Vankilapappien vakanssit uhattuina

Netissä kiertää . Hyvä Sanoma ry:n alullepaneman adressin on allekirjoittanut jo yli 1 000 ihmistä, ja nimiä on kerätty myös seurakunnissa ja vankien keskuudessa.

Vetoomuksille saattaa tulla tarvetta alkuvuodesta. Silloin selviää, aikooko Rikosseuraamuslaitos esittää oikeusministeriölle, että se luopuisi vankilapastoreiden viroista. Esitys on odotettavissa, sillä sitä on yritetty ajaa läpi jo vuodesta 2012 asti.

– Tuolloin valmistui Rikosseuraamuslaitoksen ydintoimintoanalyysi, jonka mukaan vankilapappien työ ei enää kuuluisi sen työnkuvaan, Kylmäkosken vankilapastori Vesa Mäkelä selittää.

RiSe haluaa siirtää vastuun vankilatyöstä evankelis-luterilaiselle kirkolle, joka puolestaan ei ole halukas ottamaan palloa vastaan.

Kokoaikainen läsnäolo tärkeää

Vankilapappien siirtyminen kirkon alaisuuteen kuulostaisi äkkiseltään luontevalta idealta. Muutos kuitenkin kapeuttaisi vankiloissa tehtävän hengellisen työn mahdollisuuksia.

– Nykysysteemissä vankilapapit ovat valtion virkamiehiä ja vankiloissa läsnä kokoaikaisesti. Ei riitä, että joku käy ulkopuolelta silloin tällöin pitämässä tilaisuuksia, Mäkelä sanoo.

Vankilapapit tarjoavat sielunhoitoa, ja heidän kanssaan keskustellaan paljon esimerkiksi ihmissuhdeasioista. He vierailevat myös suljetuilla osastoilla ja eristyksissä olevien vankien luona. Ulkopuoliset eivät näihin paikkoihin pääse. Suomessa on muutenkin vain kaksi vankilaa, joissa vapaaehtoiset vankilalähetit saavat käydä selleissä tapaamassa vankeja kahden kesken.

Tähän asti papit ovat hoitaneet yhteyksiä yli kirkkokuntarajojen ja palvelleet myös toisten uskontokuntien edustajia. Mäkelä arvelee, että jos vastuu työstä siirtyisi luterilaiselle kirkolle, se todennäköisesti joutuisi keskittymään omiin jäseniinsä. Myös vapaakristillisten vankilalähettien vierailuiden järjesteleminen vaikeutuisi, kun heillä ei olisi yhdyshenkilöä vankilan muurien sisäpuolella.

– En puhu oman virkani puolesta vaan ajatellen sitä, mikä toimii. Jos on olemassa hyvä järjestelmä, miksi sitä pitäisi muuttaa?

Mäkelä muistuttaa, että vankien uskonnonharjoittamisen mahdollistaminen kuuluu vankilainstituutiolle ja siitä säädetään YK:n lausumissa, kansainvälisissä sopimuksissa ja Suomen perustuslaissa. RiSen ja Kirkkohallituksen tutkimuksen mukaan vangit itsekin arvostavat hengellistä toimintaa ja osallistuvat siihen aktiivisemmin kuin suomalaiset keskimäärin.


2/2016

MielipideRV 1/2016:ssa Juha Lehtosen haastattelussa oli väärä kuvaajatieto. Kuvat on ottanut Jouni Lehtonen.

Toimitus
MielipideMaailman kansat kuohuvat yhä enemmän kuin myrskyävä meri. Lähi-idän kansat vyöryvät Eurooppaan ja Skandinaviaan. Ihmisillä on epätoivo ja pelko siitä, mitä on edessä.

Suomalaisilla on vilpitönt...
”Suomi muuttui, Eurooppa muuttui, maailma muuttui.” Näin media kuvaili vuotta 2015. Moni kysyy huolestuneena, mikä on tulevaisuuden suunta. Raamatun ja historian todistuksen mukaan Jumalan seurakunnal...
KolumniSyksyn aikana Suomeen saapui ennennäkemätön määrä turvapaikanhakijoita. Viime vuonna 32 478 ulkomaalaista ilmoitti haluavansa muuttaa Suomeen, koska ei koe pystyvänsä elämään kotimaassaan tai edellise...
MielipideRistin Voitossa (RV 46/2015) julkaistu haastatteluni, jossa siteerattiin joitakin pamflettini keskeisiä kohtia, on herättänyt vilkkaan keskustelun. Joidenkin mielestä nuorisotyöhön liittyvä keskustelu...
UutisetUnkarin Helluntaikirkon johtaja Albert Pataky arvostelee valtamedian antamaa kuvaa maastaan.
UutisetKristillistä radiotyötä tehnyt mies tapettiin joulukuussa Pohjois-Afrikan Malissa.

25-vuotias Joel Dicko ammuttiin radioaseman ulkopuolella maan pääkaupungissa Timbuktussa. Hyökkäyksessä kuoli...
UutisetFida Internationalin turkkilainen kumppanijärjestö on aloittanut terapiaohjelman pakolaisperheille, joilla on erityistarpeinen lapsi. Fida tukee työtä lahjoitusvaroin. Turkin Kurtulus-helluntaiseuraku...
UutisetVastaanottokeskuksiin kaivataan nyt lämpimiä vaatteita ja talvikenkiä – erityisesti miesten.
UutisetJohanna Emilia -yhtyeen kappale Valmis nousi Yle Radio Suomen neljänneksi soitetuimmaksi lauluksi viime vuonna. Kappaleen edelle nousivat Juha Tapion, Egotripin ja Haloo Helsinki! -yhtyeen muillakin k...
UutisetPelit saadaan pystyyn, jos intoa riittää.
UutisetJoulupuoti syntyi kotiäitien ajatuksesta uudistaa helluntaiseurakunnan perinteisiä myyjäisiä.
Kolumni”Kaatuminen. Itku. Rukous silmät suljettuina, kädet taivasta kohti, kummallisia, vieraita sanoja toistaen, joskus kuiskaten, välillä ääntä korottaen. Ulkopuolisesta usein pelottavaa ja hankalaa katsel...
Helluntaikirkko on nousemassa Unkarissa yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi koulujen kautta.
UutisetMuutos vaikeuttaisi myös vapaakristillisten vankilalähettien toimintaa.
PääkirjoitusSuomalaiset ovat yksi maailman etuoikeutetuimmista kansoista. Maamme on hyvin vauras. Jokainen kansalainen saa peruskoulutuksen. Terveydenhoito on kaikkien ulottuvilla. Suurin osa nykysuomalaisista ei...
Berliiniin nousee kolmen uskonnon yhteiskirkko 
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!