Ennenkuulumatonta yhteistyötä – Aikamedialta ja Perussanomalta yhteinen kirjojen tuotekuvasto

Kirja on monille se oikea väline halutun lukukokemuksensaavuttamiseen. Tuotekuvasto tarjoaa niitä runsaasti. (Bethany Laird / Unsplash)
Kirja on monille se oikea väline halutun lukukokemuksensaavuttamiseen. Tuotekuvasto tarjoaa niitä runsaasti. (Bethany Laird / Unsplash)

Kristillinen kirjallisuus on jo vuosia ollut Suomessa suurissa vaikeuksissa. Kirjojen menekki on laskenut voimakkaasti, kun ihmiset lukevat vähemmän ja ruudut ovat tulleet kirjojen tilalle. Moni kristillinen kustantaja ja kirjakauppa on joutunut lopettamaan toimintansa. Koronapandemiakaan ei ole juuri muuttanut kehitystä, vaikka pieniä valonpilkahduksia onkin sen aikana kustannustoiminnassa nähty.

Perussanoman toimitusjohtaja Jouni Lallukka ja Aikamedian vt. toimitusjohtaja Jari Vieltojärvi sekä molempien hallituksen jäseniä pohtivat viime vuonna kristillisen kirjallisuuden tulevaisuutta. Sen myötä lähdettiin etsimään yhteistyöalueita, joista nyt on konkretisoitumassa kristillisten kirjojen yhteiskuvasto. Se ilmestyy lähiviikkoina.

 

Lallukan mukaan yhteistyöllä pyritään Raamatun sanan ja kristillisen kirjallisuuden aseman vahvistamiseen.

– Halusimme myös tuoda lukijoiden ulottuville poikkeuksellisen laajan tarjoaman kristillistä kirjallisuutta yhden kuvaston kansien sisällä.

Vaikka joku voi ihmetellä yhteistyötä näin eritaustaisten yhtiöiden välillä, toimitusjohtajat ovat tyytyväisiä kehitykseen. Vieltojärvi iloitsee, että nyt voidaan täydentää yhdessä asiakkaille tarjottavaa valikoimaa, sillä yksin kumpikaan ei pysty tuottamaan määräänsä enempää nimikkeitä.

– Meillä on niin pitkälle samansuuntaiset arvot ja sisältöjen ”ydinsanoma”, että toivottavasti asiakkaat näkevät tämän positiivisena asiana.

Yhteistä tuotekuvastoa suunniteltaessa molemmat yllättyivät iloisesti siitäkin, että yhtiöiden valikoima täydentää niin hyvin toisiaan.

 

Yritysjohtajien mukaan yhteistyössä on kyse myös eloonjäämistaistelusta.

– Kirjan elinkaari on huomattavasti lyhentynyt ja painosmäärät harkitaan tarkkaan. Kerralla ei oteta suuria painoksia. Asiakkaidemme aktiivisuus on avainasemassa kustannustoiminnan tulevaisuuden tekijänä.

Molemmat uskovat silti vahvasti, ettei kristillinen kirja tule katoamaan. Tilanne voi vielä pahentua, mutta jossain vaiheessa helpottaa.

– Luotettavan tiedon merkitys kaiken valetiedon keskellä kasvaa, ja kirjallisuus on luotettavuudeltaan aivan eri luokkaa kuin somepäivitykset, miettii Lallukka.

– Lisäksi usein muodista pois mennyt ilmiö, kuten LP-levyt, palaavat tietyn ajan jälkeen uudestaan muotiin.

Yhteinen kesäkuvasto saavuttaa lukijat kesän aikana muun muassa Perussanoman ja Aikamedian lehtien liitteenä.

 

Petri Mäkilä




40/201

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja