Tiistai 5. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Laila, Leila

”Adventti jäänyt hyödyntämättä” – Suomen toiseksi suosituin kirkkopyhä on otettu vuosikalenteriin Vantaalla

Ensimmäisen adventin hieman erilainen jumalanpalvelus on koonnut mukavasti väkeä Minttukirkkoon. (Joona Roivas)
Ensimmäisen adventin hieman erilainen jumalanpalvelus on koonnut mukavasti väkeä Minttukirkkoon. (Joona Roivas)

14.11.2023 | Anssi Tiittanen

Useampana vuotena mukavasti seurakuntalaisia ja heidän ystäviään koonnut tapahtuma Minttukirkossa on ollut ensimmäisen adventtisunnuntain jumalanpalvelus, johon on asetettu hieman tavallisuudesta poikkeavaa panostusta. 

Juhlavassa tilaisuudessa lauletaan Hoosianna-hymni, joka on tuttu suurimmalle osalle suomalaisista. 

– Adventti on Suomessa toiseksi suosituin kirkkopyhä. Moni, joka ei muutoin käy kirkossa, tulee silloin mukaan. Tämä on jäänyt helluntaiseurakunnissa vähälle huomiolle, Marjo Roivas sanoo. 

– Silloin ei ole kyse vain uskonnosta, vaan myös kulttuurista. Adventti yhdistää ihmisiä, ja seurakuntaan on helppo tulla mukaan. 

– Itsekin olen pitänyt aina paljon perinteistä, Roivas kertoo. 

 

Marjo Roivas johtaa seurakunnan Minttukuoroa, jonka innostuksesta joulunajan avauskokous alun perin sai tuulta purjeisiin. 

Tilaisuudessa on paljon musiikkia, joka on valmisteltu juuri adventtijumalanpalvelusta varten. 

– Musiikki ja yhdessä laulaminen ovat tärkeässä roolissa.  

Mukana laulamassa on aikuisten lisäksi lapsia. Laulujen lomassa kuullaan adventtiteemaan sopivia runoja ja raamatunkohtia. Tilaisuus soljuu eteenpäin ilman turhia välijuontoja. 

Puhe on tavallista lyhyempi, noin vartin pituinen, ja se on suunniteltu muitakin kuin tavanomaista seurakuntaväkeä silmällä pitäen. Tarvittaessa myös ehtoollisjumalanpalvelusta on siirretty, jotta seurakuntalaisten olisi helpompi kutsua ystäviään mukaan.   

Juhlaan luo tunnemaa myös se, että tuolloin väki pääsee ensimmäistä kertaa näkemään salin nelimetrisen koristellun joulukuusen. 

Adventtijumalanpalveluksen jälkeen juodaan kirkkokahvit hieman normaalia juhlavammissa merkeissä. Puolet tilaisuuden rahalahjasta osoitetaan Toivon Kipinä -keräykseen. 

 

Minttukirkossa vietettiin ensimmäistä spesiaaliadventtia vuonna 2015. 

– Adventista muodostui sitten perinne. Olemme järjestäneet tällaisen tilaisuuden joka vuosi koronavuosia lukuun ottamatta. 

Marjo Roivaksen mukaan seurakunnat voisivat laajemmin ”hyödyntää” kirkollisia juhlapyhiä, jotka ovat keskivertosuomalaisille tuttuja. 

– On tietysti ymmärrettävää, että kun pienellä porukalla tehdään kokouksia ympäri vuoden, joskus on pakko hengähtääkin, Roivas arvioi. 

Toisaalta todelliset sesongit, kuten pääsiäinen, jäävät monilla paikkakunnilla täysin pitämättä, eikä tilaisuuksia ole välttämättä lainkaan pääsäissunnuntain lisäksi. 

– Silloin ei anneta edes mahdollisuutta seurakunnan ulkopuolisille tulla kokemaan, että meilläkin on jotakin tällaista tarjolla. 

Adventtijumalanpalvelusta on joinakin vuosina Tikkurilassa pohjustettu esimerkiksi jakamalla naapurustoon Hyvä Sanoma -lehtiä, joiden välissä on kutsu joulun ajan tilaisuuksiin. 

– Olemme saaneet ihan mukavasti naapurustoa paikalle.UUTISET