Fida: Ukrainassa huutava tarve psykososiaaliselle avulle – Kerhoja ja leirejä luodaan Taka-Karpatiaan

Ukrainan sisäiset pakolaiset kokevat sekä aineellista että henkistä hätää. (Fidan arkisto)
Ukrainan sisäiset pakolaiset kokevat sekä aineellista että henkistä hätää. (Fidan arkisto)

Fida, RV 

[23.5.2023] Fida kanavoi ruoka-apua, käteistukea ja psykososiaalista tukea entisestään köyhään Ukrainan Taka-Karpatiaan, jonne sota on ajanut yli 400 000 maan sisäistä sotapakolaista. 

Suomen ulkoministeriö rahoittaa hanketta 900 000 eurolla. Fida käyttää siihen 75 000 euroa suomalaisten lahjoittamia varoja, ja Ukrainassa hanketta toteuttava Fidan kumppanijärjestö Hungarian Baptist Aid (HBAid) rahoittaa apua 75 000 eurolla. 

Hanke vastaa 4 700:n hätää kärsivän tarpeisiin Berehoven alueella. HBAidin parinkymmenen vuoden kokemus alueella auttaa jäljittämään avun piiriin suurinta hätää kokevat. 

– Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat ne Itä-Ukrainasta paenneet äidit ja lapset, jotka joutuvat elämään hätämajoituksessa pitkän aikaa, valottaa Fidan humanitaarisen avun koordinaattori Sakari Koivula

HBAid on havainnut, että lähes kaikilla Berehovessa hätämajoitetuilla lapsilla on esimerkiksi hengitysvaikeuksia, vakavia pelkotiloja, yökastelua ja uniongelmia. 

– Psykososiaaliselle tuelle on huutava tarve. Niinpä aloitamme iltapäiväkerhot ja leirit, joissa lapsille järjestetään psykososiaalista hyvinvointia tukevia toimintoja esimerkiksi taiteen avulla. Myös aikuisille tarjotaan traumatukea ja koulutusta, jotta he osaisivat tukea lasten toipumista paremmin, Koivula kertoo. 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita