Fida palasi Jordaniaan

Paikalliset kumppanijärjestöt muun muassa ylläpitävät kahta esikoulua. Kuvassa kumppanijärjestön työntekijä opettamassa beduiinilapsia. Kuva: Fidan arkisto
Paikalliset kumppanijärjestöt muun muassa ylläpitävät kahta esikoulua. Kuvassa kumppanijärjestön työntekijä opettamassa beduiinilapsia. Kuva: Fidan arkisto
Fida on käynnistänyt uudelleen yhteisökehitystyön Jordaniassa. Lasten ja perheiden tukemiseen tähtäävä hanke on käytännössä sama kuin se, jonka järjestö loppuvuodesta 2015 keskeytti kehitysyhteistyörahoitukseen kohdistuneiden valtiontalouden säästötoimien seurauksena.

Kehitysyhteistyölle on Jordaniassa edelleen tarvetta muun muassa yli miljoonan syyrialaispakolaisen kuormittaessa yhteiskuntaa.

Fidan yhteisökehitystyö Jordaniassa alkoi vuonna 2004. Viime lokakuussa uudelleen käynnistetyssä hankkeessa paikallisina kumppaneina ovat vanhat tutut kolme naisten ja lasten parissa toimivaa kansalaisjärjestöä.

– Jordania on edelleenkin strategisesti merkittävä maa Lähi-idän työllemme. Aiempi hanketyö on saanut hyvää palautetta maan viranomaisilta, ja haluamme jatkaa osaavan hankehenkilöstömme kanssa, Fidan aluejohtaja Ari Joensuu kertoo.

Hanketta hoitaa osa-aikainen koordinaattori pääosin Suomesta käsin. Toimessa työskentelevälle Katja Köykälle asiat ovat tuttuja, sillä hän johti työtä myös vuodet 2011–2015 perheen asuessa Jordaniassa.

– Nyt alkanut hanketyö poikkeaa aiemmasta siten, että nyt painopiste on vahvemmin varhaiskasvatuksessa ja vammaisten lasten huomioimisessa, ja muu kyläyhteisöjen kehitystyö on pienemmässä roolissa, Köykkä luonnehtii.

– Lisäksi meille on avautunut uusia ovia viranomaistoimijoiden suuntaan. Viranomaiset ovat ottaneet meidät hyvin arvostavasti vastaan, ja maan hallitus on kiittänyt meitä siitä, että hanke keskittyy kantajordanialaisiin eikä pakolaisiin, kuten monet muut ulkomaiset projektit. Suunnitteilla on muun muassa koulutusyhteistyötä kansallisen vammaistyötä valvovan elimen kanssa.

Köykän lisäksi Fida työllistää hankkeessa paikallisen koordinaattorin ja kouluttajia.

Käveleviä aarteita

Kumppanuus nykyisten järjestöjen kanssa alkoi vuonna 2012.

Outstanding Kids- ja Hawd Al Kawthar -järjestöt ylläpitävät kahta esikoulua ja järjestävät erilaisia vanhempainkoulutuksia. Al Badia Society for Women Development puolestaan organisoi naisille erilaisia koulutuksia muun muassa lasten hoidosta, pienyrittäjyydestä kuin väkivallattomasta elämästä perhepiirissä ja laajemminkin kyläyhteisöissä.

Järjestöistä yhdelläkään ei ole kristillistä taustaa, ja ne kaikki toimivat hyvin köyhillä ja vahvasti islamilaisilla alueilla. Hanketyö onkin myös uskontorajat ylittävien siltojen rakentamista.

– Kumppanijärjestöt ja niiden henkilöstö ovat aarteita. Ajattelen, että heidät on johdatettu meille ja meidät heille. Heillä on intoa rohkeutta viedä asioita eteenpäin ja ajaa perheiden hyvinvointia, vaikka he toimivat hyvin haastavilla alueilla. He myös ottavat innolla koulutusta vastaan. He ovat puhuttelevia naishahmoja minulle, Katja Köykkä kertoo.

– Heidän mukaansa me olemme ensimmäisiä kristittyjä, joiden kanssa he ovat koskaan jutelleet. Hankkeen kautta voimme lähettää sinne kristittyjä kouluttajia, ja siten autamme paikallisia kristittyjä pääsemään alueille, joilla he eivät luontaisesti toimi.

Rukousvastaus ja palkittu unelma

Hankeyhteistyön jatkumisen myötä kumppaniesikoulut valmistautuvat huomioimaan myös toiminta-alueensa vammaiset lapset, joista yhteisöissä koetaan suurta häpeää.

Itä-Ammanissa toimivan Outstanding Kids -järjestön esikoulussa on 80 lasta. Johtajatar  Maysa sai valtionpalkinnon kilpailussa, jossa etsittiin uusia opetusideoita. Maysa hahmotteli esityksessään koulua, jonka opetus palvelisi myös erilaisia ja vammaisia lapsia. Nyt palkintorahat mahdollistavat esikoulurakennuksen remontoimisen esteettömäksi. Tarkoitus on myös käynnistää keskusteluryhmiä vammaisten lasten perheille sekä huomioida pakolaisperheiden lapsia.

– Sydämeni sykkii näille [vammaisille] lapsille, jotka ovat jääneet ilman sitä kaikkea, mihin heillä on oikeus, Maysa kertoo.

– Se, että saamme tehdä yhteistyötä Fidan kanssa, on meille elinehto kehittää toimintaa. Koulutusten kautta saatu rohkeus ja tulevaisuuden toivo on ollut ratkaisevaa sille, että olemme pystyneet jatkamaan työtä yhteisön paineista huolimatta.

Al Badia Society for Women Development -järjestön johtaja Basima Al Shoubaki kertoo Fidan paluun olevan vastaus hänen rukouksiinsa. Hän pyrki taannoin kansanedustajaksi maan parlamenttiin, mutta ei tullut valituksi.

– Olin hieman allapäin, kun minua ei valittu, mutta nyt ymmärrän, miksi Jumala ei sallinut minun voittaa. Tarkoitus onkin jatkaa tätä vaikuttavaa työtä, joka hetkeksi pysähtyi, nainen iloitsee.

Uudelleen käynnistynyt hanke hyödyttää suoraan noin 400:a lasta, naista ja opettajaa sekä epäsuorasti noin 8 000:ta ihmistä. Valtaosa hankkeen rahoituksesta tulee Suomen ulkoministeriöltä.

Jordaniassa elää noin 6,6 miljoonaa kantajordanialaista ja lähes kolme miljoonaa pakolaista ja siirtotyöläistä. Valtaosa kantaväestöstä on sunnimuslimeja; vakiintuneisiin kristillisiin kirkkoihin kuuluvia on arviolta noin 150 000.


Heikki Salmela, Päivi Simi-Kim / Fida


13/2017

UutisetSuomalaisten kehittämä lapsi- ja nuorisotyön konsepti luottaa pehmeään shokkivaikutukseen.
Pääkirjoitus”Herra, olen antanut elämäni sinun lampaittesi kaitsemiseen, joten pidä sinä huolta minun karitsoistani.” Vielä jokin aika sitten tällaista Jumalan valtakunnan työntekijän rukousta pidettiin ihanteell...
Miten onKoordinaattorit Timo ja Pirjo Raunio, onko Juhannuskonferenssiin tulossa lasten puuha-alue?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että saamme pystytysapua, jotta puuhat voidaan kasata. Eri puolilta m...
UutisetLaskenut kävijämäärä pakottaa järjestäjiä pohtimaan tapahtuman uudistamista.
UutisetToiminta alkaa ensi syksynä Follow-opetuslapseuskoululla.
UutisetKansainvälisen Voice in the City -järjestön 1997 perustaneet evankelistat Suzette Hattingh ja Gayle Glaxton saapuvat jälleen Suomeen. He opettavat 20.–22. huhtikuuta rukouskoulussa Joensuussa. Tapahtu...
UutisetPienten paikkakuntien luterilaiset seurakunnat harmittelevat, ettei paikkakunnilta usein löydy palveluja saattoväelle.

– Meillä on tänä vuonna joka viikko yhdet tai jopa kolmet hautajaiset. Hau...
UutisetNämä illat ovat yhteiskristillisiä, ja saimme ilmaiseksi kerhotilan käyttöön Sahalahden nuorisotalolla, Rakkaus parantaa -iltoja koordinoiva Onni Sydänlähde kertoo.

