Aikamedian syksy käynnistyi uudelleenjärjestelyillä

Musiikkia, kirjoja ja lehtiä kustantavassa kustannusyhtiö Aikamedia Oy:ssä eletään haastavia aikoja. Yhtiössä käytiin elokuussa yt-neuvottelut, joiden tuloksena henkilöstö lomautetaan syksyllä kuukauden ajaksi ja kolmen ihmisen työsuhde päättyy. Eläköitymisjärjestelyjen avulla vältyttiin useammilta irtisanomisilta.

– Media-ala on ollut useita vuosia kovassa murroksessa, ja alalta on kadonnut pienessä ajassa tuhansia työpaikkoja, toimitusjohtaja Jari Vieltojärvi valottaa tilanteen taustaa.

– Nopean tietovirran ja maksuttomien palvelujen yleistyminen ovat mediatalolle kova haaste.

Toimintaympäristön muutokset pysyviä

Aikamedia on tehnyt kymmenen viime vuoden aikana positiivisia tuloksia. Vuonna 2015 suunta kuitenkin kääntyi: silloin jäätiin jo selvästi budjetoidusta tavoitteesta, ja suunta on säilynyt samana myös tänä vuonna.

– Media- ja kustannusalan yleiset muutostrendit sekä niiden taloudelliset vaikutukset ovat olleet havaittavissa erityisen voimakkaana noin puolentoista vuoden ajan, Jari Vieltojärvi sanoo.

– Aikamediassa tämän muutoksen pysyvyyttä on tarkasteltu reilu vuosi, ja nyt on päädytty siihen, että ulkoisia muutoksia vastaavia toimenpiteitä on talouden tervehdyttämiseksi pakko tehdä.

Henkilöstö oli valmis osallistumaan kustannussäästöihin lomautuksilla. Aikamedian palvelut hoidetaan normaalisti lomautuksista huolimatta.

Irtisanomiset raskaita

Vieltojärven mukaan uudelleenjärjestelyjä Aikamediassa tehdään siten, että prosesseja yksinkertaistetaan ja virtaviivaistetaan.

– Käytännössä toimintaa siis tehostetaan. Monia muita kululeikkauksia on jo tehty aikaisemmin, mutta nyt on vuorossa henkilöstökulujen vähentäminen.

Luottamusmiehenä toimineen toimituspäällikkö Anssi Tiittasen mukaan yt-neuvottelut käytiin hyvässä hengessä. Irtisanomiset koetaan kuitenkin raskaana menetyksenä.

– Suremme ahkerien ja pidettyjen työtovereidemme poistumista työyhteisöstämme, Tiittanen sanoo.

– Viime kevään aikana oli jo aistittavissa, että tuotteiden menekki on selvästi hiipunut. Kokonaistilanteen karuus tuli henkilöstölle kuitenkin jossain määrin yllätyksenä.

Sähköisten palvelujen käyttö lisääntyy

Toimitusjohtaja Vieltojärven mukaan nyt tehdyillä toimenpiteillä tähdätään siihen, että Aikamedia voi palvella asiakkaitaan myös jatkossa luotettavasti ja kustannustehokkaasti. Myynti- ja markkinointipäällikkö Vesa Halonen näkee käsillä olevan murroksen siirtymänä sähköisten palvelujen lisääntyvään käyttöön.

– Aikamedia on kehittämässä parhaillaan lehtien ja kirjojen rinnalle monipuolisia sähköisiä palveluja ja viestintäkanavia, jotka tavoittavat ihmisiä entistä paremmin.


Leevi Launonen


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja