Keskiviikko 20. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Henna, Henni, Henriikka
Julkaistu 15.9.2016 00:00

Youtubessa pelataan omalla persoonalla

Ida Erämaa opettaa videoillaan Raamattua. Jokaista videota varten uppoaa monta tuntia Raamatun opiskelua. - Kysyn myös monesti muiden mielipiteitä aiheesta ennen kuvaamista, hän sanoo."Moikka, mä oon Ida, kiva kun eksyit katsomaan mun videoo! Oon nyt lukenut Vanhaa testamenttia tällä viikolla…”

21-vuotias Ida Erämaa kertoo Youtube-videollaan viimeisimmästä löydöstä, jonka hän on Raamattua lukiessaan tehnyt.

Erämaan keväällä avaama videoblogi eli vlogi sisältää laadukkaan ”tubettamisen” peruspalikat. Lyhkäiset videot ovat visuaalisesti huoliteltuja. Asioista puhutaan henkilökohtaisella tasolla ja jaarittelematta.

Siinä missä nuorten naisten vlogit yleensä sisältävät päiväkirjamaista kerrontaa, Erämaa puhuu Jumalasta ja Raamatusta. Videoille on hänen mukaansa tilausta.

– Seurakunnassa saarnat voivat olla vaikeasti lähestyttäviä ja hankalia soveltaa. Halusin opettaa Raamattua käytännönläheisesti ja inspiroida ihmisiä läheisempään suhteeseen Jeesuksen kanssa.

Huono hiuspäivä ja herätyskokous

Vlogien kuvaaminen ja seuraaminen on noussut äärimmäisen suosituksi. Pääasiassa teini-ikäisten Youtube-tähtien ja heidän faniensa ympärille on myös kehittynyt alakulttuuri, josta todistaa esimerkiksi tuhansia kävijöitä keräävä vuosittainen Tubecon-tapahtuma. Yritykset tarjoavat tunnetuille tubettajille mainossopimuksia.

Youtubessa puhutaan toisinaan hätkähdyttävän avoimesti myös vaikeista asioista, kuten masennuksesta tai anoreksiasta. Lapinlahtelaiset helluntailaistytöt Noora ja Nea Knapp pitävät tubettajien avoimuutta hyvänä
asiana.

– Se, että he ovat niin avoimia verrattuna esimerkiksi julkkiksiin, tekee heistä helpommin lähestyttäviä, ikään kuin ystäviä katsojille, tytöt sanovat.

18- ja 15-vuotiaiden Knappien oma vlogi Twice as nice on kerännyt kahdessa vuodessa jo 47 600 tilaajaa. Kauneuteen, muotiin ja kavereiden kanssa hassutteluun keskittyvältä kanavalta löytyy myös jaksot viime vuoden Youth Celebration -tapahtumasta. Videoilla muun muassa valitetaan vessassa ”huonoa hiuspäivää” ja kehutaan kokouksia.

– Youth Celebration, konferenssi ja muut helluntaitapahtumat kuuluvat kesään. Normaaliin arkeen kuuluu seurakunta ja siellä palveleminen. Usko on luonnollisesti osa meidän molempien elämää, joten emme näe syytä piilotella sitä.

Knappit arvostavat myös Erämaan rohkeutta puhua uskostaan.

– Tällaisten videoiden vastaanotto saattaa vaihdella, he sanovat viitaten negatiiviseen palautteeseen, jota videobloggaajat usein saavat.

Miltä Youtuben maailma näyttää vanhempien silmissä? Elokuun Tubecon-tapahtumassa vieraillut toimittaja-pappi Jan Ahonen kertoo 10- ja 12-vuotiaiden lastensa kuluttavan sosiaalista mediaa ahkerasti.

– Maailma kaikkine väreineen aukeaa sen kautta lapsille aika varhain, hän toteaa.

Ahonen on sosiaalisen median asiantuntija ja keväällä ilmestyneen Somempi seurakunta -kirjan kirjoittaja. Silti Youtube-kulttuuri on yllättänyt hänetkin – eikä pelkästään positiivisesti.

– Sosiaalinen media on esimerkiksi usein varsin ulkonäkökeskeistä, hän toteaa.

Toisaalta isä ei ole ilmiöstä kovin huolissaan. Suurin osa Youtuben sisällöstä on harmitonta viihdettä.

– Poikani tykkää myös opetella videoilta esimerkiksi käsityöjuttuja ja taikatemppuja. Hän saattaa etsiä vaikkapa opetusvideon, jossa tehdään kolikon katoamistemppu.

”Vanhimmistovelikelpoinen tubettaja ei käy”

Ahosen mielessä on käynyt myös oman kanavan avaaminen, mutta 44-vuotias toimittaja arvioi olevansa liian ”setämies”. Valtaosa vloggaajista on teini-ikäisiä. Ikä ei kuitenkaan aina suosiota estä. 43-vuotiaan Amos Soivion Amppurulaa-kanavalla on 33 800 tilaajaa. Helluntaiseurakunnassakin viihtyvä kristitty rastapää on käsitellyt videoillaan esimerkiksi Israelin ja Palestiinan tilannetta, sukupuolineutraalia avioliittoa sekä nuorten alkoholinkäyttöä.

Vlogeissa pelataan omalla persoonalla. Youtubeen ei Soivion mukaan voi mennä ”organisaatio edellä”, eivätkä seurakuntien kanavat juuri ulkopuolisia kiinnosta.

– Vanhimmistovelikelpoinen tubettaja ei myöskään käy. Pitää olla tiettyä rosoisuutta.


Lari Launonen

Jaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!