Lauantai 18. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Laura
Julkaistu 8.1.2020 09:57

Diakoniatyön uudelleenorganisointi on alkamassa

Yhteistyössä on voimaa

Diakonia ei tunne ikärajoja. Kuva: Shutterstock

Diakoniatyölle on yhteiskunnassa yhä enemmän tilausta.

"Diakonia on paljon muutakin kuin seurakunnan sielun­hoitoa tai leipäkirkko­työtä, toteaa Mertsi ”Medi” Ärling Diakista.

 

Hän on yksi Hyvä Sanoma ry:n alueellisista yhteys­diakoneista. Nimike on täysin uusi: yhdyshenkilöverkostoa alettiin rakentaa vuonna 2019, joka oli diakonian teemavuosi.

 

– Meidän pitäisi ymmärtää diakonian merkitys helluntaiherätykselle.

 

Askeleita eteenpäin on otettu nopeassa tahdissa. Seinä­joen Syyspäivillä siunattiin tehtäväänsä diakoniatyöryhmä, jonka taustalla on Hyvä Sanoma ry:n valtakunnallinen diakoniatyön kehittämishanke. Tänä vuonna Hyvä Sanoma ry niin ikään aloitti uudelleen seurakunnille suunnatut koulutukset. Nostepäivä-koulutuksen tilasivat syys­kauden aikana Porin ja Mäntän helluntaiseurakunnat.

 

Koulutukset rakennetaan seurakuntien toiveitten pohjalta. Esimerkiksi Porissa toivottiin tietoa diakoniatyömuotojen käynnistämisestä – Mäntässä puolestaan haluttiin toteuttaa koulutus jumalanpalveluksen yhteydessä, minkä myötä koko seurakunta osallistui siihen. 

 

Nostepäivä-koulutuksen tavoite on luoda kokonaiskuva diakoniasta ja antaa valmiuksia diakoniatyön aloittamiseen ja kehittämiseen. Koulutuksessa perehdytään diakonian raamatulliseen perustaan, diakoniatyön rakentumiseen ja seurakunnallisiin diakoniatyömuotoihin. Koulutuspäivä voi olla joko seurakunnallinen tai alueellinen. Alueelliseen koulutuspäivään kutsutaan osallistujia myös lähiseurakunnista.

 

Diakoniapastori Vuokko Hautala Seinäjoen helluntaiseura­kunnasta kertoo seurakunnilta tulleen hyvää palautetta: diakoniatyön arvostus on noussut ja monen kutsumus vahvistunut. Esimerkiksi Seinäjoella vammaistyö lähti diakonia­koulutuksesta liikkeelle. 

 

– Diakonialla on itseisarvo, ja diakonia sisältää myös evankeliumin, Ärling toteaa.

 

– Pidämme syrjään jätettyjen ihmisten ääntä esillä mutta haluamme myös vaikuttaa niihin juurisyihin. 

 

Ei romukoppadiagnoosi

Suomen helluntaiseurakunnista vain muutamassa on tällä hetkellä diakoniatyöntekijä. 

 

– Jumala on antanut osalle ihmisistä tämän kutsun ja siihen tarvittavan osaamisen ja välineet, joilla palvella seurakuntaa ja edistää sen kokonaiskasvua, Mertsi Ärling sanoo.

 

– Pastorien työ helpottuisi, jos he saisivat rinnalleen henkilön, jolla on armoitus diakoniatyöntekijän tehtävään. 

 

– Diakonia ei voi olla romukoppadiagnoosi, jonka myötä kaikista seurakunnan auttajista tehdään diakoneja, vaan se on virka, kutsumus. 

 

Ärling ottaa esimerkin pastorin työstä: jokainen kristitty on kutsuttu välittämään evankeliumia, mutta kaikki heistä eivät ole pastoreita. 

 

– Diakoniassa on sama elementti. 

 

Näin näkee myös Vuokko Hautala.

 

– Haluaisin nostaa diakonin viran siihen asemaan, mikä sillä oli alkuseurakunnassa.

 

 

Inkeri TuikkaJaa
Intialaiset kiittävät lähetyssaarnaajia
”Kulttuurierot tuovat  tuplasti ongelmia ja hyvää”
Sairaalapappi on läsnä ilon ja kaipauksen hetkellä
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!