Vammaistyön viikonlopusta tietoa ja intoa

Tässä luodaan Vammaispalvelun ideapankkia koulutuksen aikana syntyneistä ideoista. Paula Plysjuk, Eija Suikki, Päivi Niemi ja Seppo Kuusisto esittelevät ryhmätyön tuloksia.Hyvä Sanoma ry:n Vammaispalvelu järjesti toukokuussa Iso Kirja -opistolla vammaistyön koulutusviikonlopun teemalla Samalla viivalla. Kyseessä oli ensimmäinen teeman mukainen koulutus, joten valmista sapluunaa ei ollut.

Tapahtuman suunnittelusta vastasi Vammaispalvelun ohjausryhmästä koottu tiimi. Tarkoituksena oli saada aikaan laadukas ja ajantasainen koulutus vammaisasioista, ja kertyneiden palautteiden perusteella tavoitteessa onnistuttiin.

Helluntaiherätyksen vammaistyön asiantuntijoista kukin toi koulutukseen parasta osaamistaan. Musiikista vastasivat Tarja ja Jouko Varjonen, ja laulut ja rukoukset johtivat osallistujia Pyhän Hengen läsnäoloon.

Honkasen puhe kosketti

Tarja Honkanen kertoi elämänläheisesti oman poikansa kautta, millaista on elää samalla viivalla vammaisen perheenjäsenen kanssa. Honkanen puhui vammaisen ihmisen näkyväksi tekemisestä seurakunnassa sekä oman palvelupaikan löytämistä.

– Terveessä ruumiissa jokaisella jäsenellä on oma tehtävänsä, Honkanen muistutti.

Hänen Joosua-pojallaan on seurakunnassa tehtävänä halata jokaista. Joosua myös vaistoaa, kuka tarvitsee erityistä lohdutusta. Honkanen kannustikin kuulijoita löytämään seurakunnan vammaiset ja antamaan heille mahdollisuuksia palvella.

Vammaistyön diakoni Anneli Karras oli koonnut koulutustapahtumaa varten tietopaketteja vammaisuudesta sekä yhdenvertaisuudesta. Projektikoordinaattori Marjut Ounila puolestaan puhui esteettömyydestä.

– Esteettömyydestä ei ole kenellekään haittaa. Vammaiselle henkilölle esteellisyydestä voi sen sijaan olla jopa niin suurta haittaa, ettei hän pääse seurakuntaan ollenkaan, Ounila muistutti.

Pastori Vuokko Hautala kertoipuheenvuorossaan, kuinka vammaistyön voi aloittaa omassa seurakunnassa.

Koulutustapahtumassa jokainen sai asettua myös konkreettisesti vammaisen asemaan. Korvatulppien, putkinäkölasien ja pyörätuolien avulla terveetkin osallistujat saivat pienen välähdyksen siitä, miltä tuntuisi, jos jokin aisti tai liikuntakyky puuttuisi. Samalla ideoitiin uudenlaista toiminnallisempaa Vammaispalvelun pistettä konferenssin Missiotelttaan.

Jatkoa toivottiin

Tapahtumaan osallistuneella jämsänkoskelaisella Eija Suikilla on ollut jo pitkään kehitysvammatyö sydämellään.

– Tulin hakemaan kurssilta varmuutta, onko suunta oikea, ja tietysti myös lisäoppia, että oppisin ymmärtämään eri ihmisryhmiä paremmin.

Suikin mukaan koulutus täytti tehtävänsä. Varsinkin luennoitsijoiden omakohtaiset kokemukset vammaisuudesta puhuttelivat häntä.

– Sain kurssilta paljon, ja olisin toivonut sen kestävän kauemmin. Nälkä kasvaa syödessä, niin kuin on tapana sanoa. Odottelenkin innolla kurssille jatkoa.

Useiden myönteisten palautteiden kannustamana Vammaispalvelun ohjausryhmä päätti viime kokouksessaan, että vastaavanlaisia koulutuksia järjestetään lisää.

hsry.fi/vammaispalvelu


Marjukka Anttila


23/2016

UutisetJumala otti Mauno Järvisen taustan käyttöönsä: sotalapsesta kasvoi siirtolaispappi.
PääkirjoitusLuukkaan evankeliumissa on kuuluisa kertomus Pietarin kalansaaliista, joka oli niin suuri, että verkot eivät meinanneet kestää saaliin painoa. Kun verkot olivat murtumispisteessä ja repeilivät, Simoni...
Miten onViime viikolla 170 ikääntynyttä pastoria ja evankelistaa kokoontui Iso Kirja -opistolle Senioripäiville. Kolmipäiväistä tapahtumaa luotsaili Hyvä Sanoma ry:n seniorityön yhdyshenkilö Tapio Sopan...
UutisetKirkkohallitus on päättänyt jakaa avustusta niille luterilaisen kirkon sopijajärjestöille, joita ulkoministeriön hallinnon alaan kuuluvien kehitysyhteistyörahojen vähennykset koskivat. Suomen Lähetyss...
UutisetValkealassa järjestettiin toukokuussa uudenlainen maakunnallinen rukouskonferenssi, jonka osallistujamäärä jäi kuitenkin alle odotusten.
UutisetSamalla viivalla -koulutuksen osallistujat pääsivät itsekin kokeilemaan, miltä tuntuu nähdä, kuulla tai liikkua huonosti.
UutisetSuomen Vapaakirkko lahjoittaa lähetyskentiltä kerätyt etnografiset esinekokoelmansa Kulttuurien museolle.

Noin 600 esineen kokoelma on Suomessa erittäin merkittävä. Se sisältää esineistöä eri m...
UutisetLähi-Itä on Suomen Pipliaseuran tämän vuoden teemamaa, mikä näkyi myös seuran vuosijuhlilla Hyvinkäällä 21.–22. toukokuuta.

Tapahtumaan oli kutsuttu luterilaisen Hyvän Paimenen seurakunnan kirk...
UutisetSuurjuhliin tehdään ratkaisevia muutoksia harvemmin esimerkiksi vastuutehtäviä vaihtelemalla.
UutisetUskonnottamaksiI itsensä määrittävien englantilaisten ja walesilaisten määrä on ylittänyt kristittynä itseään pitävien lukumäärän, ilmenee vastikään julkaistussa selvityksessä.

Vuonna 2014 koot...
UutisetToukokuun puolivälin rankkasateet johtivat suurtulviin eri puolilla Sri Lankaa. Useita päiviä jatkuneet rankkasateet aiheuttivat tuhoa eri puolilla saarivaltiota, mutta erityisesti maan pääkaupungin C...
UutisetBrasilian Sao Paulossa toukokuun lopussa järjestetty Jeesus-marssi kokosi yli 350 000 ihmistä. Tarkkaa osallistujamäärää ei ole ilmoitettu, mutta järjestäjien mukaan se ylitti selvästi viime vuoden no...
UutisetKarismaattisena kristittynä tunnettu presidentti takertuu valtaan.
UutisetSuomen ortodoksisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, on aloittamassa toimikauttaan kesäkuun alussa. Vaalilla valittujen 18 maallikon, 11 papiston ja kolme kanttoreiden edustajan lisäksi kir...
UutisetOnkohan Taivaan Isä unohtanut minut maan päälle, kertoi viime viikolla 104-vuotiaana kuollut veteraanisaarnaaja Arthur Kukkula pohtineensa elämänsä viimeisinä aikoina. Kukkulaa haastateltiin Tyrvään S...
UutisetAuringonpaiste, yhteiset muistot ja Jumalan hyvä sana lämmittivät veteraaneja Keuruulla.
KolumniMitä tarkoittaa, että Sanansaattaja on herätysliikkeen ja samalla protestiliikkeen lehti? Tätä pohdittiin Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen äänenkannattajan, Sanansaattajan, uutisessa toissa...
MielipideViime aikoina on käyty keskustelua alkoholin käytöstä. Itse olin nuorena tarjoilija, joten näin ihmisten alkoholin käytön hyvinkin läheltä.

Nyt kun olen ollut uskossa monet vuodet, suorastaan i...
MielipideVanhusten yksinäisyydestä puhutaan nykyisin paljon. Yksinäisyyttä voidaan kokea siitäkin huolimatta, että ihmisellä on oma perhe tai puoliso. Yksinäisyys voi muuttaa muotoaan mutta olla kuitenkin koko...
Mielipide Jeesus-marssin ajankohdaksi onmuun muassa Ristin Voiton mielipidepalstalla (RV 19) ehdotettu helluntaita vapun sijaan sillä perusteella, että vappuna marssi tuntuu ”hyökkäykseltä työväen juhlaa...
MielipideOlavi Kokkonen (RV 21) ja Kari Hokkanen (RV 22) ottavat vastineissaan voimakkaasti kantaa tasa-arvoisen johtajuusnäkemyksen raamatullisuutta vastaan.

Olemme Hokkasen kanssa samaa mieltä siitä,...
MielipideLuin hämmästellen Ristin Voiton numeroa 14/2016, jossa käsiteltiin suhtautumista uskovana juopumiseen ja toisaalta täysraittiuden opettamista seurakunnissa.

Esitän hämmästykseni avaamiseksi seu...
PakinaViime syksynä Facebookissa kiersi negatiivisuushaaste. Siinä piti viikon ajan joka päivä kirjoittaa kohtaamistaan harminaiheista.

Otin haasteen innostuneena vastaan: lopultakin pääsen hyödyntäm...
MuutPitkä ja vaiherikas elämä, jonka yllä on näkynyt sukupolvien yli ulottuva siunaus. Tämä ajatus kiteyttää Reima Tillanderin elämän matkaa 75 vuoden aikana. Monenlaisia vaiheita ja hetkiä on mahtunut Va...
UutisetErityisasiasiantuntija Miranda Vuolasranta on yksi Suomen tunnetuimmista romaneista. Hän kokee Jumalan johtaneen hänet tehtäviinsä.
MuutUusi testamentti avaa huikeat näkymät siihen, keitä olemme Kristuksessa.
MuutBaptistiperheessä kasvaneen Sara Forsbergin Tea-äiti kannustaa tytärtään tavoittelemaan unelmiaan Hollywoodissa (Kodin Kuvalehti 11/16).

Tea tuki silloinkin, kun Sara ilmoitti muuttavansa Ameri...
PikavisiittiJuha Pekka ”JP” Laitinen on viisikymppinen syntyperäinen keuruulainen. Hän tekee työkseen tietokonehommia sairaalaympäristössä. Laitinen harrastaa musiikkia, vanhoja autoja, mökkeilyä, luonnossa kävel...
MuutUlla ja Paavo Pihlaisella on tänä vuonna kaksinkertainen syy juhlaan, sillä he ovat olleet 20 vuotta naimisissa ja tehneet yhtä kauan musiikkia yhdessä.
Karhulan helluntaiseurakunnan pastori Marjaana Rauma: ”Seurakuntien on turhaa kärvistellä yksinään”
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!