Venäjän uskovat luovivat lähetystyökiellon kanssa

Eduard Grabovenko pyysi suomalaisia jatkamaan työtä Venäjällä, koska maa tarvitsee Kristusta. Tulkkina toimi Heikki Jäntti. Kuvat: Ruut Ahonen

Venäjä nyt -seminaari Tampereen helluntaiseurakunnassa 12. joulukuuta päivitti näkymää Venäjän uskovien ja hengellisen työn tilanteeseen. Fidan, Avainmedian ja Tampereen helluntaiseurakunnan järjestämässä päivässä vieraili Venäjän Helluntaikirkon piispa Eduard Grabovenko, jota tulkkasi Heikki Jäntti Avainmediasta.

 

Päivi ja Reijo Sirén saivat seminaarista hyvää tietoa työhönsä Käkisalmen alueella.Venäjällä heinäkuussa voimaan tullut terrorisminvastainen laki on herättänyt huolta myös Suomessa. Laki on rajoittanut merkittävästi viestintää ja lisännyt viranomaisvalvontaa. Evankelisten uskovien kannalta sen hankalimpiin pykäliin kuuluu lähetystyön täyskielto yksityisasunnoissa.

 

– Kotikokouksessa ei voi kutsua uskoon, mutta muotomenona kaikki yhdessä voivat rukoilla. Jos taas sanoo yhdelle, että olet syntinen ja sinun pitää tehdä parannusta, se on jo lähetystyötä, Grabovenko havainnollisti.

 

Rajoituksia ja herätystä 

Lähetystyökielto on haastanut myös yli viisi vuotta jatkuneen Venäjän kansat Jeesukselle (aiemmin Vuosi Jeesukselle) -evankeliointikampanjan, josta on lähtenyt viriämään käytännössä Venäjän historian suurin herätys. Sen 48 tiimiä kiertävät maata pikkukyliä myöten kertomassa Jeesuksesta, ja jo kolmisen miljoonaa ihmistä on lausunut heidän kanssaan syntisen rukouksen.

 

Eduard Grabovenko ounastelee evankeliointikampanjan olevan osasyy säädösten kiristymiseen.

 

– Kun kuulin laista, minulla oli tunne, että se on suunnattu projektiamme vastaan. Toinen syy on se, että ulkomaalaisten tuloa voitaisiin rajoittaa.

 

Kampanjaa jatketaan nyt kieli keskellä suuta. Esimerkiksi Uutta testamenttia ei voi enää ojentaa kodissa, vaan tulee astua kynnyksen yli ulos.

 

– Tässä kuljetaan aivan kuin miinakentällä ja täytyy olla varovainen. Se on murheellista ja vähän huvittavaakin, mutta paniikkiin ei ole syytä, Grabovenko sanoi.

 

Hänen mukaansa Venäjällä Herran työ ei ole koskaan ollut helppoa.

 

– 1990-luvulla oli enemmän vapautta kuin nyt, mutta nyt sitä on enemmän kuin 30 vuotta sitten. Kaikki riippuu siitä, miten katsoo.

 

Tarkkuutta viisumeihin

Seminaarissa piispalta kysyttiin etenkin uuden lain vaikutuksista viisumeihin.

 

– En suosittele tulemista turistiviisumilla, Grabovenko vastasi.

 

– Sillä ei voi enää avata suutaan kokouksessa, vaan pitää olla uskonnollinen viisumi.

 

Piispa kehotti hakemaan viisumia ensisijaisesti paikkakunnalta, jonne aikoo matkustaa, sillä paikallistasolla luvat menevät usein paremmin läpi. Viisumiasioista on julkaistu venäjäksi opaskirja, joka tullaan kääntämään myös englanniksi.

 

Oriveteläiset Päivi ja Reijo Sirén ovat tehneet lähes kahdeksan vuotta Hervannan Katukappelin lähettäminä kotievankeliointia Käkisalmen alueella ja toimittaneet sinne suuria kuormia humanitääristä avustusta.

 

– Tämä uusi laki vaikuttaa meihinkin. Kotievankeliointi on kiellettyjen listalla. Ja varsinkin nyt, kun meillä on bisnesviisumi, meidän täytyy harkita uskonnollisen viisumin anomista seuraavaksi, jos meinaamme kulkea.

 

Sirénit ovat silti luottavaisia jatkosta, koska ovat kokeneet työssä niin usein tarkkaa Jumalan johdatusta.

 

– Monta kertaa on ihmetelty, että minkä takia avustuskuormaan tulee juuri tällaista tavaraa, mutta kun olemme menneet rajan yli, siellä on ollut tarve juuri sille.

 

Ei loppu vaan alku

Tähän mennessä Venäjän terrorisminvastaisesta laista on seurannut 18 sanktiotapausta. Joukossa on pidätyksiä ja ulkomaalaisten karkotuksia. Neljä evankelistaa on saanut sakot toiminnastaan. Tilanne elää koko ajan, ja esimerkiksi Helluntaikirkon aiempi ajatus kirjoittaa evankelistoille lähetystyöluvat on osoittautunut riskiksi.

 

– Yksityishenkilön sakko on minimaalinen verrattuna yhteisön sakkoon, joka johtaa helposti konkurssiin. Totesimme, että meidän on parempi lunastaa jäseniämme ulos pienellä rahalla kuin maksaa isompi sakko.

 

Uusi tilanne sinänsä on evankelisten uskovien luokittelu "terrorismilokeroon".

 

– Meitä ei vainota vain, koska uskomme, vaan koska joku luulee, että olemme uhka hallitukselle, Grabovenko selventää.

 

Suomalaisia helluntaipiispa kiitti sitkeästä idäntyöstä ja toivoi, että lain sijaan täällä huomattaisiin Venäjän herätys.

 

– Jos ajattelette, että Venäjän-työssä loppu on käsillä, minun sanomani on, että nyt se vasta alkaa!

  

Lisää aiheesta Ristin Voitossa 1/2017.

 

 

Ystäväksi venäläinen vauvaseurakunta?

Venäjän helluntaikirkon evankelioimisen ja lähetystyön johtaja Ivan Borichevsky on ehdottanut, että suomalaisseurakuntien ja nuorten venäläisseurakuntien välille luotaisiin uusia ystävyyssuhteita. Rahaa ei välttämättä liikuteltaisi, mutta rukouksia ja rohkaisua sitäkin enemmän.

 

Ruotsissa 1970-luvun lopulla 500 seurakuntaa alkoi rukoilla jonkin tietyn Venäjän kansan puolesta, ja sata seurakuntaa loi ystävyysseurakuntasuhteen tämän "kummiuden" pohjalta.

 

– Aluksi ajateltiin, että se on avuksi vain Venäjälle. Myöhemmin todettiin, että ystävyydestä onkin paljon suurempi hyöty Ruotsin seurakunnille, sanoo Tukholman suomalaisen Filadelfia-seurakunnan pastori Rauli Lehtonen.

 

Fidan Venäjän maakoordinaattori Pekka Ylenius näkee ystävyysseurakuntamallin suorastaan avoimena ovena Venäjälle.

 

– Jos voisin, veisin nuoria rajan taa käymään, mutta kun se ei nyt vain käy. Voimme kuitenkin mennä seurakunnan kautta. Otetaan tämä ystävyysseurakuntapyyntö vastaan, hän vetoaa.

 
51-52/2016

UutisetLogomon joulujuhlassa aatonaattona työttömät ja vähävaraiset saavat arvokkaan kohtelun.
UutisetErityisesti viisumeja koskevat muutokset kiinnostivat idäntyön ystäviä Tampereella.
PuheenaiheMihat Mohammadi tuli Suomeen hieman yli vuosi sitten. Kristitylle afganistanilaiselle vuosi on ollut raskas mutta Jumalan siunaama.
ArtikkelitLutherin toivorikkaassa virressä soivat elämän tunnot kaikkine sävyineen.
MuutSaarijärveläinen Juha-Pekka Paananen otti viime vuoden parhaan luontokuvan.
MuutVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
UutisetMatkailijan lauluillat loivat kirkkoihin juhlatunnelmaa Suomen itsenäisyyspäiväviikolla.
MuutJumalalla on jättikokoinen antajan sydän. Hänen kosketuksessaan ihmiskuntaan on historian alusta asti ollut vahva ja kestävä antamisen leima.
MuutMenneen syksyn olen ollut sapattivapaalla. Se on ollut elämäni mukavimpia ajanjaksoja.

Kun kesällä irtauduin viimeisimmästä työpaikastani, koin jättäväni sinne kaikki sisäiset voimavarani...
ArtikkelitKiitollisuuden ilmauksena suomen kielessä käytetään sanaa kiitos. Perinteisesti tätä sanaa on kansamme parissa käytetty harvakseen, koska on pelätty sen ylpeäksi tekevää vaikutusta. Virheiden löytämis...
MuutUskon askelissa -teoksen ovat yhteistyössä julkaisseet Tampereen Rukoushuoneyhdistys Saalem ry ja Aikamedia. Ulkoasu on silmää miellyttävä, mutta kirja on yllättävän ohut siihen nähden, että Sirpa Tör...
UutisetMaria ja Henri Vanonen uskovat, että yhä useampi kuluttaja ostaa mieluummin yhden laadukkaan ja ekologisen villapipon kuin kolme halvalla tehtyä akryylipäähinettä.
MuutJoulun seimiasetelmissa eläimillä on keskeinen rooli. Paavalin mukaan koko luomakunta odottaa vapautumista turmeluksen orjuudesta (Room. 8:19–22), ja Vanhan testamentin eskatologisissa kuvauksissa...
Pääkirjoitus”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon.”


Näin profe...
Miten onRistin Voitto teki viimeksi suuremman lehtiuudistuksen juhlavuonna 2012. Sen jälkeen lehden taittoon ja sisältörakenteeseen on tehty vain pieniä muutoksia. Nyt lehteen on taas luvassa uudis...
Kolumni”Äiti nukkui pois juuri joulun alla. Eihän se yllätys ollut, mutta tätä ikävän määrää en osannut aavistaa. Avaan radion ja kuuntelen joulurauhan julistuksen. Taas kaikki kauniit muistot… Tuntuu kui...
UutisetVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
MielipideMaamme hallituksen ja viranomaisten harjoittamaan pakolaispolitiikkaan, niin sanottuun ”paperittomien” asemaan, ja aiheista viime aikoina käytyyn yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyen hal...
MielipideRistin Voitossa (RV 48) uutisoitiin saksalaiskirkon päätöksestä, jonka mukaan juutalaisia ei tule käännyttää kristinuskoon. Saksan evankelinen kirkko, Evangelishe Kirche in Deutschland eli...
MielipideLuin Ristin Voitto -lehdestä, että luterilaiset ja helluntailaiset aikovat pyytää anteeksi toisiltaan sanomisiaan, ja sitä, mitä pahaa ovat toisistaan puhuneet (RV 47).


Mitä on an...
MuutEsa Pikkumäki, Tuulinen maa.
Väyläkirjat 2016, 316 sivua.

Rovaniemeläisen pastori Esa Pikkumäen esikoiskirja Tuulinen maa on syksyn yllättäjä hengellisen kirjallisuuden rintamalla. Kyseessä...
MielipideVuosia sitten huomasin ilokseni puhujapaikalta, että eräs tuttava istui seurakuntamme tilaisuudessa. Hän ei kuulunut omaan seurakuntaani, enkä muistanut häntä myöskään aikaisemmin nähneeni r...
MuistolleAnneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-...
MuutExodus-kvartetilta on totuttu kuulemaan hyvää stemmalaulua, eikä tämä uusi maxisingle tuota kuulijalle pettymystä. Vuosien yhteistyö kuuluu myös sovituksissa ja bändin soitossa. Exodus-kvartetin muodo...
UutisetHuippuoppilas karkasi ensin koulusta, koska ei halunnut opiskella vammaisten kanssa.
ArtikkelitItämaan tietäjät lahjoineen kelpaavat esikuviksi kristityille.
MuutSuuressa lapsijoukossa laulaminen ja evankeliumin välittäminen oli nykyisille nuorille aikuisille unohtumaton kokemus.
PikavisiittiJorma Kuosmasta on tituleerattu sekä Lohjan kylähulluksi että helluntailiikkeen tunnetuimmaksi joulupukiksi.
UutisetSuomen Metodistikirkko menetti samana päivänä johtajansa sairaudelle ja neljä nuorta ihmistä onnettomuudelle.
MuutYrittäjä Unna Lehtipuu kehottaa miettimään, sijoittaako aikaansa ja rahojaan arvojensa mukaisesti (Sana 49/16).

– Kun lahjoitat rahaa toiselle, aivojesi palkitsemiskeskukset aktivoituvat. Antam...
MuutVaajakoskella Suvannon päiväkeskuksen ovet avautuvat jouluaattona sellaisille, jotka kaipaavat joulun tunnelmaa mutta eivät kykene sitä itselleen järjestämään.
MuutPapualaisen helluntaijohtajan hengelliset isät ja äidit tulivat Pohjoismaista.
UutisetApua on jaettu tarvitseville pian 50 vuotta.
UutisetKaikki saa Herralle laulaa -konsertti taipui toissa sunnuntaina jouluisaksi Oi mikä riemu -kokoontumiseksi, jossa mukana olivat myös muun muassa Pekka Simojoki (kuvassa), Nina Åström, Jaana Pöllänen j...
UutisetKirkkonummen helluntaiseurakunta vihki toissa viikonloppuna käyttöön uudet toimitilat.

Ajatus tiloista eli paikkakunnalla pitkään, aina seurakunnan perustamisesta vuodesta 1989. Seurakunta sai...
UutisetKirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan uskonto ja hengellisyys ovat vähentyneet joulun ajan lastenkirjoissa.

– Toisaalta yllättävän moniin kirjoihin on sisään kirjoitettu toisint...
UutisetEvankelis-luterilaiselle kirkolle maksettava rahoitus yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta ei kasva lähivuosina. Eduskunta päätti asiasta toissa perjantaina. Aiemmin rahoitus oli sidottu indeksiin, m...
UutisetToivakkalainen 34-vuotias perheenisä menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen marraskuun alussa. Häneltä jäi puolison lisäksi viisi pientä lasta.

Helluntaiseurakunnan eläkkeellä oleva työntekijä...
UutisetLegendaarinen raamattuanimaatio Superkirja julkaistiin äsken Japanissa. Sarja innosti heti paikallisia perheitä, uutisoi animaation levityksestä vastaava CBN.

Superkirja esiteltiin festivaaleil...
UutisetKristityt ovat yksi maailman vainotuimpia ryhmiä, muistuttivat vainoja tarkkailevat ryhmät joulukuun alussa.

Esimerkiksi YK:n alainen UNHRC luonnehti, että Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkausten...
UutisetIhmiset, jotka eivät käy kirkossa, eivät olekaan vihaisia henkilöitä, jotka eivät halua keskustella uskovaisten kanssa, kertoo The Christian Post. Väitteet perustuvat LifeWay Researchin ja Billy Graha...
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!