Lauantai 23. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Eine, Eini, Enni
Julkaistu 12.1.2017 00:00

Vammaisten lasten koulunkäynti koheni Vietnamissa

Fida ja sen yhteistyökumppanit ovat olleet Vietnamin 2010 voimaan tulleen vammaislain ensimmäisiä ruohonjuuritason toteuttajia. Kuvassa vammaisia koululaisia Danagista. Kuva: Erkki SaloFidan kymmenvuotinen kehitysyhteistyöhanke 2006–2016 nosti vammaisten henkilöiden tarpeet muun yhteiskunnan tietoisuuteen Vietnamissa.

Hankkeen alkaessa Danangin kaupungissa vammaisia ihmisiä ei tuettu ja heihin asennoiduttiin kielteisesti. Kaupungin koulutoimen pyynnöstä Fida alkoi kouluttaa muutamien erityis- ja peruskoulujen opettajia.

– Opettajien koulutukselle ja opetusmateriaaleille oli alussa suuri tarve. Esimerkiksi erityiskouluissa työskennelleet opettajat eivät olleet saaneet minkäänlaista koulutusta erityisopetuksesta, Fidan hankekoordinaattorina toiminut Carita Murtonen toteaa hankkeen loppuarvioinnissa.

Onnistunut hanke

Opettajien mukaan koulutus muutti täysin heidän opetustapansa. He saivat uutta materiaalia sekä kansainvälisen tason tietoa opetuksesta ja arvioinnista.

– Valtion kouluilla ja niiden opettajilla on nyt myös paljon myönteisempi näkökulma osallistavasta opetuksesta, ja asenteet vammaisia lapsia kohtaan kouluissa ovat parantuneet huomattavasti, Murtonen mainitsee.

Hänen mukaansa onnistunut hanke on saanut opettajia ja virkamiehiä vierailemaan Danangin erityiskouluissa oppimassa uutta. Myös vammaisten lasten vanhemmat ovat enemmän mukana lastensa koulunkäynnissä ja vammaiset henkilöt ovat saaneet ”oman äänen”.

– Tulevaisuuden tavoitteena on, että heillä ja heidän järjestöillänsä olisi aktiivinen rooli oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa.


Niina Tuovinen / Fida, Ruut Ahonen

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!