”Venäläinen Hillsong” toimii Suomessa

Unelmoimme herätyksestä Suomessa ja venäjänkielisessä maailmassa, Silaperemen-seurakuntalaiset sanovat. Nuorekas seurakunta näkyy verkossa ja tekee paikallistasolla muun muassa katutyötä. Pastori Andrei Hinkonen puhuu mikrofoniin. Kuva: Silaperemen-seurakunnan arkistoOn sunnuntai-ilta itäisessä Helsingissä. Metrokappelissa kokoontuva Silaperemen-seurakunta on aloittamassa jumalanpalvelustaan. Mukana salissa on satakunta henkilöä.

Varsinainen kuhina käy kuitenkin verkossa. Kun internetlähetys tilaisuudesta vyöryy verkkoon, mukana on parhaimmillaan tuhansia katsojia jopa 120 eri maasta.

Suomessa toimiva nuorekas Silaperemen (suom. muutoksen voima) on jo ilmiö venäjänkielisessä kristillisyydessä. Se on kolmen toimintavuotensa aikana noussut varsin seuratuksi yhteisöksi.

– Kovinkaan moni seurakunta Venäjällä ei tee aktiivisesti työtä internetin välityksellä, pastori Andrei Hinkonen kertoo.

Suomenvenäläisillä on paitsi vahvaa media- ja musiikkiosaamista myös selkeä kutsumus: se haluaa toimia Suomen paikallistason lisäksi koko venäjänkielisessä maailmassa. Tyyliltään Silaperemen muistuttaa nykyaikaista Hillsong-seurakuntaa.

Vahva yhteinen kulttuuri

Venäjää puhuu äidinkielenään 165 miljoonaa ihmistä. Kielen ydinalueita ovat luonnollisesti entisen Neuvostoliiton maat.

Venäläisemigrantit ovat kuitenkin muodostaneet vahvoja yhteisöjä eri maihin, etenkin Pohjois-Amerikkaan ja läntiseen Eurooppaan.

Oma kieli, kyrilliset kirjaimet ja venäläinen identiteetti yhdistää ihmisiä vahvasti. Esimerkiksi venäjän kielen murre-erot eri alueilla ovat hämmästyttävän pienet.

– Syynä on Neuvostoliitto, Andrei Hinkonen naurahtaa.

Suurvalta loi standardit, joita noudatettiin imperiumin joka kolkassa.

– Olemme todenneet esimerkiksi kazakstanilaisten ystävien kanssa, että lapsuutemme olivat aivan samanlaiset, vaikka elimme 4 000 kilometrin päässä toisistamme.

Yhdistävä identiteetti luo matalan kynnyksen venäjänkielisten toiminnalle. Mukana on ihmisiä, joilla on taustaa esimerkiksi Venäjällä, Ukrainassa ja Virossa.

Inkeriläissukuinen Hinkonen, 29, kasvoi itse vironvenäläisessä yhteisössä. Hän muutti lapsuudenperheensä kanssa Suomeen 1990-luvun lopulla.

Ortodoksisuus vaikuttaa

Suomessa asuvat venäläiset ovat perinteisesti olleet osa Suomessa toimivaa Venäjän ortodoksista kirkkoa. Venäläiskirkoissa liturgian kieli on kirkkoslaavi ja saarnakieli venäjä. Suomalaisissa ortodoksikirkoissa kielenä on suomi.

Venäläiset tunnetaan juuri hartaasta ortodoksisuudesta. Onko keskimääräinen suomenvenäläinen uskonnollisempi kuin suomalainen?

– Moni venäläinen kyllä painottaa ortodoksisuuttaan. Minut on kastettu ja kannan ristiä kaulassani, moni sanoo, Andrei Hinkonen kuvailee.

– Neuvostoliiton peruja ateismi on kuitenkin hyvin yleistä. Moni ortodoksi ei lisäksi ole välttämättä kasteen jälkeen koskaan edes käynyt kirkossa.

Metodistisella Silaperemenseurakunnalla on yhteiskristillinen luonne. Jotkut kävijöistä ovat esimerkiksi olleet aamulla messussa ortodoksikirkossa ja tulevat illaksi ylistämään Silaperemiin.

Myös politiikka puhuttaa

Seurakunnassa on huomattu, että kaikkein helpointa on tavoittaa juuri maahan tulleita uussuomalaisia. Mitä pidempään henkilö asuu Suomessa, sitä vähemmän hän luontaisesti kaipaa vanhan kotimaan kulttuurin ihmisiä.

– Osa suomenvenäläisistä ei edes halua olla tekemisissä muiden venäläisten kanssa.

Venäläiset rakastavat puhua yhteiskunnallisista asioista, ja keskusteluja käydään myös seurakunnassa.

Vaikka moni kannattaa Venäjän nykyhallintoa ja presidentti Vladimir Putinia, arki lännessä lientää näkemyksiä. Myös usko yhdistää, eikä esimerkiksi Ukrainan tilanteesta eri tavoin ajattelevilla ole Hinkosen mukaan vaikeuksia tehdä yhteistyötä.

Työkenttää riittää

Suomessa asuu työkomennusta maassa hoitavat mukaan lukien jopa 200 000 venäjänkielistä henkilöä.

– Seurakuntia on vain muutama. Evankeliumia julistetaan aivan liian vähän, Andrei Hinkonen sanoo.

Pastorit kokoontuvat säännöllisesti yhteen. Yhteishenki on hyvä ja rukoustilaisuuksissa jaetaan näkyä evankeliumin leviämisestä.

– Meillä on vahva näky siitä, että eri maissa asuvien venäläisten parissa syntyy herätys.

Silaperemen pyrkii tavoittamaan Suomessa nuoria ja nuoria aikuisia. Uskoon tulleita on kolmen vuoden aikana ollut jo kymmeniä. Kontaktit syntyvät yksi kerrallaan.

Seurakunnan tavoitteena on aloittaa jossakin vaiheessa myös suomenkielinen toiminta.
Anssi Tiittanen


7/2017

UutisetHelluntaikirkon uusi johtaja ei toivo, että yhteisöön tultaisiin viranomaisten pakottamana.
PääkirjoitusYksi Suomen ja reformaation juhlavuoden merkittävimmistä hengellisistä tapahtumista on Turussa 2. joulukuuta järjestettävä Kristuspäivä. Sen tavoitteena on koota edustajia Suomen kaikista kunnista, ki...
Miten onEnsi syksynä toteutetaan helluntaiseurakuntien Parasta Suomelle -evankelioimiskampanja osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta. Kampanjaan valmistautuminen on parhaillaan käynnissä. Kampanjao...
UutisetSuomessa asuvien venäjänkielisten parissa vaikuttaa muutama vapaakristillinen seurakunta.
UutisetKan ja ViaDia solmivat yhteistyösopimuksen, jolla tähdätään päihdeongelmaisten kokonaisvaltaiseen auttamiseen.
UutisetSuurin osa [pakolaisista] pakenee oman maansa sisällä tai naapurimaahan. Parasta apua on paikalla annettu apu, tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui Yhteisvastuukeräyksen avaavassa puheessaan....
UutisetJo 170 seurakuntaa on ilmoittautunut Hyvä Sanoma -lehtikampanjaan.
UutisetLuterilaiset seurakunnat pohtivat sote-uudistuksen keskellä, miten varmistaa sairaalasielunhoidon jatkuvuus.

– Perustyö pysyy sinänsä samana, ei siinä mitään. Mutta kenen kanssa sopimukset tehd...
UutisetVaasan vankilassa järjestettiin 31. tammikuuta hengellisen musiikin konsertti, jossa esiintyi laulaja-evankelista Nina Åström yhtyeineen.

Konsertissa oli mukana suurin osa vankilassa vierailevi...
UutisetRomaninaisten tavoin musliminaiset joutuvat tinkimään kulttuurinsa mukaisesta pukeutumisesta työelämän sitä vaatiessa. Miehet pääsevät usein helpommalla.
UutisetKauhajoen helluntaiseurakunnassa 3.–5. helmikuuta pidetty Israel-konferenssi kiinnosti sekä uusia että vanhoja Israelin ystäviä. Lauantain seminaaripäivään osallistui noin 200 henkilöä, ja 130 oli muk...
UutisetIhmiset pyytävät usein esirukousta oman tai läheisen sairauden paranemisen puolesta, läheisten ihmisten ongelmien, ihmissuhdeasioiden ja yksinäisyyden puolesta, Tuomasyhteisön pappi Pirjo Kantala kert...
UutisetHengellinen liikehdintä keskittyy nyt pääosin kaupunkeihin.
UutisetKristillisen kustannusyritys LifeWay Christian Resourcesin johtaja Thom S. Rainer käsittelee sivustollaan thomrainer.com sunnuntaijumalanpalveluksen kello 11 suosion hiipumista. Hän on selvittänyt asi...
UutisetHelmikuun alussa uutisoitiin 12-vuotiaan kristityn tytön murhatun Pakistanissa. Viranomaiset vakuuttivat Tania Mariyam -nimisen tytön hukuttautuneen tammikuun lopussa kanaaliin. Jo tuolloin epäiltiin,...
UutisetDavid Bennett vastusti aiemmin kristinuskoa ja oli aktiivinen homojen oikeuksien puolestapuhuja. Nyt hän opiskelee teologiaa Britanniassa ja tukee brittipiispojen linjausta, jonka mukaan samaa sukupuo...
MielipideSanomalehti Keskisuomalaisen pääkirjoitus käsitteli 15.1.2017 kansainvälisen Open Doors -järjestön tammikuussa julkaisemaa vuosiraporttia, jonka mukaan kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen...
MielipideSiitä on kulunut jo lähes yhdeksän vuotta, kun muutimme Koillismaalle. Poikani, joka oli silloin vielä alaikäinen, haki kesätöitä mainoslehtien jakajana. Koska hän oli alaikäinen, minun piti allekirjo...
MuutVainottuja kristittyjä palvelevan Open Doors -järjestön tuoreen raportin mukaan uskontoon kietoutunut nationalismi on keskeinen poliittinen syy kristittyjen vainoihin maailmassa.

Ilmiö ei ole u...
MuutEloa on paljon mutta työmiehiä vähän. Eikö meidän tulisi työskennellä yötä päivää?
PakinaSeurakuntakentässä näkemykset tuppaavat liian usein ajautumaan vastakkainasetteluksi. Hengellisen ympäristön strateginen ajattelu onkin jakanut yllättävän paljon mielipiteitä johtoportaissa. Joidenkin...
ArtikkelitNäemme ympärillämme moraalisten arvostusten muuttuvan. Aikaisemmin huonoina pidettyjä asioita ei enää paheksuta kuten ennen, ja moraalisia vaatimuksia perustellaan uudella tavalla. Tätä kehitystä seur...
MuutYhdysvaltain uuden presidentin linja aborttiin, Israeliin ja uskonnonvapauteen vetoaa moniin kristittyihin. Vastustajat pitävät muslimienemmistöisiin maihin kohdistuvaa maahanmuuttokieltoa rasistisena...
PikavisiittiAntti Hirviniemi on Turun helluntaiseurakunnan nuorten aikuisten ja perhetyön pastori sekä työnohjaaja.

Kun kaipaan piristystä, soittelen kitaraa tai lähden koiran kanssa kuvaamaan lähiluontoa...
MuutHelsinkiläisen Ressun lukion uskonnon ja psykologian lehtori Johanna Jämsä on huomannut, että lukiolaisten pohjatiedot uskonnosta ovat heikentyneet (Kotimaa 5/17).

– Uskonnossa on nyt kaksi pak...
MuutVuosikymmeniä vankiloissa vierailleet ja siellä evankeliumia julistaneet lähetit tietävät, mitä molemminpuolinen luottamus merkitsee.
MuutYhteinen rukous inspiroi ja hoitaa pohjoisen kristittyjä.
Muut”Uusi esiin, mutta ei unohdeta myöskään vanhoja aarteita”, kirjoittaa Petri Kosonen Armo suuri -levynsä kansilehdellä.

Äänite onkin hieno yhdistelmä vanhoja ja uusia lauluja. Kosonen ei turhia...
MuutTurun Mikaelinseurakunnassa vierailevan ei välttämättä kannata odottaa messulta hiljaista hartautta eikä seurakunnan työntekijöiltä hillittyä käytöstä. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen kertoo, miksi.
MuutTeologian tohtori Minna Heimola käsittelee uudessa ja suomalaisittain harvinaisessa kirjassaan, miten Raamattua on käytetty historiassa rasismin ja sorron oikeuttamiseen sekä toisaalta ihmisoikeuksien...
MuutVihtori ja Lilja Virolainen tulivat pakolaisina Inkeristä Suomeen.
MuutArmo tarjoaa joka päivä uusia mahdollisuuksia ihmiselle, joka turvautuu Jeesuksen ristintyöhön.
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!