Yhteyden iloa ja juhlaa keskellä Helsinkiä

Säveltäjä-sanoittaja Lasse Heikkilästä on tullut lukuisten teostensa kautta maamme kansallinen herättäjä. Suomalaisen messun esitys Senaatintorilla oli ainutlaatuinen ja vaikuttava kokemus. Kuva: Seppo Haavisto

"Suomalainen messu muistuttaa meitä kristinuskon merkittävästä roolista niin maamme kohtalonhetkinä kuin myös jokapäiväisessä arjessa. Messun hengellisyys nousee ennen kaikkea kansamme yhteisistä juurista. Edistys ei vaadi perinteisistä ja sukupolvelta toiselle siirtyneistä arvoista luopumista. Päinvastoin, arvoperintöämme on lupa varjella ja vaalia – aivan kuten Suomalaisessa messussa saamme kokea. Kun kysymyksessä on sekä historiaamme, kulttuuriamme että suomalaisuuden sielunmaisemaa syväluotaava messu, on Senaatintori tapahtumapaikkana täydellinen."

 

Näin sanoi juhlapuheessaan Suomen tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio  Helsingin Senaatintorilla lauantaina 26. elokuuta järjestetyssä tilaisuudessa, jossa juhlittiin itsenäistä isänmaata ja samalla 20 vuotta täyttävää Radio Deitä.

 

Sekä torille saapunut monituhatlukuinen yleisö että Alfa TV:n suoran lähetyksen seuraajat vietiin kansanmusiikin ja multimediaesityksen keinoin läpi Suomen itsenäisyyden vuosikymmenien. Tuomiokirkon portaille kootussa sinivalkoisessa suurkuorossa oli noin 700 laulajaa, ja sitä säesti sadan soittajan orkesteri.

 

Lasse Heikkilän säveltämän Suomalaisen messun erityisproduktiota johti virolainen kapellimestari Lehari Kaustel.

 

 

Jumalan varjeluksen ja siunauksen alla

Radio Dein päätoimittajan Kirsi Rostamon ja Yle Radio 1:n radiokuuluttaja Timo Teräsvuoren juontamassa illassa oli monipuolinen ohjelma. Siihen sisältyi musiikkiesitysten ja huumorin lisäksi aitoa kiitollisuutta isänmaasta sekä muistutus kansallisen hyvinvoinnin arvoperustasta: kristinuskosta.

 

Rouva Jenni Haukio viittasi juhlapuheessaan myös Turun terrori-iskuun ja kehotti  turvautumaan ahdistavien tunteiden keskellä psalmin 91 armolliseen lupaukseen: ”Hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi.” Lisäksi Haukio kehotti kuulijoita keskittymään kansakuntaa yhdistäviin asioihin.

 

– Ristiriitaisuuksissa ja kiistoissa vellomisen sijasta tulisi pyrkiä kohti yhteistä hyvää, hän vetosi.

 

Sää ja pilvet toivat omat valotehosteensa iltaan. Haukion puheen aikana kuin symbolisesti kaunis sateenkaari piirtyi valtioneuvoston rakennuksen yläpuolelle.

 

Haukio osoitti puheessaan erityiskiitokset messuproduktiosta säveltäjä-sanoittaja Lasse Heikkilälle, koreografi Sirkku Hoikkalalle ja esityksen taiteelliselle johtajalle Lehari Kaustelille.

 

Illan aikana esiintymislavalla nähtiin tanssiryhmä Valkian lisäksi myös tv-juontaja Anna-Liisa Tilus sekä solistit Ida Elina, Jippu ja Mika Karola. Päätössiunauksen tilaisuudessa lausui emerituspiispa Eero Huovinen.

 

 

”Teitte jotain suurta”

Sosiaalisessa mediassa tapahtuma herätti välittömästi runsaan kiitosten vyöryn.

 

”Suurenmoinen kiitos teille kaikille! Teitte jotain suurta Suomen hyväksi juuri tänä aikana, jolloin kaivataan yhteyttä, rauhaa ja sovintoa. Tällaiset tapahtuvat antavat toivoa”, hehkutti Facebook-päivityksessään runoilija Anna-Mari Kaskinen.

 

Tilaisuus oli yksi näyttävin kristittyjen yhteinen ulkoilmaesiintyminen Suomessa sitten Billy Grahamin Helsinki Mission vuonna 1987.

 

 

 

Leevi Launonen

 
36/2017

UutisetWheaton Collegessa Kanadassa pitkään toiminut tutkija on kiertänyt maailmaa ja huomannut, että moni kristitty ei halua tai osaa lukea Vanhaa testamenttia. Syytä kuitenkin olisi.
PääkirjoitusHelluntaiseurakuntien maamme juhlavuonna toteuttama Parasta Suomelle -kampanja realisoituu näiden viikkojen aikana. Hyvä Sanoma -lehti on jaettu postin kautta jo noin puoleen miljoonaan tal...
Miten onToissa lauantaina Helsingin Senaatintorilla koettiin pitkään aikaan suurin kristillinen kaupunkitapahtuma, kun arviolta 8 000 ihmistä kokoontui seuraamaan ja osallistumaan Lasse Heikkilän...
UutisetHelluntaiseurakuntien lahja satavuotiaalle Suomelle on kolahtanut postiluukuista. Kampanjatilaisuuksia viritellään.
UutisetPihlavan leirikeskukseen Säkylään kokoontui 21.–22. elokuuta noin 60 entistä ”leirineuvos” Alarik Sandbergin leiriläistä, jotka osallistuivat hänen leireilleen 1950–60-luvuilla. Tapaamist...
UutisetSuomen ystäväksi tunnustautuva Ruotsin kirkon Västeråsin piispa on julkaissut itsestään kuvan, jossa hänet on kuvankäsittelyohjelmalla muokattu Muumin näköiseksi.


–Itsenäine...
UutisetSenaatintorilla koettiin isänmaallinen ilta, joka nosti esiin suuret tunteet ja yhteiskunnan kestävän arvopohjan.
UutisetYouth Celebration -tapahtumaa vietettiin kuurosateiden saattelemana toissa viikonloppuna. Tunnelma oli lämmin säästä huolimatta. Tapahtuma vetikin paikalle noin 1 000 nuorta ympäri Suomea...
Uutiset– On olemassa ihmisiä, jotka ovat avun tarpeessa. Jos näin ei tehtäisi, emme olisi kirkko, Turun Mikaelinseurakunnan pappi Jonathan Westergård totesi Ylelle kysyttäessä, miksi kirkko anta...
UutisetHervannan Katukappeli järjesti elokuussa evankeliointitapahtuman yhdessä Tampereen Kristillisen Yhteisön kanssa. Tapahtumaa tehneet korostavat ulospäinsuuntautuvan toiminnan merkitystä.
UutisetYhdysvaltain Teksasia riepotellut hirmumyrsky Harvey ja sen tuomat historiallisen isot tulvat ovat saaneet monet kristilliset seurakunnat ja avustusjärjestöt liikkeelle.

...
UutisetNepalin presidentin on määrä allekirjoittaa tällä viikolla lähetystyötä vaikeuttava laki. Maan hallitus on jo hyväksynyt lain, joka tekee uskonnollisista kääntymyksistä laittomia ja kiel...
UutisetFida jatkaa humanitaarista avustustyötä Itä-Afrikan kuivuusalueilla. Järjestö auttaa veden puutteesta kärsiviä muun muassa Etiopiassa, Keniassa ja Tansaniassa yhteistyössä paikallisten ku...
MuutUusimmalla sooloäänitteellään muusikkoevankelista Hannu Grönroos palaa vanhoihin kitarakuorolauluihin. Äänitteen kuusi laulua edustavat hengellisen musiikin klassikoita ja ovat varsinkin va...
KolumniSaarnataidon oppitunti raamattukoulussa oli aina omaa luokkaansa. Meitä nuoria saarnaajanalkuja jännitti muiden edessä esiintymisen lisäksi tri Mike Webster, koulumme presidentti ja saarnat...
MuutPaavalin mukaan Jumalan olemassaolo ja voima ovat havaittavissa luomakunnasta. Huomaatko sinä ne?
MuutMatti Villikan elämä alkoi Elisenvaarasta Karjalan kannakselta ja johti silloisen viisihenkisen evakkoperheen mukana Seinäjoelle, jossa Matti kävi koulunsa. Nuori ylioppilas jatkoi opint...
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
PakinaMilloin ihminen oikeasti kehitti kiireen? Olemmeko aina juosseet kellon perässä ja suunnitelleet päivän menot minuuttien tarkkuudella? En oikein usko.


Teolli...
ArtikkelitRadikaali Magnus Persson oli vieraana Helsingin Talvipäivillä vuonna 2000. Samaan aikaan tuo alle kolmikymppinen evankelista herätti keskustelua kotimaassaan Ruotsissa. Hän järjesti muun...
MuutRukouspiiri 1 900 kilometrin päässä, tiikerikäärme pahvilaatikossa, joulujuhla heinäkuussa… Aussieksotiikka on tullut tutuksi Pirkko ja Ilpo Toivolalle.
PikavisiittiJuuri eläkkeelle siirtynyt yläkoulun opettaja, historiantutkija ja kielenkääntäjä Benni Åström on myös ahkera marjojen poimija.
MuutOrtodoksiviesti (5/17) julkaisi otteen pyhien Sergein ja Hermannin rukousta käsittelevästä opetustekstistä.


Mietiskelevä rukous eli meditaatio on ennen kaikkea sisäistä,...
MielipideKulttuuri ja ihmisten ajatustavat muuttuvat aikojen saatossa, eikä Raamatun kehotusta olla mukautumatta tämän maailman menoon ole aina yksinkertaista soveltaa nykyaikaan. Uskovien peria...
MuutJärjestely tarjoaa turvapaikanhakijoille kodin tuntua, keskusteluseuraa ja yhteistä tekemistä.
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!