Davar-kurssit Espanjaan

Fuengirolassa järjestetyn koulutuksen päätteeksi jaettiin Davar-diplomi 35 osallistujalle. Kaikki kiinnostuneet eivät mahtuneet mukaan kurssille, jota oli aluksi suunniteltu 20 hengelle. Kuva: Tapani Sankila
Fuengirolassa järjestetyn koulutuksen päätteeksi jaettiin Davar-diplomi 35 osallistujalle. Kaikki kiinnostuneet eivät mahtuneet mukaan kurssille, jota oli aluksi suunniteltu 20 hengelle. Kuva: Tapani Sankila
Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International järjesti helmikuussa ensimmäisen Israel- ja juutalaistyöhön valmistavan Davar-opintopolun Espanjassa. Suomessa kehitettyä ja Isossa Kirjassa toteutettua koulutusta on tätä ennen pidetty kahdessa muussakin Euroopan maassa: Liettuassa ja Virossa.

– Kurssi pyrkii antamaan monipuolisen kuvan juutalaisuudesta ja Israelin maasta. Sitä  suositellaan kaikille sekä Israel- ja juutalaistyöhön lähteville että kotimaahan jääville taustajoukoille, kurssien vastaava opettaja Harri Kröger kertoo.

Uuden kynnyksellä

Espanjan ensimmäinen Davarkoulutus toteutettiin Fuengirolan Manoksella, ja Krögerin  lisäksi vastuussa olivat Fidan juutalaistyön lähetit Pertti ja Leena Salmen sekä Tapani ja Päivi Sankila.

– Kurssi pidettiin suomen kielellä, koska Fuengirolassa on merkittävä suomenkielinen uskovien yhteisö, Kröger selventää.

Kolmiosaisen Davar-opintopolun sisältö oli tällä kertaa tiivistetty neljään päivään. Sisältöjä pohdittaessa oli huomioitu erityisesti Espanjan juutalaisten tilanne.

– Davar-kurssi toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa sefardijuutalaisten näkökulmasta. Varasimme tälle erityispiirteelle yhden kokonaisen kurssipäivän.

Sefardien juutalaisyhteisö on suuri etninen ryhmä, jota tapaa Espanjan lisäksi muun muassa Portugalissa, Italiassa, Turkissa ja monissa eri Keski- ja Etelä-Amerikan maissa. He muodostavat tärkeän ryhmän myös nyky-Israelissa.

– Tämä työ on ja tulee olemaan pioneerityötä, joten olemme nyt todella jonkin uuden kynnyksellä.

Kauaskantoisia suunnitelmia

Harri Kröger iloitsee Espanjan suomalaisten innokkuudesta tavoittaa alueen juutalaisia.  Jotain motivaatiosta kertoo myös se, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet mukaan helmikuiselle kurssille.

Juutalaistyön tiimi suunnitteleekin jo seuraavaa suomenkielistä opintopolkua. Syksyllä toimintaa on tarkoitus laajentaa myös työalueen kulttuurikeskuksiin kibbutsinäyttelyjen avulla.

– Uskon, että olemme tekemässä asioita, joilla saattaa olla kauaskantoisia seurauksia. Rukouksemme on, että työ koituisi monien juutalaisten pelastukseksi.

– Tähän näkyyn ja työhön ovat sitoutuneet jo varsin monet Suomen seurakunnat ja uskovat. Jos Herra puhuu sinulle, tervetuloa jakamaan vastuuta kanssamme, Kröger innostaa.


Elina Rautio


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja