Evankelioinnissa tarvitaan rohkeutta kohtaamiseen

Ristin maa -tapahtumat halutaan viedä sinne, mihin ihmiset helposti tulevat. Porilaiset saivat kuulla evankeliumin lauantaisella ostosreissullaan kauppakeskus Puuvillassa, kun King´s Kids -ryhmä ja Jippii-kuoro valloittivat esiintymislavan. Kuva: Outi Rossi
Ristin maa -tapahtumat halutaan viedä sinne, mihin ihmiset helposti tulevat. Porilaiset saivat kuulla evankeliumin lauantaisella ostosreissullaan kauppakeskus Puuvillassa, kun King´s Kids -ryhmä ja Jippii-kuoro valloittivat esiintymislavan. Kuva: Outi Rossi
Kotimaan evankeliointikonferenssissa ei ollut kyse ainoastaan sanahelinästä, vaan yleisölle avoimissa tilaisuuksissa tuli ihmisiä myös uskoon.

Pastori Marko Selkomaa evästi konferenssiväkeä evankelioimistyöhön periaatteilla, jotka nousevat Apostolien teoista. Hän kehotti etsimään avainhenkilöitä, jotka elävät keskellä sellaista kansallista ja iällistä kulttuuria, jonka parista halutaan tavoittaa ihmisiä.

Selkomaan mukaan evankelioimistyössä pitäisi huomioida erityisesti yksilöt, perheet ja naiset. Hän kehotti luottamaan Pyhän Hengen johdatukseen ilman pelkoa virheiden tekemisestä.

– Minusta siinä ei ole mitään vaaraa, että joku menee mönkään. Paavali oli tiiminsä kanssa menossa väärään suuntaan parikin kertaa, ja Pyhä Henki esti sen. Vasta kolmannella kerralla mentiin oikeaan.

– Raamatullinen periaate on jatkaa kolkuttamista, rukoilemista ja etsimistä niin kauan, että oikea tie ja toimintatapa löytyvät.

Ulos kirkkorakennuksista

Ruotsista puhujavieraaksi kutsuttu evankelista Morgan Carlsson muisteli, kuinka hänen nuoruudenaikaisessa kotiseurakunnassaan rukoiltiin herätystä: ”Herra, lähetä tänne ihmisiä kuulemaan Jumalan sanaa.”

– Eräs ystävistäni sanoi seurakunnan johtajille, että te tarvitsette potkun takapuoleen. Kirkkorakennuksesta pitää lähteä ulos tavoittamaan ihmisiä.

Myös Porin helluntaiseurakunnan evankelistana toimiva Miika Aalto haastoi kohtaamaan ihmisiä arjen keskellä.

– Kävin kerran rengasliikkeessä, jossa oli viisikymppinen mies. Aloin kertoa tuolle nahkatakkiselle, lettitukkaiselle ja kiroilevalle miehelle evankeliumia. Kutsuin hänet seurakuntaan, ja seuraavaan Loistava keskiviikko -tilaisuuteen mies tuli perheineen.

Aalto innosti kristittyjä luovuuteen ja idearikkauteen. Mies on itse muun muassa telttakokoukset ilman telttaa -idean isä.

– Menimme Merikarvialle Maailman vahvin mies -kilpailun aikaan teemalla ”Maailman vahvin telttakokous ilman telttaa”. Asetuimme kilpailualueelle ja pystytimme kyltin, jossa haastoimme ihmisiä testaamaan, kuinka kauan he jaksavat olla syntitaakkansa alla. Voimamiehetkin ottivat haasteen vastaan. Saimme jakaa sadoille ihmisille ilmaiseksi makkaraa ja hengellisiä lehtiä. Tunnelma oli välitön, ja syntyi hyviä keskusteluja.

Työmuodot esittäytyivät

Konferenssissa esiteltiin erilaisia näkökulmia uuden sukupolven tavoittamiseen. Jo vuosien aikana hyväksi havaittujen työmuotojen kuten koulu-, vankila- ja radiotyön saroilta kerrottiin ajankohtaisia kuulumisia. Kuulijoita muistutettiin myös Mahdollisuus muutokseen -kampanjasta sekä Uskovaiset nuoret ry:n toiminnasta.

Lapsi- ja nuorisotyön merkityksellisyyttä korostettiin useassa puheenvuorossa.

– Max-iltamme tavoittaa noin 150 yläkoululaista. Kaupungin työntekijätkin ihmettelevät, miten saamme nuoret kerta toisensa jälkeen mukaan, kertoi Porin helluntaiseurakunnan pastori Tommi Törnroos.

Esillä olivat myös Suomi 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi toteutettavat Ristin maa 2017 -konserttikiertue ja Parasta Suomelle -lehtikampanja.

Konferenssin sykähdyttävin tilaisuus oli käytäväkeskustelujen perusteella Ristin maa -juhla, joka kokosi lavalle lähes sata tanssijaa, laulajaa ja soittajaa. Hyvä Sanoma ry:n toiminnanjohtaja Janne Lahti johdatti satavuotiasta Suomea juhlineen väen rukoukseen presidentti Kyösti Kallion sanoin.

– Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi sinun vapahtavasta armostasi.

Juhlatilaisuus huipentui Finlandia-hymniin, jota laulaessa yhden jos toisenkin silmät kostuivat liikutuksesta.

Ensimmäisen kerran Hyvä Sanoma -konferenssia vietettiin 50 vuotta sitten, silloin Sisälähetyspäivien nimellä. Evankeliointiin innostava ja työkaluja antava konferenssi järjestetään ensi vuonna Keuruulla.


Mira Kariluoto






Ristin maa -juhla veti sanattomaksi

Konferenssissa opetusvastuussa toimineelle Marko Selkomaalle Ristin maa -juhla oli mykistävä kokemus.

– Olin kyllä kuullut, että kyseessä on hyvä juttu. Nyt kun itse ensimmäistä kertaa näin, kuulin ja koin tämän, jäin sanattomaksi. Juhla oli erittäin koskettava ja korkealaatuinen. Orkesteri, Jippii-kuoro ja King´s Kids muodostivat vaikuttavan kokonaisuuden. Evankeliumi tuli esille todella kauniisti ja puhuttelevasti.

Selkomaa haluaakin haastaa seurakuntia, jotka ovat kutsuneet Ristin maa -kiertueen paikkakunnalleen.

– Nyt kannattaa laittaa iso pyörä pyörimään ja varmistaa tapahtuman perusteellinen markkinointi. Opettajat ovat seurakunnan johtajille tärkeitä kontaktihenkilöitä, ja jokaisen seurakuntalaisen kannattaa kutsua juhlaan joku, joka ei ole uskossa.



34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja