Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.

- Uskonnonvapaus ei tarkoita vain sitä, että on lupa itsekseen uskoa mitä haluaa. Uskoa voi pitää esillä, opettaa ja levittää vaikka kaikkialle maailmaan, Päivi Räsänen toteaa. Kuva: Kimmo Brandt / Compic /  Eduskunta
- Uskonnonvapaus ei tarkoita vain sitä, että on lupa itsekseen uskoa mitä haluaa. Uskoa voi pitää esillä, opettaa ja levittää vaikka kaikkialle maailmaan, Päivi Räsänen toteaa. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt uusia rikostutkintoja liittyen kansanedustaja Päivi Räsäsen kannanottoihin seksuaalisuudesta.

 

Kyseessä ovat hänen lausumansa kommentit Ruben Stillerin ja Maria Veitolan ohjelmissa. Molemmissa on keskusteltu Raamatusta ja homoseksuaalisuudesta. Stillerin ohjelma on edelleen kuultavissa Yle Areenassa.

Poliisi ei löytänyt ohjelmien puheista rikosta, mutta valtakunnansyyttäjä näki toisin.

 

Räsästä koskevia poliisitutkintoja ja rikosepäilyjä oli ennestään käynnissä kaksi. Toinen koskee tviittiä, jossa Räsänen kritisoi luterilaisen kirkon osallistumista Helsinki Pride -tapahtuman tukemiseen. Toinen koskee Räsäsen kirjoittamaa vuonna 2004 julkaistua pamflettia Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi.

 

Päivi Räsänen oli 2. maaliskuuta poliisin kuulusteltavana vuonna 2004 julkaistusta pamfletistaan. Kuulustelu kesti viisi ja puoli tuntia.

Räsänen uskoo, että hänen tapauksensa johtaa todennäköisesti syyteharkintaan ja käräjille. Hänen mukaansa kyse on ennakkotapauksesta.

Tapaukset ovat herättäneet paljon huomiota ulkomailla. Räsänen kertoo saamissaan viesteissä ihmetellyn, miten on mahdollista, että maassa, jossa on vahvat kristilliset juuret, epäillään Raamatun opetuksia lainvastaisiksi.

– Useat lakimiehet ympäri Eurooppaa ovat olleet minuun yhteydessä. He ovat ihmetelleet tätä ja verranneet lähinnä Pakistanin vastaaviin tapauksiin. Tutkintaani seurataan monessa maassa.

 

Tukensa on ilmaissut muun muassa kristillinen ihmisoikeusjärjestö ADF. Svenska Yle kertoo Päivi Räsäsen saavan oikeudellista apua järjestön juristeilta. Räsänen arvelee saattavansa tarvita juristien apua, mikäli häntä vastaan nostetaan syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Heillä on asiantuntemusta erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista.

 

Päivi Räsänen ei ollut ainut, joka joutui vuonna 2004 julkaistun pamfletin takia poliisikuulusteluun epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaania Juhana Pohjolaa kuulusteltiin 11. helmikuuta.

 

Kuulustelussa selvitettiin faktoja pamfletin julkaisemisesta ja levittämisestä. Pamfletin julkaisi aikanaan Luther-säätiö.

Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan tapaukset ovat nousseet otsikoihin muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Israelissa ja eri puolilla Eurooppaa etenkin kristillisen median kanavissa.

 

Kansainvälinen luterilainen neuvosto ILC kertoo kannanotossaan olevansa huolissaan suomalaisten luterilaisten tutkinnasta ja kehottaa rukoukseen. ”Perinteinen kristillinen näkemys miehestä ja naisesta kriminalisoidaan”, kirjoittaa norjalainen Document. ”Kristityt kohtaavat HLBT-vainoa Suomessa”, viestittää yhdysvaltalainen adventistisivusto Fulcrum 7. ”Kristitty poliitikko joutuu toiseen poliisikuulusteluun seksuaalisuutta koskevien näkemystensä takia”, uutisoi Premier Christian News.Muut
11/2020

MuutKristityllä voisi olla erittäin hyvä itsetunto. Silloin ei tarvitse tieten tahtoen loukata ketään eikä pahoittaa mieltään pienistä, sanoo ratkaisukeskeinen terapeutti, sielunhoitoterapeutti ja työnohj...
Muut– Kun käsite ”woke” alunperin otettiin käyttöön mustien kansalaisoikeusliikkeissä, sillä tarkoitettiin ainoastaan sitä, että henkilö tiedostaa sosiaaliset epäoikeudenmukaisuudet.
– Siinä...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan