Evankeliset kristityt asettumassa Trumpin taakse

Moni Donald Trumpin kannattaja tuntee turvattomuutta nyky-Amerikassa. Kampanjan tunnuslauseena on
Moni Donald Trumpin kannattaja tuntee turvattomuutta nyky-Amerikassa. Kampanjan tunnuslauseena on
Jos Yhdysvaltojen presidentinvaalit pidettäisiin nyt, evankeliset kristityt äänestäisivät pääosin republikaaniehdokas Donald John Trumpia. Heinäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan kolme neljästä heistä asettuisi Trumpin taakse. Luonnehdinta ”evankeliset kristityt” käsittää melko kattavasti kaikki amerikkalaiset valkoihoiset protestantit. Asiasta uutisoi Christian Today. Toisen pääehdokkaan Hillary Clintonin taakse asettui kyselyssä vain 11 prosenttia vastaajista.

Miten Yhdysvaltojen valkoiset kristityt ovat tulleet tähän lopputulokseen?

Cruz kristittyjen ensisijainen ehdokas

Republikaanisen puolueen esivaalivaiheessa evankeliset olivat näkyvimmin Trumpia sävyisämmän, aktiivisena baptistina tunnetun senaattori Ted Cruzin takana.

– Tuossa vaiheessa ainakaan julkisuudessa ei puhuttu evankelisten suhteesta Trumpiin, sillä hänellä ei ole ollut mainittavia kirkollisia suhteita aikaisemmin, Fuller-yliopiston professori Veli-Matti Kärkkäinen arvioi.

Trump, 70, on republikaaniehdokkaaksi poikkeuksellisen suruton. Trumpin repertuaariin on kuulunut muun muassa kolme avioliittoa, lukuisia muita naissuhteita, epäilyttäviä liiketoimia ja kampanjan aikana lausuttuja väheksyviä kommentteja niin naisista kuin ulkomaalaisistakin.

Suuri osa kristityistä kokee kuitenkin Trumpin kahdesta ehdokkaasta itselleen läheisemmäksi.

Myös perinteet velvoittavat

– Raja-aidat puolueiden välillä ovat korkeat. Useimmille tavallisille amerikkalaisille rajojen ylittäminen – täysin riippumatta puolueensa presidenttiehdokkaasta – on lähes mahdoton valinta, Veli-Matti Kärkkäinen sanoo.

– Tämän lisäksi se huomattava joukko konservatiivisista kristityistä on jakautunut kahtia rotu- ja kansallisuusrajoja myöten. Suomen helluntailaisuutta lähinnä oleva, kolme miljoonaa jäsentä käsittävä Assemblies of God -helluntaikirkko on asettautunut selkeästi amerikkalaisen fundamentalistisen oikeistokristillisyyden leiriin. Suurin osa heistä pitää republikaanista puoluetta ainoana oikeana riippumatta sen puolueohjelmasta.

Mustat, latinot ja nopeasti kasvava aasialaisperäinen kristillinen väestö asettuvat yleensä tukemaan demokraattien ehdokasta.

– Yhdysvaltojen ylivoimaisesti suurin yksittäinen helluntaikirkko, mustien Church of God in Christ, on selkeästi demokraattien puolella.

Church of Godilla on 10 miljoonaa jäsentä.

Christian Post vastustaa Trumpia

Vaikutusvaltaisen Christian Post -lehden päätoimittajat tekivät harvinaisen ulostulon helmikuussa. He kehottivat lukijoita olemaan äänestämättä Donald Trumpia.

– Koemme tehtäväksemme tehdä lukijoillemme selväksi, ettei Donald Trump edusta evankelisille tärkeitä arvoja, ja hän olisi vaarallinen johtaja maallemme, päätoimittajat kirjoittivat – varsin suorasukaisesti.

– Ensinnäkään Trump ei omien sanojensa mukaan ole tunnustanut olevansa syntinen, tarvitsevansa Jeesusta Kristusta ja olevansa hänen seuraajansa. Hän ei ole kertonut tällaista, vaikka häneltä on kysytty asiasta.

Päätoimittajat esittivät myös, että Trumpin elämässä ei ole nähtävissä Hengen hedelmää. He kutsuivat hänen kampanjaansa valheelliseksi ja vihamieliseksi.

– Yhdysvallat tarvitsee kristittyjä, jotka heräävät rukoilemaan ja toimimaan maamme puolesta. Emme tarvitse Trumpia, päätoimittajat lataavat.

Miksi kristityt ihastuvat?

The Federalist-sivuston bloggaaja Rebecca Cusey kuvaili ”kuvottavaksi” kesäkuussa New Yorkissa järjestettyä tilaisuutta, jossa Trump tapasi satoja evankelisia pastoreita ja vaikuttajia.

Franklin Graham vertasi Trumpia Vanhan testamentin sankareihin, joilla oli moraalisia lankeemuksia. Grahamin mukaan he oppivat virheistään ja kääntyivät Jumalan puoleen.

– Donald Trump ei ole tiettävästi tehnyt näin. Päinvastoin hän on kertonut, ettei ole koskaan pyytänyt Jumalalta anteeksiantoa.

Cuseyn mukaan on hämmästyttävää, miten helposti evankeliset kristityt tuntuvat ihastuvan Trumpiin, vain jos hän puheissaan mainitseekin jotain kristillisyyttä sivuavaa tai perinteisiä arvoja kunnioittavaa.

Clinton ärsyttää

Trumpin puolesta puhuvat kristityt myöntävät pääsääntöisesti hänen ristiriitaisuutensa kristillisyyden kannalta. ”Täydellistä ehdokasta ei ole”, monet sanovat.

– Ei ole moraalisesti väärin äänestää ehdokasta, jonka uskoo luovan enemmän hyvää kuin hänen vastustajansa, Townhall-lehden kolumnisti Wayne Grudem kirjoitti heinäkuun lopulla.

– Itsekään en ollut aluksi Trumpin kannattaja. Puhuin jopa häntä vastaan talvella pastoreiden seminaarissa. Nyt olen kuitenkin päättänyt äänestää häntä.

Moni yhdysvaltalaiskristitty tuntuu ennen muuta kammoksuvan toista ehdokasta. Senaattori Hillary Clinton on perinteinen ei-konservatiivi, joka muun muassa osallistui ensimmäisten poliitikkojen joukossa homoseksuaalien Pride-marsseille. Hänen katsottaisiin jatkavan väistyvän presidentin Barack Obaman viitoittamalla arvoliberaalilla linjalla.


Anssi Tiittanen


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja