Sunnuntai 24. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Senja
Julkaistu 1.9.2016 00:00

Venäläispastori: Seurakuntalaiset ovat peloissaan

Venäjän ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeustapaus päättyi onnellisesti: oikeuteen haastettu Hare Krishna -uskova vapautettiin syytteistäVenäjällä on järjestetty ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeudenkäynti. Etelävenäläisessä Cherkesskin kaupungissa uskonnollista kirjallisuutta kadulla jakanut Hare Krishna -uskova vapautettiin lopulta syytteistä, koska hänen katsottiin levittäneen kirjallisuutta yksityishenkilönä eikä pyrkineen saamaan ihmisiä liittymään uskonnollisen yhteisön jäseneksi.

Vapauttavaa tuomiota on pidetty Venäjän vähemmistöuskontojen ja -kirkkojen kannalta myönteisenä ennakkotapauksena.

Venäjällä astui 20. heinäkuuta voimaan laaja terrorismin ja ääriryhmien vastainen lakipaketti, joka sisältää myös vakiintuneiden uskonnollisten yhteisöjen toimintaa koskevia rajoitteita. Suurimpina ongelmina protestanttikirkkojen kannalta on pidetty laissa lähetystyölle annettavaa määritelmää sekä kodeissa tapahtuvan evankelioinnin rajoittamista.

Toisaalta lakitekstiä on pidetty monitulkintaisena ja voimassa olevan muun lainsäädännön kanssa ristiriidassa olevana.

”Me edelleen odotamme”

Laki herätti jo etukäteen huolta monissa maan uskonnollisissa vähemmistöyhteisöissä, ja tunnelma evankelisissa seurakunnissa on edelleen hermostunut, Ristin Voiton haastattelema Venäjän Helluntaikirkon pastori ja piispan sihteeri kertoo. Toimintaedellytykset turvatakseen hän ei halua esiintyä julkisuudessa nimellään.

– Kaikki ovat peloissaan, eikä kukaan tiedä, miten lakia tullaan soveltamaan: miten me voimme evankelioida tulevaisuudessa, miten jakaa uskostamme, miten soluryhmät voivat toimia. Viranomaiset voivat tulla ihmisten kotiin ja syyttää lähetystyön tekemisestä; he voivat tehdä, mitä haluavat, pastori sanoo.

Hänen tietojensa mukaan Venäjällä on lain voimaantulon jälkeen sattunut ainakin muutamia tapauksia, joissa poliisit ovat tunkeutuneet evankelisen seurakunnan kokoontumiseen ja kirjanneet kaikkien paikallaolevien nimet. Näitä ihmisiä ei kuitenkaan syytetty mistään.

– Me edelleen odotamme, mitä tulee tapahtumaan. Laki on aika epämääräinen, ja eri viranomaiset voivat käyttää sen eri kohtia eri tavalla.


Heikki Salmela

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!