Sunnuntai 17. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Anton, Antto, Anttoni, Toni
Julkaistu 31.5.2016 10:45

Vapaakirkko täydentää Suomen kansalliskokoelmaa

Muun muassa nämä soljet päätyvät Kulttuurien museon kokoelmiin.

Suomen Vapaakirkko lahjoittaa lähetyskentiltä kerätyt etnografiset esinekokoelmansa Suomen kansallismuseoon kuuluvalle Kulttuurien museolle. Noin 600 esineen kokoelma on Suomessa erittäin merkittävä. Se sisältää esineistöä eri maista Aasiasta ja Afrikasta. Lahjoituksen myötä esineistä tulee osa kansalliskokoelmaa. 

 

Valtaosa kokoelman vanhimmasta esineistöstä on peräisin Intiasta Himalajan etelärinteiltä, jonne vapaakirkollinen Skandinaavinen Allianssilähetys perusti ensimmäiset lähetysasemansa 1800-luvun lopulla. Himalajan-lähetyksen määränpää oli Tiibet, jonne ei kuitenkaan poliittisista syistä ollut pääsyä. 

 

Pyrkimys päästä Tiibetiin näkyy silti kokoelman sisällössä: muun muassa pukuja ja rituaaliesineitä hankittiin kertomaan tiibetiläisten tavoista ja uskonnosta. Kotimaassa käydessään lähetystyöntekijät esittelivät esineistöä suomalaiselle yleisölle tarkoituksena hankkia varoja ulkolähetyksen kustannuksiin. Samalla esineistö kertoi vieraista kulttuureista. 

 

Kotimaassa kiertäneiden ”matkalaukkunäyttelyiden” lisäksi esineistö on ollut esillä Vapaakirkon omissa näyttelyissä. Esineitä on myös lainattu museonäyttelyihin, muun muassa Tampereen Vapriikissa 2008 esillä olleeseen laajaan Tiibet-näyttelyyn.

 

Kansallismuseossa kokoelma tutkitaan ja konservoidaan. Se myös täydentää museoon jo 1900-luvun alussa hankittua Vapaakirkon Himalaja-kokoelmaa, joka sisältää muun muassa ensimmäiset bhutanilaiset esineet Suomen museokokoelmissa.

 

Vapaakirkossa on nykyisin jäseniä noin 16 000. Kirkkokunta tekee edelleen monipuolista lähetys- ja kehitysyhteistyötä eri puolilla maailmaa.

 Jaa
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan Aito Avioliitto ry:tä syrjittiin Educa-tapauksessa – useat uhkasivat boikotoida messuja, jos yhdistys osallistuu
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!