– Tein mainoksia, jotka jo s...
UutisetHelsingin yliopiston ylioppilaskunnan talousjohtokunta päätti lopettaa MIKS-nimisen opiskelijayhdistyksen tukemisen. Yhdistykseen oli nimetty ”tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri”.

– Holokaus...
UutisetLähetystyön vajoaminen seurakuntien prioriteettilistalla huolettaa lähetysväkeä.
UutisetViron Jippii- eli Juhhei-lapsikuorolaiset tekivät lähetysmatkan Suomeen, kun he osallistuivat Forssassa ja Vihdissä järjestettyihin Ristin maa -tapahtumiin 11.–12. maaliskuuta.

Liki 40-jäsenine...
UutisetKirkon ruoka-avun piirissä on noin 106 000 suomalaista. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmis...
UutisetVarhaiskasvatukseen ja vammaisten lasten integroimiseen keskittyvä hanke on saanut kiitosta myös maan viranomaisilta.
UutisetJeesuksen hautakammiona pidetyn paikan restaurointi on valmistunut. Jerusalemin vanhassa kaupungissa Pyhän haudan kirkossa sijaitseva kammio suljettiin romahdusvaaran vuoksi vuonna 2015, ja sen entisö...
UutisetTunnettu, yli 80-vuotias evankelista Luis Palau sai kutsun tavata Guatemalan presidenttiä maata järkyttäneen tulipalon jälkeen. Tulipalo surmasi 8. maaliskuuta 40 valtion tyttökodin asukasta San Jose...
UutisetTänä keväänä julkaistu Disney-elokuva Kaunotar ja hirviö on puhuttanut maailmalla, koska se sisältää Disneyn elokuvahistorian ensimmäisen avoimesti homoseksuaalisen hahmon.

MTV uutisoi hil...
MielipideOlen ollut Ison Kirjan lähiopiskelijana kahteen otteeseen: ensin vuonna 2013 ja nyt 2016 syksystä alkaen. Olen siis opiskellut sekä ennen että jälkeen yhteistyön alkamisen australialaisen Alphacrucis...
MielipideToimittaja Heikki Salmela kyseli artikkelissaan (RV 11): ”Mitä suomalaiselle lähetystyölle tapahtui?” On sanottu, että jos yhteisö ei tunne omaa historiaansa, sillä ei ole myöskään tulevaisuutta.
...
Muut”Onko totta, että pahistytöillä on hauskempaa? Tutkimusten mukaan ei.” Näin alkaa kanadalaisen avioliittoluennoitsijan ja bloggaajan Sheila Wray Gregoiren teoksen takakansiteksti.

Tämän kirjan...
KolumniHe eivät koskaan ole nousseet otsikoihin, eivätkä parrasvaloihin. Eivätkä he ole sinne pyrkineet. Häistä, jotka pidettiin joskus kuusikymmentä vuotta sitten, ei kohuttu sosiaalisessa eikä muussakaan m...
MuutHäpeästä kärsivä voi uskaltautua hyväksyvässä suhteessa aidoksi ja näkyväksi.
MuutNuori pariskunta iloitsee siitä, että he saavat yhdessä palvella musiikillisilla lahjoillaan
ArtikkelitReformaation merkkivuosi nostaa esille kysymyksen kristikunnan jakaantuneisuudesta, ja siksi vuoden aikana on syytä kiinnittää huomiota myös kristittyjä yhdistäviin asioihin. Mielenkiintoisen näköalan...
MuutKorsolainen parlamentaarikko on yhdistelmä ulkoista levottomuutta ja sisäistä rauhaa.
PikavisiittiNastolan helluntaiseurakunnan nuorisopastori, Jonan aviomies ja kahden pojan isä Juha Kaukiainen rakastaa intiaaneja, muttei tiedä, miksi.

Kun katson peiliin, näen sieltä tarkat, kuulemma josku...
MuutRiitta Sintosen ateistin sotasuunnitelma petti hengellisessä kokouksessa (Uusi Tie 11/17).

– Stadionilla tunsin, miten Jumala rakastaa. Se oli täydellinen rakkaus. Ymmärsin, mitä tarkoittaa arm...
MuutKeuruulaiset naiset kutsuivat luokseen maailman kauneimmaksi kruunatun naisen.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan