Alfa-kurssit vetävät maahanmuuttajia

Viime vuosi oli kristinuskon perusteisiin tutustuttavien Alfa-kurssien huippuvuosi Isossa-Britanniassa. Kristillisen Premier-mediajärjestön uutisen mukaan maan seurakunnista 9 000:ssa järjestettiin viime vuonna Alfa-kurssi, ja kursseilla oli yhteensä yli 270 000 osallistujaa.

 

Suomessakin kursseja on järjestetty aiempaa innokkaammin turvapaikanhakijatilanteen ansiosta, vahvistaa Alfa-kurssien koordinaattori Helena Lintinen.

 

– Monet seurakunnat ovat viime syksyn jälkeen järjestäneet kursseja maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille. Kurssit ovat suosittuja: yli 20 osallistujaakin on tavallinen osallistujamäärä. Turvapaikanhakijoiden on varmaan helppoa tulla Alfa-kurssille, koska he ovat tottuneet avoimeen kanssakäymiseen ja tapaan olla yhdessä toisten kanssa. Esimerkiksi aiemmassa asuinpaikassani Tammisaaressa pidettiin maahanmuuttajien Alfa-kurssia pubissa. Kursseja on pidetty Suomessa myös esimerkiksi oppilaitoksissa, kuntosaleilla, metsässä ja armeijassa.

 

Lintinen kertoo, että Suomessa ei ole Alfa-kursseille samanlaista rekisteröimissysteemiä kuin Isossa-Britanniassa ja monessa muussa maassa, vaan satunnaiset seurakunnat ilmoittelevat kursseistaan tukiorganisaatiolle. Tarkkoja seurakunta- ja osallistujalukuja on siksi vaikeaa antaa.

 

Alfa-kurssi kahvilassa. Kuva Alpha Internationalin arkistosta.
Alfa-kurssi kahvilassa. Kuva Alpha Internationalin arkistosta.
Aiheuttaako systeemin väljyys Suomessa myös kirjavuutta kurssien sisältöihin ja toteutustapoihin?

 

– Taustayhteisön vahvat käsitykset esimerkiksi Pyhästä Hengestä ja kasteesta voivat tosiaan tuoda Alfa-kurssien sisältöön sellaisia painotuksia, jotka eivät siihen alun perin kuulu. Kursseilla ei ole tarkoitus opettaa esimerkiksi tiettyä kastekäsitystä, Helena Lintinen kertoo.

 

Kristuksen todellisuus koskettaa

Korkeista luvuista huolimatta Iso-Britannia ei ole Alfa-kurssien suhteen tämän hetken menestyksekkäin maa, vaan nopeimmin kurssien osallistujamäärät kasvavat Kiinassa ja Intiassa. Maailmanlaajuisesti hyödynnettävä mainosmateriaali käännetäänkin ensin maailman suurille kielille, kuten kiinaksi ja farsiksi.

 

Alfa-kurssit alkoivat Suomessa 20 vuotta sitten. Helena Lintinen sanoo pakolaisille pidettyjen kurssien koskettaneen häntä itseään eniten.

 

– Kurssilaiset ovat olleet avoimia ja vilpittömiä eikä kursseilla ole koettu yhteentörmäyksiä vaan Kristuksen todellisuutta.

 

Alfa-kurssien uusin mainoskampanja alkoi juuri syyskuun alussa, ja video on käännetty myös suomeksi. Kurssien mainoskasvona on ensi vuoden loppuun asti seikkailu-urheilija Bear Grylls (pääkuvassa).

 

Bearin tarinan voi katsoa Alfa-kurssin nettisivuilta.



Juttua muokattu 12.9.: Pienempi kuva on Alfa Internationalin arkistokuva ulkomailta.




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja