Eväät elämään -lipaskeräys siirtyy syksyyn – somessa kampanja näkyy jo keväällä

Tämänvuotisen Eväät elämään -keräyksen tuotoilla autetaan Burundin, maailman toiseksi köyhimmän maan, hädänalaisimpia ihmisiä, joille jokapäiväinen leipä ei ole itsestäänselvyys. Kuva: Benjamin Hokkanen
Tämänvuotisen Eväät elämään -keräyksen tuotoilla autetaan Burundin, maailman toiseksi köyhimmän maan, hädänalaisimpia ihmisiä, joille jokapäiväinen leipä ei ole itsestäänselvyys. Kuva: Benjamin Hokkanen

Monen seurakuntalaisen oli tarkoitus jälleen jalkautua kaduille Fidan oranssi liivi yllään Eväät elämään -kampanjan merkeissä. Viime vuoden huima keräyspotti, noin 200 000 euroa, Kongon vammaisille ja sodan vammauttamille lapsille nostatti toiveita menestyksekkään kevään osalta.

 

Tänä vuonna kampanjan kohteena ovat maailman toiseksi köyhimmän valtion, Burundin, kaikkein köyhimmät ihmiset. Jopa 80 prosenttia maan asukkaista kärsii köyhyydestä. Fida on yhdessä kumppanikirkkokuntansa kanssa tehnyt työtä paikallisen vähemmistökansan, batwojen, parissa. Nämä syrjinnästä ja äärimmäisestä köyhyydestä kärsivät ihmiset ovat innoittaneet kymmenet seurakunnat mukaan auttamaan.

 

Kampanjan suojelijaksi saatiin ministeri Elisabeth Rehn. Vielä muutama viikko sitten lipaskeräysmateriaaleja postiteltiin ilmoittautuneisiin seurakuntiin. Kalentereissa oli kymmeniä Burundi-aiheisia seurakuntavierailuja. Sitten iski koko maailman pysäyttänyt korona. Seurakuntatilaisuuksien kalenteri olikin kertaheitolla tyhjä.

 

– Tällaisena aikana avun tarve maailmalla ei vähene, vaan päinvastoin kasvaa. On tärkeää, että avustustoiminta maailmalla voi jatkua vahvana. Tällaisessa globaalissa kriisissä avustuksen kohteena olevat batwat kärsivät kaikkein eniten, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kertoo.

 

Eväät elämään -seurakuntatilaisuudet päätettiin perua tältä keväältä jo ennen voimaan astuneita kokoontumisrajoituksia. Päätöksen perusteena olivat niin seurakuntakiertäjien kuin seurakuntalaisten turvallisuus.

Myöhempään tulevaisuuteen siirtyneistä Eväät elämään -tilaisuuksista huolimatta mieliala seurakuntakiertäjien keskuudessa on toiveikas.

 

– Siitäkin huolimatta, ettemme pääse keväällä pitämään julkisia tilaisuuksia, älkää missään tapauksessa unohtako Burundia! Rukoillaan yhdessä, että tämä pandemia menisi mahdollisimman nopeasti ohitse, pastori ja lähetystyöntekijä Ilkka Salminen sanoo.

 

Ilkka ja Leena Salmisen oli tarkoitus kiertää seurakunnissa Eväät elämään -tilaisuuksien merkeissä tänä keväänä. Epävarma taloustilanne on aiheuttanut rankkojakin elämäntilanteiden muutoksia monissa perheissä lomautusten ja irtisanomisten myötä. Salmiset kuitenkin toivovat, että kaiken tämän keskellä muistaisimme myös batwoja.

 

– Rukoilkaa Burundin puolesta. Oli taloudellinen tilanteemme mikä hyvänsä, rukousta voimme lisätä, Leena kehottaa.

 

– Nyt kun kerran rukoushuoneet ovat kiinni, kodeissa tulisi olla rukousalttarit auki, myös Ilkka painottaa.

 

Suomessa on viime viikkoina aiheellisesti puhuttu paljon terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvystä. Burundissa tilanne on lähtökohtaisestikin hyvin toisenlainen, sillä köyhimmillä ihmisillä ei ole mahdollisuutta saada terveydenhuoltoa lainkaan. Paikallinen Kela-korttia vastaava todistus maksaa 1,50 euroa, mikä kuitenkin on liikaa monelle muutaman kymmenen sentin päivätuloilla elävälle.

 

– Jos sairastumme, voimme ainoastaan rukoilla, että Jumala parantaa meidät, burundilainen Floride kertoi.

 

Tämän väliaikaisen globaalin kriisin aikana Salmiset toivovatkin meidän muistavan niitä, joille tämä kriisi ei juuri poikkea normaalioloista. Siinä missä monet suomalaiset ovat viime viikkoina hamstranneet ruokaa kaappeihinsa, batwat joutuvat taistelemaan vuoden jokaisena päivänä saadakseen perheelleen ruokaa.

 

– Älkää unohtako batwoja. Se, että autamme muita, on koko maamme siunaus, Ilkka Salminen vetoaa.

 

Perinteisen lipaskeräyksen ja seurakuntatilaisuuksien siirtyessä syksylle kampanja kuitenkin alkaa sosiaalisen median puolella normaaliin tapaan huhtikuussa.

 

– Eväät elämään -kampanja starttaa tänä vuonna hyvin poikkeuksellisissa oloissa, kampanjan koordinaattori Elina Kangas Fidasta sanoo.

Seurakuntien keräykset ja tilaisuudet ovat tuoneet merkittävän osan keräyksen tuotoista aikaisempina vuosina. Tahtotila on kuitenkin toteuttaa kampanja tilanteen sallimissa rajoissa, sillä batwojen hätä ei odota. Tilanne on pakottanut kehittämään uusia tapoja kerätä varoja batwoille.

 

– Perinteisten lipaskeräysviikkojen sijaan huhti-toukokuussa otetaan netissä käyttöön sähköiset keräyslippaat. Kuka tahansa voi käydä perustamassa nettisivujen www.oma.fida.info kautta oman keräyslippaan. Ystäviä ja tuttavia on mahdollista pyytää lahjoittamaan kampanjaan jakamalla linkki keräyslippaaseen esimerkiksi Facebookissa tai sähköpostitse, Kangas kertoo.

 

Myös kampanjassa mukana olevat yritykset ovat luvanneet lahjoittaa kampanjaan varoja.

 

– Tunnetut tekstintuottajat kirjoittavat ja jakavat kampanjaan liittyviä tekstejä. Niitä julkaistaan huhti-toukokuussa Facebookissa. Yhteistyöyrityksemme lahjoittavat kampanjaan tekstien Facebook-jakojen mukaan. Hyvää voi siis tehdä myös jakamalla näitä tekstejä, Kangas sanoo.

 

Lyriikoita ja muita tekstejä kampanjaa varten ovat jo lupautuneet jakamaan artistit Paleface, Mikaveli ja Joonatan PalmiSekunnit ja tunnit -bloggaaja Hanna Kivisalo sekä runoilijat Elina Salminen ja Anna-Mari Kaskinen. Myös muita tekstintuottajia on mahdollisesti liittymässä vielä mukaan kampanjaan.

 

Perinteiset lipaskeräysviikot on tarkoitus toteuttaa tilanteen salliessa 17.–30. elokuuta. Keräystä voi Kankaan mukaan halutessaan tehdä aina lokakuulle asti.

 

– Rukoillaan, että Jumala kääntää tämän tilanteen hyväksi. Toteutetaan tätä kampanjaa keväällä yhdessä netin puolella, Kangas toivoo.

 

Lisätietoa kampanjasta: eväätelämään.fi



Benjamin Hokkanen




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja