Lauantai 25. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Urpo, Urban

”Aktio avarsi ajatusmaailmaa” – Fidan valmennusaktiossa Balkanilla käytiin romanikylissä ja saatiin rukousvastauksia

Aktiotiimi vieraili muun muassa useissa romanikylissä (Joona Laakso)
Aktiotiimi vieraili muun muassa useissa romanikylissä (Joona Laakso)

Fida ja RV 

[23.5.2023] Kroatiaan ja Bosnia-Hertsegovinaan suuntautunut Fidan valmennusaktio järjestettiin huhtikuussa. Valmennusaktioiden tavoite on innostaa osallistujia lähetystyöhön ja järjestämään tulevia aktioita. 

Osallistujia oli seitsemän. Aktiotiimi pieneni kahdella henkilöllä viime tipassa, mutta reissu päätettiin toteuttaa, sillä Kroatiassa odotti kokenut Fidan suomalainen lähettipariskunta Janne ja Anne Harjukoski

– Ilman heitä aktiota ei olisi voitu järjestääkään. He olivat suunnitelleet ohjelman paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. He tunsivat sekä kielen että kulttuurin. Aktiolaiset olivat hyvissä käsissä heidän luonaan, Karoliina ja Jussi Heikkilä kertovat. 

 

Aktion neljä ensimmäistä yötä vietettiin Kroatiassa ja kolme viimeistä yötä Bosnia-Hertsegovinan puolella, josta tiedetään vain noin 400 evankelista kristittyä. 

– Aktio avarsi ajatusmaailmaa ja avasi silmiä ymmärtämään jonkin verran balkanilaista elämää. Jugoslavian sisällissota on jättänyt jälkensä vahvasti esimerkiksi juuri Bosnia-Hertsegovinaan, jossa eri ryhmittymät tulevat heikosti toimeen keskenään. Anteeksianto vaikuttaa olevan melko vieras käsite, Heikkilät miettivät. 

Tiimi vieraili eri romanikylissä ja panosti lapsiin ja nuoriin. 

– Siellä kerrottiin Suomesta, katsottiin mihin asentoon paikallisten suut menevät salmiakista, laulettiin, leikittiin, tanssittiin sekä tietenkin kerrottiin evankeliumi. 

Kroatian romanit asuvat kaukana kaupungeista vaatimattomissa asunnoissa, joihin ei usein tule vettä tai sähköä. 

– Valitettavasti vain harvat ovat heistä, heidän elinoloistaan ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneita. 

 

Aktiotiimi vieraili myös muun muassa seurakunnissa. Rukousvastauksiakin saatiin. 

– Useat päivät olivat sateisia ja uhkana oli, että järjestettyyn ohjelmaan ei tule ihmisiä. Useamman kerran saatiin todistaa Jumalan kuulevan rukouksia, kun sade alkoi sillä hetkellä, kun järjestetty ohjelma oli päättynyt, Heikkilät kertovat. 

Myös viimeisen illan nuortenilta jäi mieleen. 

– Koskettavan draamaesityksen jälkeen eräs aktiolainen selitti draaman ja kertoi todistuksen omasta elämästään. Pyhä Henki oli läsnä ja noin 10 henkilöä tahtoikin antaa elämänsä Jeesukselle! 

Heikkilöiden mukaan työtä Balkanilla riittää. 

– Paikalliset tuntuivat olevan kiitollisia aktiotiimistä, joka tuli palvelemaan heidän keskelleen. Aktioon mentiin palvelemaan muita, mutta tultiinkin itse siunatuiksi ja rohkaistuiksi.UUTISET