Youtubessa pelataan omalla persoonalla

Ida Erämaa opettaa videoillaan Raamattua. Jokaista videota varten uppoaa monta tuntia Raamatun opiskelua. - Kysyn myös monesti muiden mielipiteitä aiheesta ennen kuvaamista, hän sanoo."Moikka, mä oon Ida, kiva kun eksyit katsomaan mun videoo! Oon nyt lukenut Vanhaa testamenttia tällä viikolla…”

21-vuotias Ida Erämaa kertoo Youtube-videollaan viimeisimmästä löydöstä, jonka hän on Raamattua lukiessaan tehnyt.

Erämaan keväällä avaama videoblogi eli vlogi sisältää laadukkaan ”tubettamisen” peruspalikat. Lyhkäiset videot ovat visuaalisesti huoliteltuja. Asioista puhutaan henkilökohtaisella tasolla ja jaarittelematta.

Siinä missä nuorten naisten vlogit yleensä sisältävät päiväkirjamaista kerrontaa, Erämaa puhuu Jumalasta ja Raamatusta. Videoille on hänen mukaansa tilausta.

– Seurakunnassa saarnat voivat olla vaikeasti lähestyttäviä ja hankalia soveltaa. Halusin opettaa Raamattua käytännönläheisesti ja inspiroida ihmisiä läheisempään suhteeseen Jeesuksen kanssa.

Huono hiuspäivä ja herätyskokous

Vlogien kuvaaminen ja seuraaminen on noussut äärimmäisen suosituksi. Pääasiassa teini-ikäisten Youtube-tähtien ja heidän faniensa ympärille on myös kehittynyt alakulttuuri, josta todistaa esimerkiksi tuhansia kävijöitä keräävä vuosittainen Tubecon-tapahtuma. Yritykset tarjoavat tunnetuille tubettajille mainossopimuksia.

Youtubessa puhutaan toisinaan hätkähdyttävän avoimesti myös vaikeista asioista, kuten masennuksesta tai anoreksiasta. Lapinlahtelaiset helluntailaistytöt Noora ja Nea Knapp pitävät tubettajien avoimuutta hyvänä
asiana.

– Se, että he ovat niin avoimia verrattuna esimerkiksi julkkiksiin, tekee heistä helpommin lähestyttäviä, ikään kuin ystäviä katsojille, tytöt sanovat.

18- ja 15-vuotiaiden Knappien oma vlogi Twice as nice on kerännyt kahdessa vuodessa jo 47 600 tilaajaa. Kauneuteen, muotiin ja kavereiden kanssa hassutteluun keskittyvältä kanavalta löytyy myös jaksot viime vuoden Youth Celebration -tapahtumasta. Videoilla muun muassa valitetaan vessassa ”huonoa hiuspäivää” ja kehutaan kokouksia.

– Youth Celebration, konferenssi ja muut helluntaitapahtumat kuuluvat kesään. Normaaliin arkeen kuuluu seurakunta ja siellä palveleminen. Usko on luonnollisesti osa meidän molempien elämää, joten emme näe syytä piilotella sitä.

Knappit arvostavat myös Erämaan rohkeutta puhua uskostaan.

– Tällaisten videoiden vastaanotto saattaa vaihdella, he sanovat viitaten negatiiviseen palautteeseen, jota videobloggaajat usein saavat.

Miltä Youtuben maailma näyttää vanhempien silmissä? Elokuun Tubecon-tapahtumassa vieraillut toimittaja-pappi Jan Ahonen kertoo 10- ja 12-vuotiaiden lastensa kuluttavan sosiaalista mediaa ahkerasti.

– Maailma kaikkine väreineen aukeaa sen kautta lapsille aika varhain, hän toteaa.

Ahonen on sosiaalisen median asiantuntija ja keväällä ilmestyneen Somempi seurakunta -kirjan kirjoittaja. Silti Youtube-kulttuuri on yllättänyt hänetkin – eikä pelkästään positiivisesti.

– Sosiaalinen media on esimerkiksi usein varsin ulkonäkökeskeistä, hän toteaa.

Toisaalta isä ei ole ilmiöstä kovin huolissaan. Suurin osa Youtuben sisällöstä on harmitonta viihdettä.

– Poikani tykkää myös opetella videoilta esimerkiksi käsityöjuttuja ja taikatemppuja. Hän saattaa etsiä vaikkapa opetusvideon, jossa tehdään kolikon katoamistemppu.

”Vanhimmistovelikelpoinen tubettaja ei käy”

Ahosen mielessä on käynyt myös oman kanavan avaaminen, mutta 44-vuotias toimittaja arvioi olevansa liian ”setämies”. Valtaosa vloggaajista on teini-ikäisiä. Ikä ei kuitenkaan aina suosiota estä. 43-vuotiaan Amos Soivion Amppurulaa-kanavalla on 33 800 tilaajaa. Helluntaiseurakunnassakin viihtyvä kristitty rastapää on käsitellyt videoillaan esimerkiksi Israelin ja Palestiinan tilannetta, sukupuolineutraalia avioliittoa sekä nuorten alkoholinkäyttöä.

Vlogeissa pelataan omalla persoonalla. Youtubeen ei Soivion mukaan voi mennä ”organisaatio edellä”, eivätkä seurakuntien kanavat juuri ulkopuolisia kiinnosta.

– Vanhimmistovelikelpoinen tubettaja ei myöskään käy. Pitää olla tiettyä rosoisuutta.


Lari Launonen


37/2016

UutisetMilla Johanssonia viehättää luonnossa erityisesti se, että siellä saa tuntea itsensä pieneksi ja Jumalalla on siellä tilaa puhua.
PääkirjoitusKansainvälisessä vertailussa Suomi on ollut yksi menestyneimmistä maista sekä olympialaisissa että lähetystyössä. Olympiamitaleja on reilun sadan vuoden aikana tullut satoja. Urheilusankareidemme nime...
Miten onKristinuskoon tutustuttava Alfa-kurssi sai viime vuonna Britanniassa ennätysmäisen suosion, kertoo kristillinen Premiermediajärjestö sivuillaan. Isossa-Britanniassa noin 9 000 kirkossa järjestettiin v...
UutisetSuomalaisteinit kertovat Youtubessa henkilökohtaisista asioistaan kymmenille tuhansille katsojille. Myös uskovien vlogit ovat keränneet paljon seuraajia.
UutisetLapsityökonferenssissa muistutettiin, ettei pyhäkoulu ole ensisijaisesti hoitopaikka.
UutisetTarina jatkuu tänä syksynä.
UutisetKristillinen radiokanava Dei on käynnistänyt lähetykset Kokkolassa taajuudella 91,8 Mhz. Kaupungissa kuullaan sekä kanavan valtakunnallista ohjelmaa että paikallisesti Pohjanmaalla tuotettuja lähetyks...
UutisetJoensuussa Pohjois-Karjalan museo Hilmassa avattiin viime perjantaina näyttely Exlibriksiä suomalaisille. Esillä on 152 kirjanomistajamerkkiä, jotka kaikki ovat taiteilija Mauri Päivisen käsialaa.
...
UutisetRadiojumalanpalveluksen ensimmäisestä lähetyksestä tuli tällä viikolla kuluneeksi 90 vuotta. Ensimmäinen jumalanpalvelus radioitiin Tampereen Tuomiokirkossa 12.9.1926 vain kolmen päivän kuluttua Yleis...
UutisetNoin 200 pakistanilaislasta saa laadukasta opetusta kristillisessä koulussa suomalaistukijoiden ansiosta.
Uutiset"Kuuntele hieman lisää", pastori-terapeutti Petri Välimäki ohjeisti sielunhoitajia.
UutisetKirjailija John Swinton sai elokuun lopussa Michael Ramsey -palkinnon teoksestaan Dementia – Kun Jumala ei unohda (Aikamedia 2013).

Raatiin kuulunut anglikaanikirkon arkkipiispa Justin We...
UutisetHelsinkiin ollaan esittämässä muistolaattoja natsi-Saksalle luovutetuille juutalaispakolaisille, kertoi Yle Uutiset 7. syyskuuta. Suomi luovutti natsi-Saksalle toisen maailmansodan aikana 1940-luvun a...
UutisetViime kuukausina kahdessa pohjoismaassa on erottu ahkerasti valtionkirkosta. Tanskan kirkko menetti 10 000 jäsentä huhti–kesäkuussa 2016. Jäsenmääräpudotus oli kirkolle suurin sitten vuoden 2007, uuti...
UutisetNimettömänä pysyttelevä uzbekistanilainen kirkonjohtaja pelkää kristittyjen vainojen pahenevan maassaan presidentin vaihduttua, uutisoi World Watch Monitor.

Maata 27 vuotta eli neuvostoajoista...
UutisetKolmekymppiset kalifornialaispastorit Brady Collins ja Jason Powell nostavat The Christian Postissa esiin väärinymmärryksen, jonka mukaan nuori aikuinen sukupolvi ei ole kiinnostunut siitä ja si...
MielipideIhmisiltä kysytään usein, että mitä sinulle kuuluu. Siihen vastataan helposti fraasilla, että hyvää kuuluu.

Minä en pidä fraaseista. Joskus kysyn tällaiselta kysyjältä, että haluatko todella ku...
MielipideTuomas Harrin (RV 34) ajankohtainen varoitus animistisesta maailmankuvasta antoi aiheen etsiä animismin vaaraa myös kristillisyyden piiristä.

Animisti voi uskoa, että esineellä on henki. Animis...
MielipideYlistyksestä keskustellessa on hyvä huomioida muutamia seikkoja. Hengellisiä puheita on monenlaisia, eri tarkoitukseen sopivia. On esimerkiksi evankelioivia, opettavia, sielunhoidollisia ja rohkaisevi...
MielipideLuettuani toimittaja Ruut Ahosen ajankohtaisen Israel-suhdetta koskevan kolumnin (RV 35), mietin, mikä olisi ulospääsy hänen esittämistään ongelmista. Olen itsekin tunnistanut tuon saman ärsyyntyneisy...
Kolumni”Miltä tuntuu olla pastorin vaimo?” kyselivät amerikkalaiset, kun olin viimeksi Yhdysvalloissa lomilla. Jospa he vain olisivat osanneet lukea suomalaisen naisen kehonkieltä.

Niinpä niin, miltä...
MuutHaluaisin, että alakouluikäiset lapsemme saisivat tuntumaa karismaattiseen hengellisyyteen, ja olen miettinyt, että olisiko hyvä rukoilla kielillä heidän kuultensa, kun luonteva tilanne tulee. Tähän a...
MuutJos joskus tulen uskoon, pidän sen omana tietonani, ehdoton nuori nainen päätti aikoinaan. Toisin kuitenkin kävi.
ArtikkelitSyyriassa ja Irakissa edelleen laajoja alueita hallussaan pitävä Isis poikkeaa normaaleista valtioista monella tavalla. Sen johtajat katsovat toteuttavansa alkuperäistä islamia, palanneensa tosi uskoo...
PakinaOlo on vähän kuin helluntaiepistolasta: kuulen ympärilläni puhuttavan innokkaasti vaikka mitä kieliä. On harmaa, lokakuinen päivä, ja bussillinen turvapaikanhakijoita Tornion raja-asemalta on saapunut...
MuutToimittaja Ruben Stillerin mukaan rasistinen puhe on Suomessa normalisoitunut (seurakuntalainen.fi 6.9.).

– Joillakin ihmisillä on sananvapaudesta sellainen käsitys, että mitä enemmän solvaa vä...
MuutHyvä johtaminen on avainasemassa, kun rakennetaan yhteisön tulevaisuutta, keski-ikään ehtinyt lauman paimen ja helluntaivaikuttaja sanoo.
PikavisiittiAnneli Karras on eläkkeellä oleva helsinkiläinen seurakunta-aktiivi, joka teki pitkän työuran Fidan humanitaarisen avun päällikkönä. Vapaa-ajalla hän on toiminut muun muassa Hyvä Sanoma ry:n vam...
MuutJumalanpalveluksen tarkoituksena on kohdata pyhä Jumala. Kohtaaminen muuttaa aina jotakin meissä.
Yritykset tilaavat Kultalyhdettä – Edessä on korona-ajan joulu, jonka moni vanhus voi joutua viettämään yksin
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!