Euroopan Evankelinen Allianssi: Räsäsen teot eivät ylitä YK:n vihapuhekynnystä

Euroopan Evankelinen Allianssi (EEA) on vedonnut Suomen hallitukseen Päivi Räsäsen puolesta. EEA:n johtaja Thomas Bucher pyytää vetoomuskirjeessä hallitusta kunnioittamaan kansanedustajiensa uskonnonvapautta ja ilmaisee tyrmistyksensä entisen sisäministerin saamista kolmesta syytteestä, jotka EEA:n mukaan voivat johtaa yhteensä kuuden vuoden vankeustuomioon.

Bucherin mukaan Räsäsen teot eivät ylitä YK:n Plan of Action -asiakirjan (2012) määrittämää vihapuheen kynnystä. Hän lisää, että myöskään poliisitutkinnoissa, jotka koskivat Räsäsen tviittiä, vuonna 2004 julkaistua pamflettia ja tv-esiintymistä vuodelta 2018, ei löydetty perusteita syyttää häntä rikoksesta, vaan kaikissa tapauksissa ”poliisi lisäsi, että jos olisi päätetty, että raamatullisia näkemyksiä pidettäisiin sinänsä kiihotuksena, silloin Raamatun saatavilla pitämisestä tulisi rikos”.

Christian Today kertoo, että Suomen syyttäjänviraston mukaan Räsäsen avioliittoa ja seksuaalisuutta koskevia lausumia voi kuvata ”syrjiväksi vihapuheeksi”, joka on rangaistavaa Suomen laissa. Valtionsyyttäjä Anu Mantilan mukaan ongelma ei ole Räsäsen mielipide tai Raamatun tekstin lainaaminen vaan se, ettei uskonnon ja ilmaisun vapaus ”oikeuta puheeseen, joka voi herättää suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa homoseksuaaleja tai muuta vähemmistöä kohtaan”.

 

Ruut Ahonen


Lue myös:




40/201

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja