Espanjassa ja Ranskassa siirryttiin etäsaarnoihin

Kirkkojen ja rukoushuoneitten ovet sulkeutuivat Ranskassa ennen Suomea. Lähetystyöntekijä Mikko Haakana kotiseurakuntansa portilla Ranskan Givorsin kaupungissa. Kuva: Eero Ketola
Kirkkojen ja rukoushuoneitten ovet sulkeutuivat Ranskassa ennen Suomea. Lähetystyöntekijä Mikko Haakana kotiseurakuntansa portilla Ranskan Givorsin kaupungissa. Kuva: Eero Ketola

Keski- ja Etelä-Euroopassa kirkkojen ovet ovat kiinni eikä jumalanpalveluksiin kokoonnuta kristillisissä seurakunnissa. Ennen tiukkoja koronavirusmääräyksiä seurakuntalaisia suojeltiin Aasiassa koronatartunnoilta desinfioimalla istuimia, kädensijoja ja seiniä, ja Keski- Euroopan seurakunnissa lopetettiin poskisuudelmat ja kättelyt.

 

Ranskassa työskentelevät helluntailähetit Marie-Laure ja Mikko Haakana yllättyivät hiljattain palattuaan kotiin Givorsin kaupunkiin ulkomaanmatkalta: rukoushuoneen ovet olivat kiinni. Koronavirukseen liittyvät suositukset muuttuivat Ranskassa nopeasti kielloiksi.

 

– Kaikille Ranskan noin 600:lle Assemblees de Dieu (ADD/AOG) -helluntaiseurakunnalle tuli määräys sulkea kirkkojen ovet toistaiseksi, Mikko Haakana kertoo.

 

– Yli 30 seurakuntapastoria on sairastunut koronavirukseen, ja yksi heistä on menehtynyt. Kymmenet sairaalassa olleet seurakuntalaiset ovat jo päässeet kotiin.

 

Monet Ranskan evankeliset kristityt ovat saaneet koronatartunnan.

 

– Tartunnat lähtivät liikkeelle Mulhousenista, läheltä Saksan rajaa. Porte Ouverten seurakunnassa oli suuri rukous- ja paastotapahtuma, johon osallistui noin 2 000 uskovaa. Kaksi tapahtumassa mukana ollutta oli saanut tartunnan, vaikka he eivät siinä vaiheessa siitä tienneet.

 

Haakana kuvailee tilannetta Ranskassa hyvin vaikeaksi.

 

– Jumalanpalveluksia ei saa pitää. Seurakuntalaiset seuraavat sunnuntain tilaisuuksia internetistä. Käytämme useita erilaisia neuvottelualustoja, joiden kautta lähetämme puheet eteenpäin. Olen yhteydessä muutamaan sairaalassa olevaan pastoriin WhatsAppin välityksellä. Yhden pastorin tilanne oli hyvin vakava. Hän lähes tukehtui.

 

Ranskassa on meneillään myös voimakas kausi-influenssaepidemia ja kaikki sairaalat ovat täynnä.

 

– Toivomme, että Jumala voi avata uuden ajan tämän kaiken jälkeen.

 

Espanjan-lähetti Miika Huotari kertoo, että Espanjassakin on koronaviruksen aiheuttama hätätila.

 

– Poliisi ja armeija ovat kaduilla valvomassa, että ihmiset pysyvät sisällä. Emme saa mennä ulos päivittäiselle juoksulenkille. Pidämme sisällä jumppatuokioita. Olemme kaksi viikkoa ”kotiarestissa”.

 

Huotarin mukaan seurakuntalaiset ovat rauhallisia, mutta yhteiskunnassa on pelkoa, hermostuneisuutta ja paniikkiakin. Niinpä uusia, luovia keinoja tarvitaan.

 

– Teen puheita internetin kautta ja lähetän ne seurakuntalaisille.

 

 

Eero Ketola




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja