Elämä Turussa palaa uomiinsa puukotusten jälkeen

Kynttilämeri ja sitä ympäröivä pysähtynyt tunnelma Turun torilla on tullut tutuksi kaupunkilaisille.
Kynttilämeri ja sitä ympäröivä pysähtynyt tunnelma Turun torilla on tullut tutuksi kaupunkilaisille.

Turun torin kulmalta, ensimmäiseltä iskupaikalta, löytyy suuri määrä kynttilöitä, kukkia, muistoesineitä ja kortteja. Paikalle saapuva tuntee kynttilöistä huokuvan lämmön ja aistii merkillisen hiljaisuuden.

 

– Käynti torin kulmalla surmaviikonloppua seuranneena maanantaina oli vaikuttava kokemus. Oli hienoa nähdä se myötätunnon määrä, joka nousee kaupungista. On paljon ihmisiä, jotka myötäelävät ja myötäkärsivät, Turun helluntaiseurakunnan johtaja, pastori  Pekka Havupalo kertoo.

 

 

Bless my Turku

Pekka Havupalo sai ensitiedon iskusta Yhdysvalloissa asuvalta pojaltaan. Hän osasi odottaa, että tuomiokirkossa järjestettäisiin jotain tapahtuman johdosta.

 

– Olin perjantai-iltana yhdeksältä piispan aloitteesta koollekutsutussa kristillisessä rukoushetkessä. Paikalla oli eri kirkkokuntien ja edustajia sekä valtiovallan edustajina muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja ministereitä. Myös muiden uskontojen edustajia oli paikalla – ilmeisesti yhteiskuntarauhan takia, Pekka Havupalo arvelee.

 

Havupalo mainitsee tärkeänä yksityiskohtana, miten rukousten ohessa omassa lyhyessä puheenvuorossaan muslimien edustaja sanoutui irti väkivallasta.

 

Lauantaina helluntaiseurakunnan ja Mikaelin luterilaisen seurakunnan yhteisessä Bless my Turku -tapahtumassa järjestettiin hiljainen hetki iskun uhreille.

 

 

Itkevä Jumala

Uusipesula-seurakunta toimii Varissuon lähiössä, jonka 8 000 asukkaasta noin 40 prosenttia on maahanmuuttotaustaisia.

 

– Kun kuulimme iskusta, muutimme koko jumalanpalveluksemme sisällön. Rukouksen, Raamatun tekstien ja musiikin kautta huomioimme eri ihmisryhmiä, paimentiimiläinen  Mikko Kujala kertoo. Hänen saarnansa aiheena oli Itkevä Jumala, se kuinka Jeesus itki Lasaruksen kuolemaa.

 

– Lauantai-iltana nuorten porukalla jalkauduimme Varissuolle. Kohtasimme useita nuorisotyöstä tuttuja maahanmuuttajakotien nuoria. Poliisi oli erikseen ohjeistanut heitä pysymään poissa keskustasta – turvallisuutensa vuoksi.

 

Kujala kertoo, että kaikissa työmuodoissa pyritään antamaan mahdollisuus keskusteluun ja tunteiden läpikäymiseen. Ei ole kiellettyjä tunteita.

 

– Jeesus eli polttopisteessä. Itkevä Jumala, kaiken keskellä. Haluamme rukoilla laaksossa ihmisten keskellä. Seurakunnan tulee kestää elämää. Terrori-iskussa ei ole mitään hyvää. Kaiken tämänkin keskellä on hän, lohdutuksen ja toivon tuoja.

 

 

Älä yleistä ja liioittele

– Tuomitsen puukotukset. Se on ihan pähkähullujen touhua. Puukottaja ei edusta meitä. Toivottavasti kaikki suomalaiset sen ymmärtävät, 33-vuotias IT-alalla työskentelevä muslimi Hasan toteaa sujuvasti suomeksi.

 

Hän on asunut Suomessa 23 vuotta ja määrittelee itsensä uskovaiseksi muslimiksi.

 

Kun tämän tapahtuman seurauksena seurakunnissa mietitään uudestaan turvallisuuskysymyksiä, lienee hyvä muistaa, ettei asioita yleistetä väärin tai liioitella suuresti.

 

 

Ari Vehosmaa

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja