Bisnestiimi tukee sekä lähetystyötä että yrittäjiä

Lähetystyö eri muodoissaan on aina ollut kiinteä osa helluntailaisuuden DNA:ta, Saalemin seniorilähetti Arto Hämäläinen kertoi uusille ja vanhoille yrittäjille. Kuva: Ari Lepistö
Lähetystyö eri muodoissaan on aina ollut kiinteä osa helluntailaisuuden DNA:ta, Saalemin seniorilähetti Arto Hämäläinen kertoi uusille ja vanhoille yrittäjille. Kuva: Ari Lepistö
Joukko kristittyjä yrittäjiä kokoontui helmikuussa Fidan Bisnestiimin johdolla Iso Kirja -opistoon. Viikonlopun aikana pohdittiin niin yrittäjyyttä lähetystyönä kuin yrittäjän hengellistä hyvinvointia ja työssä jaksamista. Mukana oli myös uusia yrittäjiä.

– Uskon, että Jumala haluaa antaa meille kaikille jotain kokonaan uutta, talviseminaarin avannut Kalevi Kulonpää visioi.

Työn uudet painotukset

Muutaman yrittäjän saaman näyn käynnistämä Bisnestiimi on toiminut Fidan alaisuudessa pian kaksikymmentä vuotta samalla toiminta-ajatuksella.

– Teemme työtä, että Jumalan sanaa julistettaisiin ja se leviäisi yhä uusiin paikkoihin, Indonesiasta juuri palannut Hannu Suni kertoo.

– Luonnollisinta on, että paikalliset tulevat mukaan toimintaan ja menevät aina maan ääriin, tuntemattomiin ja saavuttamattomiin paikkoihin asti, hän jatkaa.

Fidan emerituslähetysjohtaja Arto Hämäläinen kertoi lähetystyön painopisteiden muuttuneen viime vuosina.

– Paavalikin oli sekä yrittäjä että lähetystyöntekijä, mutta nykypäivän lähetystyössä tarvitaan uudenlaista verkostoitumista ja yhteistyötä, hän korosti.

Myös holistinen eli kokonaisvaltainen ajattelutapa on lisääntynyt.

– Aiemmat ääripäät ja vastakkainasettelu evankelioinnin ja humanitäärisen työn välillä ovat hälvenneet, Hämäläinen kertoo.

Hengellisestä näkökulmasta katsottuna Eurooppa on tällä hetkellä heikoimmassa asemassa ja kristittyjen enemmistö asuu eteläisellä pallonpuoliskolla. Tämä asettaa uusia haasteita lähetystyölle.

– Voidaan sanoa, että nykyään lähetystyötä tehdään kaikkialta kaikkialle, hän tiivistää.

Orjasta palkansaajaksi

Uudenlainen konsepti yrittäjien lähetystyöhön on Business as Mission. BAM-konseptissa liiketoiminta itsessään on lähetystyötä. Yrittäjyys nähdään instrumenttina tuottaa kunniaa Jumalalle ja samalla aikaansaada hengellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia muutoksia erityisesti köyhien ja vielä evankelioimattomien ihmisten parissa.

Vaikka liiketoiminnan tulee olla kannattavaa ja kestävää, tehdään koko ajan tietoisesti evankeliumin leviämiseen tähtäävää työtä.

– Tässä työssä tarvitaan yhtä lailla selvää Jumalalta saatua lähetyskutsua kuin perinteisemmissäkin lähetystyön muodoissa, pastori Tomi Kuosmanen tarkentaa.

Rohkaisevana esimerkkinä Kuosmanen kertoi projektista, jossa lähes orjien asemassa työskennelleet naiset saivat oikean työpaikan. Kerrannaisvaikutukset perheiden ja koko yhteisön elämään ovat olleet merkittäviä. Bisnestiimi tukee jatkuvasti useita projekteja ympäri maailmaa, ja tarvittaessa tukea voidaan suunnata nopeastikin.

Yhteisenä haasteena nähtiin yhteiskunnan arvojen ja yleisen ilmapiirin koveneminen. Uusien, innokkaiden yrittäjien ja nuorten lähettien lisäksi tarvitaan ennen kaikkea rukousta.

Vuokko ja Vesa Saarenpää olivat tilaisuudessa mukana esirukoilijan roolissa.

– Haluamme kantaa teitä kaikkia ja koko Suomea rukouksin, he kertoivat kuulijoille.


Outi Lepistö


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja