuvostoliiton aikana uskoon tullut Sirel on toiminut yhteistyössä useiden maamm...
Miten onWycliffe Raamatunkääntäjät (WRK) on raamatunkäännöstyöhön erikoistunut suomalaisjärjestö, joka kuuluu kansainväliseen ja tunnustustenväliseen Wycliffe-järjestöjen verkostoon.

Suurin osa euroopp...
ArtikkelitKristinusko on uskontokunnista vainotuin. Kristittyjen vainoista raportoivan Open Doors
-järjestön mukaan vuonna 2015 ainakin 7 000 kuoli uskonsa tähden ja vainottuja kristittyjä oli 350 miljoonaa...
MuutTurusta alkanut potkuttelu Keuruulle lähestyy päätöstään. Pääseekö sankarimme perille, vai ievätkö Järvi-Suomen mäet ja mäkärät viimeiset voimat?
UutisetJordaniassa asuu kolme miljoonaa pakolaista, joista suuri osa on paennut Syyrian ja Irakin konflikteja. Helluntaiseurakunnissa heitä kohdellaan kutsuvieraina.
ArtikkelitUsko ihmeiden mahdollisuuteen on viime vuosisatoina kyseenalaistettu rajusti. Hyviä syitä äärimmäiseen skeptisyyteen ei kuitenkaan ole olemassa.
MuutKysymys saattaa kuulosta naiivilta, mutta tarkemmin ajateltuna se on monille kristityille ongelma. Suhde maailmaan ja sen tarjoamiin iloihin on kaksijakoinen. Kristitty kokee olevansa kahden maan kans...
MuutSiunaukset on tarkoitettu eteenpäin, toivakkalaisaviopari uskoo.
MuutSiellä missä on kärsimystä ja hätää, halveksuntaa ja äärimmäistä köyhyyttä, tarvitaan rakkautta. Sen kieltä ymmärtävät kaikki.
UutisetNiilo ja Päivi Räsäsen uutuusteos Mistä on kysymys? Avioliitto (Uusi Tie, 2016) joutui heti ilmestyttyään median syyniin. Raamatullista avioliittokäsitystä edustavasta kirjasta nostettiin useita nykyk...
UutisetFida avasi pop up -myymälän Helsingin Punavuoreen.
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja